15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialFrancofonia si "axa lui Basescu"

Francofonia si “axa lui Basescu”

La sfarsitul lunii septembrie, Bucurestiul va gazdui cea mai importanta reuniune la cel mai inalt nivel din istoria sa Ð Summitul, pardon, Sommet-ul Francofoniei. “Importanta” nu se refera aici la calitatea deciziilor ce urmeaza a fi luate sau la greutatea consecintelor acestora, ci la cantitatea (in jur de 60) prezentei in acelasi timp a unor sefi de stat sau de guvern la Bucuresti. Din punct de vedere organizatoric poate fi un cosmar pe care sunt convins ca il traieste deja secretarul de stat Cristian Preda si il vor trai in acele zile si bucurestenii. Dar, pe de alta parte, cat poate fi de greu, de vreme ce precedentul sommet s-a desfasurat acum doi ani la Ouagadougou, in Burkina Faso?
Din punctul de vedere al politicii internationale, “francofonia” este un moft. Influenta internationala a organizatiei tinde, helas!, spre zero, de vreme ce, in afara de Franta, cei mai importanti membri sunt Canada, Belgia si Elvetia. A fost creata in 1970 ca replica la Commonwealth-ul britanic, ca o forma noua de cooperare intre fosta metropola si fostele colonii. Intre timp, pe lista membrilor au aparut tari noi precum Romania, dar si Bulgaria.
In ceea ce o priveste, Romania isi datoreaza modernitatea institutiilor si limbii intr-o masura buna culturii franceze, dar, intre timp, lucrurile s-au schimbat. Comunismul a taiat in mod brutal legaturile istorice cu Franta iar atunci cand zidurile au cazut, romanii s-au indreptat catre un alt model, cel anglo-saxon. Astfel ca, in pofida a ceea ce scria zilele trecute un ziarist britanic care isi face probabil documentarea la pub, cum ca in Romania nu s-ar studia engleza mai deloc, astazi tara noastra este mai anglofona ca niciodata.
Aceasta particularitate culturala postrevolutionara se regaseste, in mod fericit, si in optiunile de politica externa a Romaniei, adica in prioritatea pe care o acorda relatiilor cu Statele Unite si Marea Britanie. Axa lui Basescu. S-ar zice, asadar, ca ne aflam intr-o situatie schizoida. In masura in care francofonia se defineste pe sine ca un spatiu lingvistic si cultural alternativ la cel anglo-saxon, Romania a trecut in tabara adversa. Politic, francofonia se defineste ca replica la “mondializarea” americana si ca promotoare a unor valori ce tind sa se identifice cu mai nou aparutele pe piata ideologica “valori europene”. Si atunci, ce legatura avem noi cu o organizatie ce pare ca nu ne reprezinta?
Avem, pentru ca, din fericire, schizofrenia este in mintea altora. In primul rand, pentru ca, in afara unor diferente nesemnificative, separatia asta dintre “valori francofone” si “anglofone” sau, extinzand, intre valori europene si anglo-saxone nu exista in realitate, in pofida celor care se straduiesc sa ne convinga de contrariu. Politic si strategic, razboiul din Irak, indiferent daca a fost sau nu o greseala, nu este un motiv suficient pentru a rupe legaturile atlantice. Cata vreme vorbim cu totii limba libertatii, democratiei si drepturilor omului, diferentele nu fac decat sa ne imbogateasca.
Andrei Plesu scria ca a ne pune sa alegem intre Europa si America este acelasi lucru cu a intreba “pe cine iubesti mai mult, pe mama sau pe tata?”. E pernicios si traumatizant. Cred ca, daca exista un mesaj pe care il poate transmite Romania in calitate de gazda a sommet-ului francofoniei, este exact acesta. Ii poti iubi in egala masura si pe mama, si pe tata. Poti fi si european neabatut, si atlantist convins.

Cele mai citite

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă