Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Motorul economiei nu a fost schimbat

Ada Stefan 10.11.2007 - 00:00

Institutul National de Statistica a anuntat ieri ca deficitul comercial al Romaniei a urcat in primele noua luni ale anului la 15 miliarde de euro, pe fondul cresterii cu 27% a importurilor si cu 11,7% a exporturilor. Este bine, ...

Share

Institutul National de Statistica a anuntat ieri ca deficitul comercial al Romaniei a urcat in primele noua luni ale anului la 15 miliarde de euro, pe fondul cresterii cu 27% a importurilor si cu 11,7% a exporturilor. Este bine, este rau pentru Romania acest rezultat? Atat autoritatile, cat si o serie de analisti au aratat de-a lungul timpului ca amplificarea deficitului comercial este determinata de importurile mari de tehnologie, care, pentru o tara aflata in plina dezvoltare, cum este a noastra, nu ar fi un lucru rau deloc, ci dimpotriva, unul chiar linistitor. Mai ales ca, in viitor, acest aport de tehnologie coroborat si cu investitiile straine se va transforma in exporturi. Din pacate, acel "viitor" este inca incert, iar in acest moment deficitul comercial este "imbolnavit" de aprecierea semnificativa din vara a leului si de expansiunea creditarii, care au determinat cresterea consumului. De fapt, noi inca stimulam productia altora, mult mai competitiva decat a noastra, pe care in cele din urma o importam.  Comisia Europeana si-a revizuit ieri in crestere prognoza pentru deficitul comercial pentru 2007, de la 13,9 % la 15,5% din PIB. si cum deficitul comercial este componenta principala a celui de cont curent, argumentele "linistitoare" incep sa-si piarda din consistenta. si asta pentru ca nici din partea investitiilor straine directe lucrurile nu mai stau ca anul trecut, cand reusisera sa acopere 90% din deficitul de cont curent. In aceste conditii, deficitul comercial de 15 miliarde de euro nu este un lucru bun. Pe de alta parte, scaderea ponderii investitiilor straine in finantarea deficitului balantei de plati poate duce chiar la o asa-zisa schimbare in sens negativ a sentimentului pietelor. Iar o iesire masiva de capital strain va amplifica dezechilibrele externe pe care dependenta masiva de import nu o poate contrabalansa. Solutia ideala pentru a evita acest scenariu pesimist ar fi schimbarea motorului economiei pentru a creste productia interna. Raspunsul autoritatilor in aceasta chestiune s-a dovedit insa lamentabil. Dovada stau ultimele  tentative de privatizare, care mai toate sunt investigate de Comisia Europeana. Drept urmare, eventualele lor efecte benefice pentru economie, cum ar fi exporturile, sunt din nou amanate.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...