Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Lăsați PSD să boicoteze alegerile

Cristian Campeanu Actualizat: 01.02.2016 - 09:57

Încă o dată, liderul PSD, Liviu Dragnea, blufează atunci când amenință cu boicotarea alegerilor locale în cazul în care guvernul ar modifica legea electorală în sensul alegerii primarilor și președinților de Consilii Județene în două tururi de scrutin. Guvernul trebuie să meargă înainte cu modificarea legislației și să răspundă cacealmalei lui Dragnea. Singurul lucru pe care va reuși să-l delegitimeze PSD prin acest boicot este PSD însuși, ceea ce este mai degrabă o veste bună.

Share

Încă o dată, liderul PSD, Liviu Dragnea, blufează atunci când amenință cu boicotarea alegerilor locale în cazul în care guvernul ar modifica legea electorală în sensul alegerii primarilor și președinților de Consilii Județene în două tururi de scrutin. Guvernul trebuie să meargă înainte cu modificarea legislației și să răspundă cacealmalei lui Dragnea. Singurul lucru pe care va reuși să-l delegitimeze PSD prin acest boicot este PSD însuși, ceea ce este mai degrabă o veste bună.

Liviu Dragnea știe că dacă președintele Iohannis și prim-ministrul Cioloș și-ar dori cu adevărat să schimbe legea atunci nimic nu le-ar sta în cale și ar putea-o face fie prin ordonanță de urgență fie prin asumare de răspundere, iar PSD nu va putea face nimic în acest sens. Dragnea știe acest lucru pentru că el însuși a recurs la cele mai nedemocratice mijloace pentru a-și atinge scopurile și a călcat în picioare Constituția fără să stea pe gânduri și fără remușcări. Vă amintiți de celebra ordonanță 55 - ordonanța traseiștilor prin care legea care prevedea ca primarii care trec de la un partid la altul își pierd mandantul - a fost pur și simplu suspendată pentru 45 de zile pentru simplul motiv că așa a vrut Liviu Dragnea? În pofida faptului că a fost declarată anticonstituțională, nici până astăzi nu a fost abrogată pentru că PSD nu a dorit să o pună pe ordinea de zi a parlamentului. Dragnea știe prea bine că dacă modificarea legii alegerilor locale apucă să intre în vigoare, atunci poate să-și ia adio de la alegerea primarilor dintr-un singur tur. Chiar dacă activează marioneta Victor Ciorbea să conteste o eventuală ordonanță la Curtea Constituțională, nu are deloc garanția că CCR o va declara neconstituțională pentru că CCR a lăsat deschisă portița modificării în sensul creșterii reprezentativității și întăririi drepturilor alegătorilor și este imposibil de argumentat că alegerile dintr-un singur tur servesc mai bine interesele alegătorilor decât cele în două tururi.

Cealaltă opțiune a lui Dragnea este să doboare guvernul printr-o moțiune de cenzură fie că Cioloș își asumă răspunderea, fie că emite o ordonanță. Problema este că pe de o parte Dragnea nu este sigur că va strânge majoritatea pentru o acțiune atât de radicală care să destabilizeze guvernarea pentru că nu este deloc clar că UNPR i se va alătura în acest demers iar pe de alta, chiar dacă doboară guvernul riscă să provoace o reacție de respingere violentă din partea publicului de genul celei de la turul al doilea al alegerilor prezidențiale care l-a măturat pe Ponta de pe scena politică.

Rămâne așadar boicotul. Boicotarea alegerilor reprezintă, în esență, internaționalizarea sau măcar europenizarea crizei politice interne. Cuvântul cheie în acțiunea de boicotare a alegerilor este „credibilitatea internațională” iar problema lui Dragnea este că PSD nu are așa ceva. Scopul boicotului ar fi să prezinte România ca o nouă Ungarie sau o nouă Polonie, o țară unde drepturile și libertățile democratice sunt amenințate de o conducere de dreapta, populistă și anti-liberală. Ca să reușească să delegitimeze guvernul și pe președinte în Europa, Dragnea va avea nevoie în primul rând de sprijinul socialiștilor europeni. Nu ne îndoim că demersul PSD ar fi îmbrățișat cu entuziasm de președintele socialiștilor europeni, bulgarul Serghei Stanișev, un personaj croit din aceeași stofă comunistă, filo-rusă și coruptă ca pesediștii noștri și că va avea parte de susținere cel puțin din partea unui lider socialist european, premierul italian Matteo Renzi și de un  lobbist în Comisie în persoana Corinei Crețu. Dar acestea sunt cam toate atú-urile pe care se poate baza Dragnea. Președintele Parlamentului European, Martin Schulz a fost făcut de râs de către Ponta și PSD în vara lui 2012, când după ce și-a declarat susținerea inițială pentru guvernul USL, a fost silit să revină cu avertismente foarte tăioase în momentul când a devenit clar că USL atacă fundamentele statului de drept. François Hollande, celălalt lider socialist european important nu este în mod deosebit îndrăgostit de PSD și prețuiește mai mult cuvintele unui prieten de nădejde cum este Cioloș decât pe cele ale lui Dragnea. În rest imaginea PSD la Bruxelles și în Europa este aceea a unui partid post-comunist corupt care atacă din timp în timp instituțiile democratice, independența Justiției și statul de drept. Iohannis și Cioloș nu ar avea decât să le arate omologilor lor harta cu România roșie dominată de baronii PSD ca să demonteze toate pretențiile PSD. Lipsit de o minimă credibilitate morală și politică în afară și de aliați care să-l însoțească în boicotarea alegerilor în interior, demersul lui Dragnea este sortit eșecului. În realitate nu este decât o cacealma politică, una din multele la care a  recurs Liviu Dragnea de-a lungul timpului. Președintele Iohannis și premierul Cioloș ar trebui să îi plătească cu sec și să modifice legea alegerilor locale în sensul alegerii primarilor și președinților de Consilii Județene în două tururi.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...