Demagogia cadoului de sarbatori

Eliade Balan 28.12.2005 - 00:00

Sunt politicieni care nu pot sa se abtina nici de sarbatori. Fac ce fac si tot ies in decor cu un comportament lipsit de maturitate politica. Nu pot sa manance o sarma de Craciun fara sa faca aluzii deplasate la adresa unor adversari politici ...

Share

Sunt politicieni care nu pot sa se abtina nici de sarbatori. Fac ce fac si tot ies in decor cu un comportament lipsit de maturitate politica. Nu pot sa manance o sarma de Craciun fara sa faca aluzii deplasate la adresa unor adversari politici aflati si ei in vacanta de cateva zile. Altii descind pe la diferite case de copii si camine de batrani nu inainte de a convoca cameramanii televiziunilor prietene pentru a fi filmati in momentul cand impart cozonaci cu stafide celor neajutorati. Daca reporterii de casa ar refuza invitatia, pun pariu ca inaltii demnitari ar renunta la asemenea gesturi umanitare, folosite de cele mai multe ori ca trambulina pentru cresterea popularitatii. Ma refer, in special, la politicienii care depasesc masura bunului-simt, apeland mereu la aceleasi fapte in care nici ei nu cred. In tot timpul anului, cu foarte mici exceptii, nu-si aduc aminte deloc de fiintele batute de soarta. Cand trec pe langa un orfelinat intorc rapid capul intr-o parte, afisand un comportament de sila. Nici macar atunci cand citesc scrisorile primite de la oamenii sarmani nu se gandesc la ce ar trebui sa faca pentru ca necazurile mari legate de nivelul de trai sa dispara definitiv din societate.
In fond, ce alta misiune pot sa aiba parlamentarii decat aceea de a fi alaturi de cei care i-au ales senatori sau deputati? Sa vina mereu in intampinarea greutatilor cu care se confrunta. Nu felia de cozonac si doua-trei portocale oferite cadou de Craciun sarmanilor ii fac pe politicieni sa fie respectati si iubiti. Si nici nemaipomenitul curaj constand din rostirea unor fraze dure la adresa adversarilor din alte partide in zilele de sarbatoare crestineasca ii apropie mai mult de oamenii nevoiasi. Toata floarea cea vestita a parlamentarilor a avut de suferit in momentele politice speciale din cauza indiferentei afisate fata de alegatori pe parcursul mandatului. Aceasta ingamfare, datorata suprasaturatiei materiale obtinute de multe ori pe cai necinstite, a contribuit in fiecare an la marirea distantei dintre inaltul demnitar si cetatean. Practic, a aparut o prapastie adanca intre cele doua categorii sociale care, tinand cont de atitudinea alesilor neamului, cu greu va putea fi trecuta intr-un viitor apropiat. Degeaba incearca unii senatori si deputati sa basculeze in ea cozonaci si bomboane poleite. De pomana sunt mangaiati batranii pe frunte de doua ori pe an, de Paste si de Craciun, daca in restul zilelor nu au ce pune pe masa. In zadar se chinuie unii baroni parlamentari din teritoriu sa le aduca buna dispozitie concetatenilor, cand acestia stiu ca tot ce este in jurul lor apartine familiilor celor care conduc consiliile judetene si prefecturile. Nici macar boschetarii nu se mai ingramadesc la paharul de vin fiert si jumara date de pomana de cei care spun ca le pasa de viata oamenilor necajiti. Sa fim seriosi. Cu cat multimea o duce mai greu, cu atat bucuria unor parveniti este mai mare.
Grandomania a ajuns cucoana mare, stimati cititori. Uitati-va la aerele pe care si le dau unii politicieni atunci cand sunt vioara intai la actele de caritate. Ai senzatia ca lumea incepe si se termina cu ei. Si asta dupa primul an de mandat de parlamentar... Cei cu mai multe mandate la activ nici macar nu se mai ostenesc sa mai treaca pragul caminelor de batrani. S-au plictisit. Nu mai sunt de nasul lor astfel de actiuni de binefacere. Cine stie, poate ca au dreptate in felul lor. Decat sa se prefaca in fata aparatelor de filmat, incercand sa convinga populatia ca le pasa de popor, mai bine ignora totul si pe toti. Asa au procedat si in timpul anului si uite ca le-a mers bine. Mult mai comod si folositor este sa stai tolanit in fotoliul de piele in fata semineului si sa dai interviu la televiziune, unde poti sa vorbesti de omenie ca despre fotbal.