Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Cum ne fură Chevron „bărbăţia” cu gazele de şist

Cristian Campeanu 17.10.2013 - 17:48

Isteria protestelor împotriva exploatării gazelor de şist de la Pungeşti şi Bucureşti poartă toate caracteristicile unei vânători de vrăjitoare clasice în care se amestecă spaime apocaliptice, o xenofobie ...

Share

Isteria protestelor împotriva exploatării gazelor de şist de la Pungeşti şi Bucureşti poartă toate caracteristicile unei vânători de vrăjitoare clasice în care se amestecă spaime apocaliptice, o xenofobie agresivă la limita rasismului bine înrădăcinată în regiunea respectivă, un antioccidentalism şi antiamericanism de sorginte (post)comunistă peste care este altoit un ortodoxism vulgar şi o mare doză de gândire magică mascată sub diverse forme, de la ecologismul trendy la anticapitalism şi naţionalism economic. Din punct de vedere sociologic şi antropologic este un fenomen excepţional similar cu alte forme de isterie în masă care pot fi întâlnite Africa, India sau Papua Noua Guinee, de unde şi titlul. Din punct de vedere politic, este o bombă pe cale să explodeze în braţele guvernului USL iar din punct de vedere geopolitic face un joc perfect în favoarea ruşilor, care îşi râd satisfăcuţi în bărbi.

În pofida opiniei larg răspândite, vânătoarea de vrăjitoare nu este un fenomen caracteristic Evului Mediu, aşa-zisul „Ev Întunecat” cum a fost numit  pe nedrept de istoricii „progresişti”. Părintele Europei Unite, Carol Cel Mare, a dat chiar şi o lege împotriva celor care persecutau femeile străine acuzându-le de vrăjitorie, Biserica Catolică era sceptică cu privire la aceste acuzaţii iar Inchiziţia nu ardea vrăjitoare pe rug, ci îi suspecta mai degrabă de erezie pe cei care propagau astfel de acuzaţii. În Europa, vânătoarea de vrăjitoare vine o dată cu modernitatea şi cu Reforma şi cu retragerea Bisericii din centrul vieţii comunităţilor. Acest aspect este important pentru că nu „obscurantismul religios” este de vină pentru naşterea isteriei în masă şi a vânătorii de vrăjitoare ci dezrădăcinarea şi alienarea care însoţesc modernitatea. Cu alte cuvinte, cei mai activi vânători de vrăjitoare – care se manifestă cu cea mai mare violenţă în lumea protestantă, adică a în spaţiul afectat de Reformă – sunt oameni moderni, relativ educaţi şi activi, nu nişte ţărani medievali cu frica lui Dumnezeu.

Al doilea element central al vânătorii de vrăjitoare este accesul facil la mijloace de comunicare în masă. Adică la ceea ce numim astăzi mass-media. În secolul al XV-lea, mass-media însemna cartea tipărită. Acum înseamnă Realitatea TV (apropo, retrag ceea ce am spus săptămâna trecută: orice duce la închiderea acestei maşinării de propagandă obscene e binevenit!), Facebook sau Twitter. Prin urmare, cu cât accesul la tehnologia de comunicare este mai facil, cu atât posibilitatea propagării rapide a isteriei în masă este mai mare. Dacă foloseşti Internetul şi comunici pe Facebook, asta nu te face nici mai informat, nici mai patriot, nici mai inteligent, nici mai cool, după cum, dacă ştiai să citeşti în secolele XV-XVII nu însemna că eşti „luminat”. Vânătoarea de vrăjitoare a fost facilitată de apariţia tiparului care a dus la ieftinirea cărţilor şi democratizarea lecturii. Invenţia lui Gutenberg a democratizat accesul la cultură dar a avut şi efecte secundare cum a fost propagarea fulgerătoare a celebrei Malleus Meleficarum, manualul identificării, capturării şi pedepsirii vrăjitoarelor. Alfel spus, accesul la tehnologie modernă nu te înzestrează automat şi cu gândire critică. Poţi fi un ignorant imbecil şi foarte activ şi popular pe reţelele de socializare.

