10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialNaiva si cinstita coruptie

Naiva si cinstita coruptie

Este o harmalaie ingrozitoare. Un scandal imens. Toti ii acuza pe toti, miza pusa in joc fiind uriasa: discreditarea luptei anticoruptie. Asistam la o bataie cu noroi in care acuzatii incearca sa murdareasca adversarii. Este un meci care ii provoaca aceluia care il urmareste comod, de acasa, privind la televizor, un dezgust total. Curatirea intregii sali va dura mult, noroiul intins peste tot patrunzand adanc printre articole de lege ce trebuiau respectate ori printre cuvintele legilor inventate special pentru a permite unor jucatori sa triseze cinstit.
In plin scandal legat de matusa Tamara ori varul specialist in misterioase invarteli funciare, PSD si-a organizat Consiliul National in care a incercat sa foloseasca drept detergent cuvantul golit de continut. Mesajul principal a fost: coruptia este la altii, nu la noi. Tragem o linie, lasand trecutul in spate, noi de azi nu mai suntem corupti. Un fel de tata, iarta-ma, de maine nu mai fac! In fata unei sali pline de imbogatiti pe spinarea statului, Mircea Geoana n-a putut – el insusi acuzat ca a folosit reteta matusii Tamara -, sa-i priveasca in ochi si sa le spuna sa se retraga pentru reusita “reformei binelui”. Ramanea sala goala. Asa ca le-a prezentat un mic tratat despre coruptie la modul general. S-au facut propuneri pentru modificarea statutului la un eventual viitor congres extraordinar. Nu va mai exista functia de presedinte executiv. Ei si? Se va numi prim-vicepresedinte. Vor fi mai putini in structura de conducere? Acesta e un motiv tocmai bun pentru amanarea extraordinarului. Nici macar Ion Iliescu n-a trecut dincolo de bariera autoimpusa de pesedisti si, desi a vorbit mai pe sleau, nici el n-a rostit vreun nume de corupt ce trebuie pedepsit. Desi acces la informatii a avut de-a lungul mandatelor sale, asa cum are si Traian Basescu, Ion Iliescu a preferat sa le tina pentru el. Basescu insa nu o face. Dar coruptia a proliferat in timpul mandatelor lui Iliescu fara ca el sa ridice vreun deget pentru stoparea ei. Acum se declara… naiv si cinstit.
Nu-i vorba ca versatii pesedisti incearca sa-l atraga in bataia lor cu noroi inclusiv pe Traian Basescu, dar si pe aceia pe care se sprijina in combaterea coruptiei de parca un imprumut la banca achitat integral de catre beneficiar, fratele presedintelui, s-ar compara cu milioanele de euro suveicate prin conturile rudelor pentru a fenta opinia publica, ori favorizarea unui prieten liberal chiar si in timpul guvernarii pesediste.
Probabil ca Mircea Geoana se uita la Traian Basescu invidios pe succesul acestuia. Liderul PSD crede ca a inteles: Basescu are succes pentru ca merge pe agenda populatiei si face bai de multime. Asa ca rosteste si el discursuri ce sunt axate pe ceea ce ar dori oamenii sa auda de la un social-democrat si face bai de multime pesedista lasand mai degraba impresia ca i-ar fi fost mai bine daca reusea sa le evite. Dar Geoana n-a inteles ca reteta succesului unui politician este alta. Trebuie sa faca ceea ce a promis, sa dovedeasca trecerea de la vorbe la fapte. Iar Basescu se tine de cuvant. In toata aceasta harmalaie devine interesant de observat inclusiv cum au reusit unii prin smecherie sa o transforme pe Monica Macovei dintr-un feroce acuzator intr-un acuzat ca oricare altul, tarand-o in arena cu noroi. Pe Traian Basescu inca n-au reusit, desi grupurile de interese se straduiesc din rasputeri, scormonind in trecut. Acuzatorii sai apar si dispar cu o viteza meteorica. A tacut Emil Constantinescu, a aparut un altul…

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă