Izolarea lui Nastase

Eliade Balan 01.02.2005 - 00:00

Incet-incet, dl Adrian Nastase ramane singur. Criza de imagine il indeparteaza automat de grupurile de interese in care s-a aflat multa vreme. Prietenii au inceput sa faca pasul inapoi de teama sa nu se compromita moral. Fiecare lider se simte ...

Share

Incet-incet, dl Adrian Nastase ramane singur. Criza de imagine il indeparteaza automat de grupurile de interese in care s-a aflat multa vreme. Prietenii au inceput sa faca pasul inapoi de teama sa nu se compromita moral. Fiecare lider se simte vulnerabil in cazul in care criza generala din PSD va continua. Mai mult, sindromul matusii Tamara, personaj de care ex-ministrul Sarbu, candva prieten la catarama cu fostul premier, se indoieste ca ar fi existat, bantuie ca o fantoma prin organizatiile de partid din teritoriu dupa ce a intors pe dos tot staff-ul social-democratilor. PSD se afla in deriva mai ales dupa ce Adrian Nastase si D.I. Popescu au intrat in verificari serioase la DNA. Mircea Geoana trage cu dintii de functie pentru a nu-i scapa din mana pe politicienii de langa el. Unii lideri nu-l mai suporta pe presedintele executiv, chiar daca acesta s-a autosuspendat pe perioada anchetei. Dovada este incercarea lui Miron Mitrea de a-l convinge pe Nastase sa demisioneze din functia de presedinte al Camerei Deputatilor. Tabara fostului lider sindicalist doreste sa-l izoleze pe fostul prim-ministru pentru a feri partidul de o posibila tragedie in planul credibilitatii.
"Exemplul" Nastase a facut, dupa parerea unor fruntasi pesedisti, mai mult rau partidului decat toti baronii luati la un loc. De aici si aceasta tensionare prezenta in relatiile dintre liderii de la centru si cei din teritoriu. Altfel nu se explica reactia dura a ardeleanului Ioan Rus, conform careia "ar trebui sa plece toate curvele din PSD". Nu stiu precis pe cine a vizat fostul sef de la Interne. Nu a dat nume. A lasat sa se inteleaga doar ca este vorba de cadre de baza care trag sforile pentru consolidarea pozitiei in partid. La numai cateva zile de la chemarea la unitate facuta de presedintele Geoana, la Poiana Brasov, in organizatia PSD Bucuresti, pastorita de un alt lider, care nu poate nici el sa-si justifice averea, ma refer la D.I.P., "patul lui Procust" a devenit neincapator pentru unul precum Codrin Stefanescu, fapt ce i-a determinat pe colegii lui Vanghelie sa-l excluda. Motivul nu merita acum sa fie discutat. Cert este ca nu s-a tinut cont de nimic. Nici macar nu s-a profitat de scandalul Macovei, care putea acoperi usor scandalul matusa Tamara, pentru a incerca o evadare din prim-planul atentiei jurnalistilor de investigatie. Pur si simplu s-a dorit ca tavalugul mediatic sa se rostogoleasca in continuare peste evenimentele din PSD, unde cap de afis ramane anchetarea modului cum familia Nastase a primit o mostenire de un milion de euro conform declaratiei de avere.
Centrarea pe scandalul Nastase nu face decat sa duca la izolarea celui care a condus partidul pana in aprilie 2005. Cand ai pe tava galceava la varful Puterii, cu implicarea primului ministru si a ministrului Justitiei intr-un scandal cu puternice urme de adversitate, este indicat, fiind partid de opozitie, sa te folosesti de conjunctura pentru a scapa de un scandal mediatic greu de stins in alte situatii. Se pare ca "problema" Nastase intereseaza mai mult. De aici si aceasta presiune continua exercitata asupra recentului autosuspendat, care, mai nou, ii ameninta pe colegii de partid cu publicarea unor dosare. Mai intai a fost rugat prieteneste sa-si dea demisia, dar nepotul cel bogat a refuzat, continuand sa creada ca partidul ii va acorda sprijin politic si in viitor. Sprijinul nu va veni. Conducerea PSD isi va lua curand mana de pe el, chiar daca mostenitorul matusii Tamara ameninta ca va spune tot ce stie despre averile celor care ii cer sa plece din fruntea Camerei Deputatilor.