În al treilea rând, protagoniştii vânătorii de vrăjitoare nu sunt, aşa cum s-ar crede, nişte ţărani ignoranţi şi izolaţi ci burghezi semi-educaţi, care ştiu câte ceva dar ştiu prost aproape totul. Louisa Lombard, un antropolog american, semnala într-un articol publicat în luna martie că isteria jefuitorilor de penisuri din Africa Centrală a început recent să se manifeste şi în zonele rurale deşi era un fenomen aproape exclusiv urban. În Africa subsahariană se manifestă de câţiva ani buni fenomenul vrăjitorilor – întotdeauna străini - care fură penisuri printr-o simplă strângere de mână. Isteria de masă a dus la linşarea unor oameni nevinovaţi şi chiar la valuri de arestări sub acuzaţia de vrăjitorie în Sudan. Fenomene similare se petrec şi în India sau în Papua Noua Guinee unde, în urmă cu numai o generaţie vrăjitorii erau mâncaţi iar acum sunt arşi de vii, cum s-a întâmplat la începutul acestui an cu o femeie acuzată de vrăjitorie într-un oraş papuaş. Pentru Lombard, isteria jefuitorilor de penisuri era explicabilă prin încercarea africanilor recent urbanizaţi de a raţionaliza modernitatea iar migraţia lui spre lumea rurală este o contaminare dinspre oraş înspre sat.

Nu are absolut nici un rost să mai revenim a n-a oară asupra avantajelor economice şi geopolitice ale exploatării gazelor de şist în România. Nu există contraargument raţional întemeiat ştiinţific, economic sau ecologic împotriva lor. Documentaţia privind fracturarea hidraulică, riscurile pe care le comportă şi modul cum pot fi ele minimizate abundă în publicaţii serioase accesibile pe Internet (un exemplu aici: http://www.cfr.org/energy-and-environment/hydraulic-fracturing-fracking/p31559) şi numai dacă nu crezi cumva că este opera unei conspiraţii malefice şi că a fost pusă acolo de demonul cel viclean al lui Descartes ca să te înşele, atunci ai la dispoziţie gratuit toate informaţiile care îţi spun că fracturarea hidraulică nu otrăveşte fântânile, nu pârjoleşte ogoarele şi nu ia apa de la gura dobitoacelor, pentru că România nu e Arabia Saudită (singura ţară din lume în care vrăjitoria este pedepsită prin lege, apropo) să rămână fără apă. Că există riscuri? Sigur că există, dar riscuri prezintă şi faptul că ieşi din casă dimineaţa. Se cheamă viaţă. Deci a se slăbi cu înalta conştiinţă ecologică a unor ignoranţi cu ifose gen Cernea, prototipul burghezului găunos dar trendy care habar n-are pe ce lume trăieşte şi nu citeşte decât texte care au poza lui ataşată.

Gazele de şist ar putea fi unul din cele mai bune lucruri care s-au întâmplat economiei şi societăţii româneşti în acest secol şi numai dacă eşti complet inept sau rău intenţionat nu poţi vedea acest lucru. Cât despre faptul că se face cu Chevron, ecologiştii de duminică de la Universitate ar trebui să fie fericiţi. Americanii sunt în afacerea asta de mult timp şi, spre deosebire de Gabriel Resources, ştiu ce fac. Aversiunea faţă de corporaţii, de americani şi noua resurgenţă a sloganului „Nu ne vindem ţara” joacă la cel mai scăzut nivel al populismului, anticapitalismului şi xenofobiei iar Moldova, locul unde altădată trăia o comunitate evreiască înfloritoare, este ultimul loc din România unde să se încerce experimente sociale în xenofobie, deci mare atenţie! Cât despre apariţia unor popi pe jumătate analfabeţi care s-au găsit să apere în draci natura, ne rugăm creştineşte la bunul Dumnezeu să dea Bisericii limpezimea să vadă că Vasluiul – care ne-a dat deja cazul Tanacu – a făcut deja destule pentru a-i murdări obrazul şi să-i cheme pe aceşti exorcişti amatori la bună cuviinţă.

Faptul că la Pungeşti oamenii au blocat drumul pentru a împiedica până şi operaţiunile benigne de explorare demonstrează că s-a ieşit demult din zona raţiunii şi s-a intrat în gândirea magică, populată cu spaime şi monştri, şi că orice acţiune de informare sau explicare este tardivă. Au contribuit din plin mass-media – CNA ar trebui, înainte să interzică reclamele la Roşia Montană (care or fi înşelătoare, dar ce reclamă nu e?), să ia serios în discuţie imensul rău pe care îl fac şi îl propagă „televiziunile de ştiri” care nu fac ştiri. Toate. Răul a fost deja făcut, nimeni nu le mai poate scoate din cap oamenilor de-acolo că dacă începe exploarea, de mâine se va prăbuşi pământul sub ei, pentru că deja conexiunea „magică” între „petrol” şi ”„cutremur” a fost făcută şi în curând numele Chevron va fi asociat cu Diavolul şi interzis prin hotărârea consiliului local Bârlad.

Este o vânătoare de vrăjitoare în toate elementele sale esenţiale: Ignorantă, urbană, tehnologizată, modernizată, xenofobă, exportată către zona rurală cea mai săracă din ţară, unde oamenii au ajuns să lupte împotriva propriilor interese şi a unuia din puţinele lucruri care i-ar putea scoate din sărăcie. Autorităţile locale vor să facă, auzim, referendum pentru interzicerea exploatării. Ce-ar fi ca, alături de„ popa verde” (nicio aluzie la legionari, sau poate că e) să-i cheme şi pe cei de la Chevron să explice poporului ce beneficii va avea dacă votează în favoarea exploatării? Cum am scris deja luni, în America gazele de şist au adus 1200 de dolari în bugetul fiecărei gospodării. Le-a spus cineva acest lucru locuitorilor din Pungeşti?

Politic, vina pentru actuala situaţie aparţine USL. Au încurajat toate aceste spaime iraţionale, au agitat tenebrele societăţii şi acum se trezesc, precum Ucenicul Vrăjitor, că nu mai pot controla lucrurile. Culeg ceea ce au semănat şi dacă mai există cineva la PSD puţin mai responsabil decât Ponta, atunci acest partid trebuie să facă ceva repede pentru a dezamorsa această bombă. Populismul şi referendumurile locale nu sunt soluţii cum nici arderea vrăjitoarelor nu era.

În ceea ce îi priveşte pe ruşi, n-o să ne apucăm acum să susţinem fără probe că aceştia finanţează protestele, aşa cum l-a acuzat un nefericit sărăcuţ cu duhul pe George Soros că finanţează protestele anti-Roşia Montană. Spunem doar că această isterie în masă, această vânătoare de vrăjitoare face de minune jocul ruşilor, care au toate motivele să boicoteze orice fel de exploatare a gazelor de şist în Europa şi în Europa de Est în special. Că sunt foarte mulţi români dispuşi să o facă pe gratis, treaba lor, dar de spus trebuie spus. Pe de altă parte, ştim de exemplu, că în anii ’80 KGB-ul a finanţat demonstraţiile monstru în favoarea dezarmării din Europa de Vest şi isteria anti-americană şi anti-Reagan. Ştim, de asemenea, că în 2011 industria nucleară franceză a susţinut discret demonstraţiile care au dus la interzicerea gazelor de şist în această ţară. Aşa că rămânem deschişi ideii. Apropo, de unde Dumnezeu ştiau sătenii din Pungeşti când vor sosi utilajele Chevron ca să blocheze şoseaua? Şi când au avut timp cei de la Bucureşti să vopsească pancartele, să lanseze sloganul cu „Refuz. Rezist...„ şi să stabilească traseul demonstraţiei? 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...