Momentul "2007"

Ada Stefan 17.12.2005 - 00:00

Miercuri seara, pentru prima data de la demararea negocierilor, un guvern din Uniunea Europeana, cel belgian, a cerut amanarea aderarii Romaniei cu un an. Motivele nu sunt putine si, mai ales, sunt foarte bine cunoscute. Ele tin de nivelul ...

Share

Miercuri seara, pentru prima data de la demararea negocierilor, un guvern din Uniunea Europeana, cel belgian, a cerut amanarea aderarii Romaniei cu un an. Motivele nu sunt putine si, mai ales, sunt foarte bine cunoscute. Ele tin de nivelul insuficient de pregatire in domeniile anticoruptie, reforma justitiei, mediu si situatia minoritatilor. In concluzie, reprezentantul Belgiei, ministrul de Externe Karel de Gucht, a spus ca raportul Comisiei Europene din octombrie 2005 nu a fost suficient de convingator. A doua zi, dupa adoptarea raportului Moscovici de catre plenul Parlamentului European, comisarul pentru extindere Olli Rehn a mai indulcit, diplomatic, efectul descurajator al semnalului dat de Gucht si s-a declarat increzator in atingerea obiectivului "2007".
Tinand cont de situatia Romaniei, cu investitii straine putine, cu un grad de saracie semnificativ si cu o economie inflamata de un consum nesanatos, bazat pe importuri, ar fi absurd sa ne gandim vreun moment ca ar trebui sa fim rasplatiti cu "automatismul aderarii". Si asta pentru ca anul 2005 a fost unul dificil pentru toti, unul in care puterea a trebuit sa sparga cercul vicios in care ne blocasera cei patru ani de guvernare PSD. Patru ani care au fost caracterizati de proasta gestiune, ineficienta si coruptie. Patru ani in care Cabinetul Nastase a tolerat indisciplina financiara, in care au crescut permanent taxele si impozitele, mizand pe o crestere a veniturilor, dar s-a ales numai cu o acumulare fara precedent a datoriilor neplatite catre buget si cu o dezvoltare puternica a economiei subterane. Patru ani in care sectorul intreprinderilor de stat nu a fost restructurat eficient, dar in care a fost incurajata politizarea profunda a manageriatului si a sindicatelor. Patru ani in care cele doua structuri din domeniul concurentei au fost ca si inexistente, pe fondul unei totale lipse de vointa politica. Patru ani in care economia de piata a fost una formala, in care ajutoarele de stat acordate intreprinderilor, precum si stergerea datoriilor multora dintre acestea au creat o inegalitate concurentiala nepermisa in UE.
In aceste conditii, grevata de resurse financiare interne pentru a sustine costul integrarii in Uniunea Europeana, Romania nu avea decat sansa fondurilor atrase de la marile companii multinationale. Dar in situatia unei economii fundamentate pe socuri si jocuri, investitiile straine nu au venit in forta, iar tara a fost blocata intr-un cerc vicios. Un cerc vicios pe care Cabinetul Tariceanu incearca sa-l strapunga, obligat fiind sa corecteze in doi ani ceea ce n-a facut PSD in patru. Adica reforma serviciului public, renuntarea la utilizarea excesiva a ordonantelor in detrimentul legilor, transparenta procesului legislativ, independenta justitiei si, in special, a DNA, combaterea saraciei ajunse la cote alarmante, coruptia ingrijoratoare, finalizarea privatizarii, crearea unui mediu de afaceri favorabil. Romaniei i s-a mai cerut sa impuna disciplina financiara, sa "ajusteze" preturile la energie astfel incat sa acopere costurile si sa-si amelioreze respectarea legislatiei. Va reusi sa le indeplineasca pe toate pana in 2007? Pe unele le-a bifat, pe altele inca nu. In plus, balbaielile ministrului de Finante in ceea ce priveste modificarile Codului Fiscal si adoptarea bugetului de stat pe 2006 au indus o stare de confuzie in randul oamenilor de afaceri, care a avut drept consecinta scaderea semnificativa in acest an a investitiilor straine. De aceea este greu (sau prea devreme) de dat acum un pronostic. Stim doar ca timpul curge in defavoarea noastra. De aceea important este ca momentul, generic intitulat "2007", sa nu intarzie foarte mult.