13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialInteresele din jurul Codului Fiscal

Interesele din jurul Codului Fiscal

Intr-un interviu acordat recent ziarului nostru, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, se arata increzator in faptul ca a fost eliminata ideea de lipsa de stabilitate a sistemului de taxe si impozite cel putin pentru 2006. In acelasi timp, acesta spunea ca va modifica totusi Codul Fiscal ori de cate ori va fi nevoie pentru combaterea evaziunii fiscale, a contrabandei si a vanzarii de produse contrafacute. Ce se intampla astazi, insa, cu proiectul Codului contrazice pe deplin intentiile domnului ministru. Si asta pentru ca, in ultima saptamana, propunerea privind ansamblul general al taxelor si impozitelor nu numai ca a suferit doua modificari, dar schimbarile produse nu par sa elimine evaziunea fiscala ori contrabanda. Mai mult, nici in ceea ce priveste renuntarea la practicile anticoncurentiale reglementarile nu sunt consecvente.
Una dintre noutatile Codului, indiferent de care dintre cele patru variante vorbim, este ca impune accize si preturi minime obligatorii la tigari si alcool. Ministrul Finantelor si-a sustinut initiativa, considerand ca nu este normal sa existe pe piata produse care se vand la preturi mai mici decat totalul taxelor incluse in valoarea respectiva. In principiu, are perfecta dreptate. Dar, prin impunerea unui pret minim de 90% din categoria de pret cea mai vanduta, incepe discriminarea fata de producatori. Pentru ca nu vor fi afectati toti. Va fi penalizata de la 1 ianuarie 2006 doar partea de jos a pietei, adica doar consumatorii saraci, cei care-si cumpara tigari mai ieftine de 31.500 lei. Nu stim ce urmareste Ministerul Finantelor, dupa cum nu ne dam seama nici care este logica acestor prevederi, daca acciza, prin definitie, este o taxa de lux. Daca Ministerul Finantelor doreste venituri mai mari la buget, ar trebui sa taxeze pe toata lumea la fel, nu sa creasca taxele numai in segmentele ieftine. Daca dl Vladescu urmareste reducerea incidentei fumatului, atunci ar trebui sa stie ca nu exista tutun sanatos, iar ingustarea pietei legale va fi compensata pe deplin de cresterea celei ilegale. Ca urmare, vor scadea veniturile bugetare. In plus, va fi incurajata si formarea unor monopoluri private, pentru ca actionand numai asupra unor segmente de piata, unii producatori vor deveni mai egali decat ceilalti.
Oricum, aceasta viitoare reglementare a fost deja sanctionata de Comisia Europeana care a taxat-o drept anticoncurentiala. La fel s-a declarat si Consiliul Concurentei. Dar ministerul nu a tinut cont si a lasat-o in continuare, dl Vladescu spunand ca reactia Comisiei este exagerata.
In schimb, pentru ca interesele nu sunt atat de vizibile ca in cazul producatorilor de tigari, din Codul Fiscal a fost eliminata scutirea de impozit pe venitul programatorilor. Motivul: Consiliul Concurentei a spus ca este anticoncurentiala. In acest caz nu a contat ca reducerea veniturilor bugetare cu cateva mii de miliarde de lei ar fi fost compensata inzecit de incasarile in acelasi buget din impozitul nu numai pe profitul firmelor care vand programe de calculator, ci, in general, pe tot ce inseamna comercializarea softurilor produse in Romania. Experienta nefasta a emigrarii creierelor si chiar miracolul indian se pare ca nu le-au spus nimic contabililor din Ministerul Finantelor.
Dupa cum se vede, problemele din jurul Codului Fiscal, in loc sa se reduca, se inmultesc, sporind nu numai impredictibilitatea, ci si incoerenta acestuia. Iar daca domnul Vladescu incearca sa ne convinga ca propunerile au fost facute dupa dezbateri cu mediul de afaceri nu va avea sorti de izbanda. Cel putin in domeniul producerii tigarilor si al programelor de calculator, ori nu s-a consultat cu nimeni, ori s-a consultat numai cu o parte dintre jucatori.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Vizită importantă la București. Comisarul european pentru parteneriate internaționale vine în România

Vizita comisarului european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, la București în perioada 24-25 aprilie, marchează un moment important în dialogul dintre Uniunea Europeană și...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă