13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialLegătura dintre miliardul de euro furat în dosarele Microsoft-EADS şi votul de...

Legătura dintre miliardul de euro furat în dosarele Microsoft-EADS şi votul de duminică

Ştiţi cât înseamnă un miliard de euro, prejudiciul constatat de procurori în cele două dosare penale, Microsoft şi EADS? Exact bugetul Capitalei României pe un an de zile. Dar cât reprezintă 43.000 de hectare de pădure, retrocedată ilegal, în dosarul penal în care au fost puşi sub urmărire Viorel Hrebenciuc şi Ilie Sârbu? De două ori suprafaţa Bucureştiului. Dar 230 milioane de euro, cât spun procurorii că este evaziunea fiscală făcută de Lukoil? Aproximativ bugetul Timişoarei pe anul 2008.

Eu sper din tot sufletul ca procurorii să exagereze pagubele din dosarele penale instrumentate în ultima vreme. Sper din tot sufletul ca, din exces de zel sau din dorinţa de a bate recordul de breaking news-uri la televiziuni, anchetatorii de la DNA să fi strecurat câte un zero în plus la fiecare din aceste sume. Pentru că dacă prejudiciile sunt adevărate, atunci nu pot să mă gândesc decât că am fost cu toţii nişte tâmpiţi, care nu au meritat sacrificiile făcute de alţii în decembrie 1989. Cum să ne merităm libertatea câştigată în urmă cu 25 de ani când am acceptat să trăim într-o ţară săracă, cu salarii medii de sute de euro pe lună şi pensii de ruşine, iar oamenii pe care-i vedem acum cu cătuşe la mâini au adunat sute de milioane de euro, nefăcând altceva decât să ne guverneze? Adică noi îi votam şi ei, împreună cu prietenii lor, furau tot ce prindeau prin această ţară. Păi nu am fost noi proştii lor?

Cred că ar fi inutil să calculăm acum câte spitale, şcoli, drumuri sau autostrăzi s-ar fi putut face cu sumele de bani pe care bugetul statului le-a pierdut, an de an, din afacerile păguboase încheiate de mafia transpartinică. La fel de inutil ar fi să ne imaginăm unde ar fi ajuns acum România, printre ţările Europei, dacă măcar o parte din sumele deturnate în buzunare private ar fi fost investite cum trebuie de nişte guvernanţi inteligenţi şi cinstiţi. Acestea ar fi, cel mult, subiecte de reflecţie pentru adepţii teoriei conspiraţiei care cred că România este acum datoare la FMI din cauza masonilor care ne vor răul şi nu pentru că a fost devalizată ani la rând, până când nu a mai avut bani de pensii şi salarii.

Cel mai important mi se pare că, în toată această perioadă de rapt organizat, noi, românii, am închis ochii sau am înjurat în surdină, deşi ştiam cu toţii de ce avem drumuri proaste şi asfaltatori bogaţi, copii fără manuale şi programe de informatizare a şcolilor scumpe. Ştiam de bătrânii cu pantofii rupţi în picioare care bat tribunalele de ani de zile ca să-şi ia înapoi terenurile şi casele confiscate de comunişti, în timp ce zeci de mii de hectare au ajuns, prin complicităţi imposibile în ţări normale, pe mâna unor politicieni de teapa lui Viorel Hrebenciuc, Ilie Sârbu, Ioan Adam şi mulţi alţii. Am ştiut cu toţii, în aceşti ani, că din banii noştri, Dorin Cocoş sau Remus Truică şi-au construit palatele de milioane de euro sau şi-au cumpărat maşinile de colecţie, dar ne-am văzut de treabă şi am continuat să ne hlizim văzându-i prin tabloide la braţ cu „noile lor cuceriri”.

Ce am fi putut să facem?

În primul rând, ar fi trebuit să arătăm că ne pasă de ce se întâmplă în ţara asta. O bună parte din oamenii activi ai României trăiesc într-o cochilie de unde nu-i poate scoate nimeni. Nu votează pentru că „nu am cu cine”, nu vin la proteste pentru că „tot aia e” şi, în general, nu se revoltă niciodată pentru că „am atâtea pe cap, de nu mai fac faţă”. Retragerea lor nu înseamnă altceva decât abandonarea acestei ţări în mâinile mafiei transpartinice.

În al doilea rând, ar fi trebuit să fim mai atenţi la manipulare. Dacă Antena 3 sau România TV spun că este un abuz că procurorii au mers prin sate după referendumul din 2012 şi au întrebat oamenii dacă au votat sau nu, nu înseamnă că este şi adevărat. Mulţi români au înjurat procurorii, uitând însă că la baza democraţiei se află doar votul corect, dând astfel apă la moară politicienilor corupţi care s-au folosit de acest curent de opinie pentru a încerca să pună botniţă justiţiei.

În al treilea rând, poate ar trebui să ne uităm mai atenţi la ce fac politicienii pe care-i votăm. Dacă de 12 ani îl tot alegem pe Liviu Dragnea ca preşedinte de Consiliu Judeţean şi vedem că lui i-a crescut vila cât o casă de cultură, în timp judeţul moare de sărăcie, poate ar trebui să-l schimbăm. Sau dacă PSD s-a dovedit a fi, de departe, cel mai corupt partid din România, atunci de ce să-l punem în fruntea statului pe preşedintele acestuia?

Ştiu că mulţi critică faptul că toate aceste anchete ale DNA au loc în campanie electorală pentru prezidenţiale. Eu cred că, dimpotrivă, nici că se putea o perioadă mai bună. Când tocmai ai aflat că, doar din două contracte, statul a pierdut bugetul Bucureştiului pe un an, poate ar trebui să fii mai responsabil când bagi buletinul în urnă. Măcar acum, la sfârşit, când nu prea a mai rămas nimic de furat în ţara asta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gabriel Bejan
Gabriel Bejanhttp://gabriel-bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...
Ultima oră
Pe aceeași temă