13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialMarea dezordine sociala

Marea dezordine sociala

Dupa cum scriu unele gazete straine, s-ar putea ca unii dintre bravii nostri politicieni sa fie mandri ca flacara violet a ajuns pana in America. Se crede ca se vorbeste despre acest "atentat politic" – cum este vazut de unii parlamentari, pus la cale la Cotroceni pentru prabusirea energetica a unui candidat cu doua-trei zile inainte de votul final – ca despre o mare izbanda a clasei politice din Romania. La ora de fata lumea nu are alta treaba decat sa se lamureasca de ce Geoana a pierdut alegerile din cauza conspiratiei flacarii violet cu tot avantajul oferit de o majoritate parlamentara in cel de-al doilea tur al scrutinului. Nimic parca nu mai are sens decat prezenta discutiei in jurul vorbelor aruncate de sforarul Viorel Hrebenciuc, dupa ce l-a vazut ingenuncheat pe liderul PSD, referitor la faptul ca Basescu s-a imbracat in violet pentru a-si mari sansele la castigarea functiei supreme in stat. Singurul lucru care conteaza pentru capetele "luminate" este sa se gaseasca scuze pentru pierderea alegerilor, cand in mod normal ar trebui concentrata atentia pe neajunsurile aduse de criza, indiferent ca vorbim de putere sau de opozitie. Folosul cetateanului aproape ca nu mai intereseaza pe nimeni atat timp cat alesii au alte prioritati pe care se intrec sa le dezbata la televizor de dimineata pana noaptea tarziu.

Politicienii se lauda cu energiile negative pentru simplul motiv ca acestea au ajuns subiect de presa pana  dincolo de Ocean, in loc sa lase capul in pamant pentru faptul ca Romania ocupa locul doi in UE la riscul de saracie. Daca flacara violet devine subiect de dezbatere de interes national, iar situatia dramatica potrivit careia tara noastra are una dintre cele mai mari rate de lipsire materiala este trecuta la "diverse", inseamna ca ascensiunea molimei dezinteresului politic capata o intindere ametitoare intr-o perioada extrem de tulbure, mai ales, din punct de vedere social. Cu ce or contribui discutiile pe seama unei bazaconii, la care s-a bagat si madam Geoana, care afirma ca Mircea "a fost atacat, nu s-a putut concentra" – aluzie la balbaielile sotului  cauzate de intrebarea lui Basescu "Da’ aseara v-a placut la Vantu?" –, cand efectele disponibilizarilor in masa pun in pericol stabilitatea in Romania? Astfel de preocupari, care miros de la o posta a manipulare, nu fac decat sa perfectioneze sistemul abject in care traim prin indepartarea fata de o societate asistata. De unde rezulta ca pe alesii nostri prea putin ii intereseaza framantarile oamenilor daca se persevereaza in lamurirea conspiratiilor inventate de politicieni vrajiti de Mama Omida. Cronometrati timpul pierdut cu asemenea dezbateri, la care participa oameni de la toate partidele, si veti constata ca despre necesitatea crearii de noi locuri de munca nu se vorbeste aproape deloc. Problema noastra este flacara violet, nicidecum amenintarea cu scoaterea  in strada a zeci de mii de oameni ramasi fara cel mai important capital intr-o economie de piata: locul de munca. Guvernantii mimeaza o reforma de dragul televizorului, in timp ce partidele din opozitie, resemnate dupa caderea amendamentelor propuse la Legea bugetului, numara zilele ramase pana la caderea Cabinetului Boc.

Deocamdata se discuta zambind doar de cresterea numarului de someri, de falimente datorate impozitului forfetar si de majorarea unor taxe pentru ca veniturile statului sa creasca. Foarte putin sunt atinse problemele derutei morale, cea a exodului intelectual sau a declinului demogrfic, prioritate avand cancanurile despre ascensiunea junilor de bani gata, impinsi sa candideze pentru un loc in Parlament numai pentru a scapa partidul de datorii. Unii lideri s-au intors la problemele interne de partid, unde se ascute securea pentru taierea unor capete, altii – la impartirea unor functii dupa nevoi si interese, pentru ca asa este viata, trece o campanie si vine urmatoarea, cum bine zicea candva un prezidentiabil atins de flacara violet, care mocneste sub Palatul Cotroceni inca de la prima inscaunare a lui Traian. Nu poti veni cu abordari generaliste despre iesirea din criza cand stii ca ai pe cap pensionari infometati, spitale in faza de desfiintare sau scoli fara profesori. Nu ai nici un motiv sa crezi ca recesiunea va trece de la sine cand se aproba cheltuirea banului public pe prime sau indemnizatii de care beneficiaza functionari de stat din mai multe institutii. Ma asteptam ca un oficial al Guvernului, poate chiar al opozitiei, sa intrebe cum de a fost posibil ca trei dintre membrii fostei conduceri a Fondului Proprietatea sa incaseze un milion de euro, reprezentand indemnizatii de conducere, bonusuri de performanta si competenta, intr-un an de criza severa ca 2009? Sau de ce premierul Boc iroseste bani publici mentinand chiar si trei directori de deconcentrate pe un singur post, in timp ce Ministerul Muncii trimite in somaj o suta de mii de oameni? E enorm. Enorm este insa si pericolul  caderii in derizo-riu prin neintelegerea contractiei economice si sociale a tarii chiar pe fondul derularii unui imprumut extern, care va trebui rambursat la un moment dat. Flacara violet nu ne va scapa de rate. Eventual,  poate contribui la dezordinea politica si sociala. Va poate lamuri chiar Mircea Geoana, care declara ca si-a facut datoria ca lider de partid, cu toate ca in PSD tuna si fulgera. Din acest motiv se vorbeste despre el "de bine" pana dincolo de Ocean.

Eliade Balan
Eliade Balanhttp://eliade-balan
Eliade Balan, redactor-sef adjunct coordonator
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă