12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialLivinho e escrava Isaura | OPINIE

Livinho e escrava Isaura | OPINIE

Ajungerea în fruntea Ministerului de Interne a doamnei Carmen Dan nu este rodul creativității șablonarde a unui scenarist de telenovele braziliene, ci efectul inteligenței limitate a unui fan al plajelor braziliene, Livinho do Teleorman.

Zilele acestea, Carmen Dan a fost mai activă și ne-a miluit cu perlele sinaptice ale conținutului cutiei craniene a domniei sale.

Din încrețiturile creierului doamnei ministru de Interne au ieșit fraze ca următoarele: „Este adevărat, am putea accepta ideea că m-a propus pentru că mă cunoaște și, eu știu, pentru că sunt din Teleorman, dar domnul Dragnea a susținut și alți miniștri“; „Mi se pare că ne situăm într-un plan al ridicolului. Nu mă pot justifica că sunt din Teleorman“; „Este un om (Liviu Dragnea – n.r.) puternic în politică și în afara politicii“; „Nu există nicio numire politică. Oameni selectați pe criteriul profesional. Nici în cabinetul meu nu au existat cunoștințe, rude, oameni numiți politic“.

Faulturile la țurloaiele logicii sunt atât de dese și de dure încât doamna ministru ar trebui cunoscută, de fapt, drept o Bumbescu a silogismului.

Să le luăm pe rând.

Mai întâi, Carmen Dan crede că nu se poate considera că a fost favorizată, pentru că Dragnea i-a favorizat și pe alții. Cu alte cuvinte, ministra de Interne lucrează cu logica de tipul „un abuz e condamnabil, mai multe abuzuri sunt statistică“.

Apoi, Carmen Dan insinuează că ar exista o discriminare la adresa cetățenilor din Teleorman (las la o parte exprimarea lemnoasă în urma căreia pe jos rămâne un strat gros de rumeguș).

Și ar avea dreptate dacă s-ar referi la cei guvernați de Dragnea 12 ani, cât actualul șef al PSD a fost lider al Consiliului Județean. Dar nu are dreptate când se referă la discriminații pozitiv instalați în Guvern.

Cât despre cât de puternic este Dragnea „în afara politicii“, nu am niciun comentariu. Doar niște întrebări: unde „în afara politicii“? La pescuit? La vânătoare? În Brazilia? Acasă? Și de unde știe doamna ministru cum e Liviu Dragnea „în afara politicii“?

Ultima zicere din selecția de mai sus este cea mai adâncă – pentru a pregăti terenul pentru ceea ce crede ministresa că ar fi înalta birocrație meritocratică a guvernării PSD, Carmen Dan abolește unul dintre principiile fundamentale de aglutinare a guvernelor democratice: cel al loialității politice. Or, tocmai faptul că „nu există nicio numire politică“ ar trebui să ne îngrijoreze: dacă nu a ajuns în Guvern ca urmare a politicii, Carmen Dan a ajuns acolo doar datorită relației personale cu Dragnea. Că nu putem crede că la mijloc ar fi „criteriul profesional“: ce o recomandă profesional pe teleormăneanca de la Interne să ocupe această poziție? Desele mandate de secretară? Licența în drept (?!) de la Academia de Poliție? Activitatea de (chipurile) juristă la Consiliul Județean?

Răspunsul e mai simplu: în submediocritatea ei, Carmen Dan este doar o sclava Isaura de pe plantația lui Livinho, îndrăgostită de mustața de vechil a stăpânului.  

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă