13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCutia postala de la Bruxelles

Cutia postala de la Bruxelles

Suntem tara bataliilor de prisos. Si a victoriilor inutile, ba dimpotriva, daunatoare invingatorilor. Batalia pentru comisarul european arata asta cu asupra de masura. Prim-ministrul isi alege singur comisarul, cei care ar fi vrut sa participe, ca sa nu spun sa dicteze, dau, din timp, daca e sa ne luam dupa declaratiile unui politician mai fara mama, fara tata, prim-ministrului Europei un dosar compromitator al unuia dintre candidati, bine ghicit drept cel ce va avea nominalizarea, dl Barroso respinge tacit, diplomatic, nominalizarea. Cine a castigat? Cei care au “aranjat” lucratura cred, poate, ca ei. E drept, nominalizatul si nominalizatorul au pierdut, plus partidul lor comun. Dar, isi da seama oricine, turnatorii la Bruxelles n-au castigat nimic. Si asta nu pentru ca tot Calin Popescu Tariceanu il va nominaliza si pe urmatorul candidat (o fi ultimul, n-o fi ultimul?). Ci pentru ca s-a mai dezvaluit o data lupta intestina care se da in cadrul chiar al coalitiei de la guvernare. Poate ca a facut-o “solutia imorala”, poate ca a facut-o chiar initiatorul “solutiei imorale”.
Perfidia transparenta a metodei ne claseaza inca o data pe o pozitie, nu morala, ci intelectuala, inferioara. Mai precis “ii” claseaza pe politicienii romani care, de fiecare data cand cineva incearca sa se ridice undeva unde li se pare a fi deasupra, il trag cu mare sarg de picioare, indiferent daca e un aliat sau un adversar. E ca-n cele mai banale lectii despre tradare, care se predau, cu ajutorul unor bucati literare simplute si schematice, prin clasele primare. Dar politicienii romani au uitat lectiile, daca le vor fi parcurs vreodata. Dupa ce fusese o vaca de muls fonduri, Uniunea Europeana devine, iata, un bun teren de bataie.
Boierii romani de acum trei sau patru secole se duceau cu “dosarele compromitatoare” la Stambul, la Inalta Poarta. Celor de azi – nu boieri, Doamne fereste – li s-a schimbat directia de drum. N-o mai iau spre sud-est, ci spre vest, un vis de veacuri al romanilor, care se implineste finalmente. Dar daca te duci si spre vest cum te duceai spre est sau sud-est, atunci vai de tine si mai ales vai de cei pe care-i pastoresti.
Cu ani in urma, in centrul orasului Satu Mare, era asezata, destul de vizibil, o cutie postala pe care scria “Sugestii si reclamatii”. Nu-ti trebuia multa perspicacitate ca sa intelegi despre ce “sugestii” si despre ce “reclamatii” era vorba. La Havana, chestia se rezolva, dupa cum mi-a spus cineva de pe-acolo, la “El Comite de Defensa de la revolucion”. Singularul sa nu va insele, erau pretutindeni asemenea comitete de aparare a revolutiei, unde puteai sa te duci sa-ti reclami vecinul ca e dusmanul revolutiei si te puteai eventual alege cu o prada buna din ceea ce ramanea dupa arestarea lui. Sigur, la Satu Mare, prin anii '70-'80, lucrurile nu mai stateau chiar asa. Dar, oricum, puteai sa impiedici, folosind-o, accesul cuiva care nu-ti placea la vreun post sau la vreun pasaport. Nu am vazut pe nimeni folosind acea cutie postala de la Satu Mare, care o fi existat si in alte orase, dar nici n-am stat prea mult langa ea.
Sa intelegi ca prin intrarea in Uniunea Europeana ti se ofera nimic mai mult decat o alta cutie postala pentru reclamatii (ca de sugestii nu poate fi vorba) e jalnic: pentru clasa politica, pentru noi insine, cei care am crezut ca schimbarea e una de esenta.
Cum s-or fi vazand aceste naravuri clasice romanesti la postmodernii de la Bruxelles ar fi interesant de stiut, desi, cu putin efort, putem sa ne imaginam si singuri.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă