14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialDouă indicii că plagiatul lui Ponta e ca o bombă pentru România

Două indicii că plagiatul lui Ponta e ca o bombă pentru România

Gestul imperial al premierului României, de a-și da o Ordonanță de Urgență în folos propriu, nu doar că dăunează imaginii țării în lume, că dă o lovitură ucigătoare sistemului de educație (după cum au arătat Universitatea București, reprezentanți ai lumii academice și presa) sau că relativizează procesul de legiferare, dar în același timp scoate în afara jocului democratic două instituții vitale ale statului de drept: Parlamentul și Avocatul Poporului.

După ce în 2012 a fost în prima linie a puciului din vara acelui an și după ce a manipulat și dizolvat instituții întregi pentru a mușamaliza scandalul de plagiat care îl viza, Victor Ponta continuă să își sfideze concetățenii și să calce în picioare Constituția, chiar dacă strategii care-l înconjoară îi fac, în urma eșecului de la alegerile prezidențiale, operații estetice dintre cele mai ingenioase.

Au acționat asupra corzilor vocale (pentru a-i mai atenua tonul ironic), îi meșteresc o față nouă (pentru a mai îndulci schimonoselile ipocriziei), l-au trecut de pe Facebook pe Twitter (pentru a-i reîmprospăta „prietenii”) și i-au rescris agenda (pentru a-l familiariza cu simțul răbdării, în perspectiva unui foarte probabil contraatac mișelesc).

Doar că, așa cum îi șade bine oricărui obișnuit al fărădelegii, Ponta este conștient de faptul că realitatea paralelă în care visează la un nou început nu poate fi activată fără a încheia, în prealabil, decontul cu realitatea „reală“ și crudă – cea în care i-au mai rămas câteva urme de șters.

Prin urmare, din punctul său de vedere, dârele doctoratului plagiat trebuie – evident, formal – să dispară din fostul și viitorul său CV politic.

Iată de ce și-a dedicat premierul o Ordonanță, trecând cu șenila peste orice, inclusiv peste mesajul transmis de opinia publică în turul II al prezidențialelor.

Iar cât timp va mai deține funcția supremă în Guvern și în partid și cât timp în Parlament va mai avea majoritatea care să-i folosească va continua nestingherit baletul indecent.

Numai că această vastă operațiune în care un singur om se folosește de un întreg aparat de stat pentru a-și regla conturile personale lovește cu putere în sistemul democratic și în percepția care se va crea pe plan extern în legătură cu România.

De ce?

Două instituții pot interveni în acest moment pentru a pune ordine în haosul creat de premier, iar ele sunt Parlamentul și Avocatul Poporului.

Conform legilor în vigoare, Avocatul Poporului este unicul organism care poate contesta la Curtea Constituțională Ordonanța de Urgență prin care Ponta încearcă să scape de urmările la care îl expune scandalul de plagiat, iar Parlamentul este singura instanță care poate numi sau revoca Avocatul Poporului.

Or, experiența de până acum o miime de secundă ne-a demonstrat că Avocatul Poporului, prin Măria-Sa, Victor Ciorbea, nu crâcnește în fața celui care l-a pus și ulterior l-a menținut în funcție.

Nu a făcut-o niciodată, nici măcar atunci când evidența complicității sale cu puterea al cărei cenzor constituțional ar trebui să fie spărgeau lentilele cele mai indulgente.

Nu a făcut-o nici măcar atunci când criticile la adresa activității sale au atins un vârf comparabil cu Everestul.

Prin urmare, de ce ar face-o de-acum înainte, mai ales că datoriile sale personale cres cu fiecare clipă în care i se asigură domnia penibilă în funcție?

Ca atare, Ordonanța de Urgență dată în 29 decembrie de Guvernul Ponta va accentua gradul de irelevanță pe care instituția Avocatului Poporului l-a atins în țara membră UE și NATO, numită România.

Or, când Avocatul Poporului este unica entitate care poate cenzura, prin contestarea la Curtea Constituțională, acte normative emise de Guvern, devine limpede că arhitectura instituțională a țării este profund viciată, iar reglajele inter-instituționale nu funcționează.

Pe de altă parte, e drept, nu Victor Ponta e cel chemat de Constituție să rezolve asemenea cangrenă, ci Parlamentul.

Cum, însă, majoritatea parlamentară îi este favorabilă domniei sale, iară nu interesului național și coerenței instituționale, nu există șanse raționale ca Legislativul să cenzureze Avocatul Poporului atunci când Avocatul Poporului nu cenzurează Guvernul și rupe, filă după filă, Constituția României.

Iată cum, bucată cu bucată, lanțul complicităților în favoarea unui individ fără scrupule se lungește la nesfârșit, făcând din Avocatul Poporului, dar și din Parlamentul României două sfere lipsite de cheag, de sens, de viață.

Ordonanța de Urgență menită să-i asigure lui Ponta o ieșire fără explicații sau repercursiuni juridice și financiare din coșmarul plagiatului mutilează Legea Educației, dar arde încă o dată țesutul firav al democrației românești.

Cine va crede că, din perspectiva stabilității democrației noastre, ne putem permite un asemenea lux la nesfârșit, înseamnă că, deși doarme cu bomba sub pernă, confundă încărcătura criminală cu un cadou proaspăt scos de sub brad.

Cele mai citite

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...
Ultima oră
Pe aceeași temă