6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialImunitate, dar nu pentru căței

Imunitate, dar nu pentru căței

Ancheta declanșată de DNA împotriva deputaților Mădălin Voicu și Nicolae Păun a reușit să demonstreze încă o dată (a câta oară?) că Parlamentul din România nu este decât o gașcă construită pe mai multe nivele de influență, din care scapă doar cei cu rădăcini adânc înfipte în rețelele de putere construite în ultimii 26 de ani. Votul din Camera Deputaților cu privire la cererile DNA de reținere și arestare a celor doi ne-a arătat că, de fapt, numărul mare de parlamentari aleși în actualul mandat a creat o posibilitatea nesperată pentru vechea gardă de politicieni: le-a permis acestora să sacrifice câțiva colegi pentru a simula, în fața opiniei publice și a ambasadelor occidentale, o susținere a anticorupției.

În timp ce Nicolae Păun, cunoscut și ca Niky Scorpion, are toate șansele să ajungă în arest preventiv pentru obiceiurile cu care a venit din cartierul bucureștean Rahova în Camera Deputaților, partenerul său de afaceri ilegale, după cum susțin procurorii, Mădălin Voicu, va putea să ne țină în continuare lecții de etică de la tribuna Parlamentului și să spună bancuri din studiourile Antenei 3. Pentru sistem corupt, unii pot fi „sacrificați”, vezi Elena Udrea, Doina Tudor (senatoarea dansatoare abandonată de soț), dar când vine rândul greilor, placa se schimbă și Parlamentul ridică repede ziduri groase de imunitate în calea procurorilor.

Deputatul Mădălin Voicu, implicat alături de Nicolae Păun într-un dosar de fraudare a fondurilor europene, se prezintă ca un răsfățat și un protejat al tuturor guvernelor din ultimii ani. Chiar și a celor comuniste, căci singur se laudă că înainte de 1989 era prieten cu copiii familiei Ceaușescu și, prin urmare, făcea cam tot ce voia într-un regim în care tinerii de vârsta lui visau cu ochii deschiși la ciocolată.

După revoluție, a devenit un mare apărător al drepturilor romilor și a participat la împărțirea despăgubirilor primite de aceștia. În toată această perioadă, două decenii, a fost parlamentar și ne-a ținut lecții de morală prin studiourilor tuturor televiziunilor de știri. Deși el face parte dintr-o clasă politică incapabilă să se reformeze chiar și cu DNA-ul pe urme.

Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educației în mai multe mandate, seamănă mult cu Mădălin Voicu. Deși a reușit să distrugă de mai multe ori încercările altora de a reforma sistemul de învățământ , atunci când a fost acuzată de procurori de fapte ilegale, a fost salvată de Parlament, amenințând tot din studiourile televiziunilor că își va da foc dacă va ajunge pe mâna justiției.

Toți cei pentru care deputații și senatorii își pun la bătaie imaginea proprie ca piedici în calea procurorilor sunt, de fapt, oameni care sfidează nu doar justiția, ci și populația. Imunitatea a devenit o simplă și abuzivă protecție a clasei corupte și, în ciuda eforturilor DNA și a unei părți a societății civile, sistemul mafiot pe care politicienii corupți l-au dezvoltat și întreținut încă se ține bine. Atunci când apar fisuri în rândul acestui sistem mafiot sunt aruncați din barcă câțiva din cei mai „slabi”, în urma lor rămânând descendenții securiștilor și comuniștilor care par să devină nemuritori. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă