O diversiune sangeroasa

Bogdan Ficeac 22.12.2005 - 00:00

La 16 ani de la revolutie, in sfarsit, avem declaratii oficiale privind uriasa diversiune soldata cu nenumarate pierderi de vieti omenesti din decembrie 1989. Generalul-magistrat Dan Voinea, coordonatorul anchetelor desfasurate de procurorii ...

Share

La 16 ani de la revolutie, in sfarsit, avem declaratii oficiale privind uriasa diversiune soldata cu nenumarate pierderi de vieti omenesti din decembrie 1989. Generalul-magistrat Dan Voinea, coordonatorul anchetelor desfasurate de procurorii militari, infirma teoria "teroristilor" (care "trageau din toate pozitiile"), devoaland-o ca o "diversiune calificata", menita sa abata atentia populatiei de la caracterul anticomunist al manifestatiilor populare de la Timisoara si apoi de la Bucuresti si sa o canalizeze spre o ampla "solidaritate antiterorista". Toata lumea a inceput sa alerge dupa un inamic invizibil, iar varsarea de sange soldata cu peste o mie de morti si alte mii de raniti s-a datorat in cea mai mare parte acestei psihoze colective. Investigatiile ulterioare n-au gasit nici o urma de terorist veritabil. Toti cei arestati sau ucisi ca "teroristi" erau fie militari rataciti, fie civili care nu s-au supus nenumaratelor controale, fie borfasi, fie cadre acoperite ale diverselor servicii care culegeau informatii de la fata locului, fie uslasi trimisi sa apere cartierul general al revolutiei de la MApN etc.
Cine au fost, totusi, papusarii din umbra? Cine sunt adevaratii vinovati pentru moartea a peste o mie de oameni, in marea lor majoritate ucisi dupa capturarea lui Ceausescu? Ð iata cele mai grave intrebari carora anchetatorii vor trebui sa le raspunda. Generalul Voinea a facut o trimitere catre cei ce au valorificat momentul spre a prelua puterea. Pentru informatii suplimentare, sa facem apel la memorie. Cu ani in urma, la un interviu televizat, generalul Stanculescu, intrebat cine anume lua deciziile majore din perioada de foc a revolutiei, indica un grup foarte restrans, care se retragea intr-o micuta incapere din sediul MApN. Iliescu, Brucan, "parca" Militaru au fost nominalizarile. In aceasta directie ancheta n-a avansat prea mult, mai ales ca dosarele revolutiei au fost puse intentionat la pastrare, in asteptarea prescrierii faptelor. Inca o dovada, indirecta dar relevanta, ca sangeroasa diversiune a fost atent planificata si ca "planificatorii" au venit la putere. In decembrie '89 am facut o ancheta jurnalistica la morga din Bucuresti, ancheta referitoare la costumele primite ca ajutoare din Vest. Fusesera destinate celor ucisi in revolutie, spre a fi inmormantati decent, si exista suspiciunea ca erau sustrase pentru a fi vandute in consignatii. Atunci am fost intrigat de ce nu li se face autopsia celor decedati spre a se gasi gloantele in vederea identificarii armelor. Mi s-a spus, cu teama, ca s-a dat ordin ca decedatii sa fie ingropati fara autopsie. Singura explicatie: nu se voia identificarea ucigasilor pentru a ramane in picioare ipoteza cu teroristii. Anchetatorii generalului Voinea incearca acum sa finalizeze dosarele omuciderilor, dar dosarul marii manipulari ramane deschis. Pentru ca sunt multe alte dovezi in sprijinul unei diversiuni bine executate si coordonate si din interior, si din afara. Gelu Voican Voiculescu vorbeste de 67 de mii de "turisti" rusi, Sergiu Nicolaescu de vreo 20 de mii, cert e ca au fost zeci de mii de insi veniti de peste Prut in zilele premergatoare revolutiei, despre a caror misiune nu se cunoaste nimic. Au fost si alti nenumarati agenti ai altor servicii secrete straine, prezenti in Romania acelor zile. Nici razboiul radioelectronic nu a fost o gluma. Despre toate acestea probabil vom afla mai multe cand se vor desecretiza convorbirile de la Malta. Pana atunci, trebuie finalizate cercetarile din Romania. Martorii-cheie inca traiesc si adevaratii autori ai sangeroasei diversiuni soldate cu peste o mie de morti pot fi si trebuie aflati.