20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialCroitoru lucreaza cu stofa PDL

Croitoru lucreaza cu stofa PDL

Dupa primele audieri ale ministrilor in comisiile parlamentare, premierului desemnat s-ar putea sa-i para rau ca nu l-a refuzat pe presedinte atunci cand l-a ales pentru a forma un nou guvern in plin haos politic. Eventual, sa regrete ca a cedat usor la presiunile politice, acceptand conditia ca jumatate din efectivul viitorului cabinet sa-l reprezinte ministrii Guvernului interimar Boc, demis prin votul Parlamentului in urma cu doua saptamani. Nu a putut sa reziste constrangerilor venite de la oamenii forte ai PDL, sustinator declarat al lui Lucian Croitoru din momentul nominalizarii lui de catre Traian Basescu, chiar daca la inceput acesta declarase ca va construi un guvern de tehnocrati alesi dupa criterii strict profesionale.

 

Punerea in aplicare a planului nu a decurs conform gandirii premierului desemnat, ci, mai degraba, dupa ce s-a hotarat in sediul din Modrogan, daca s-a ajuns ca din cei 14 ministri propusi de Croitoriu sapte sa fie preluati de la un executiv picat in urma motiunii de cenzura depuse de liberali si votate de social-democrati fara nici o retinere. Prin urmare, cata treaba are domnul Croitoru cu alcatuirea unui guvern solid, in masura sa dea peste cap planul majoritatii, se poate vedea bine in alegerea sa constand din preluarea unor cadre corigente profesional si politic, care nu au convins timp de zece luni ca merita sa fie ministri. Se putea merge pe o solutie de compromis, respectiv sa accepte ca din noul guvern sa faca parte unul sau doi ministri din echipa lui Boc, mai mult nu, pentru a plati intr-un fel sustinerea politica despre care vorbeam mai inainte.

 

Lucian Croitoru a procedat insa pe dos, in conditiile in care stia foarte bine cat de nefavorabila este parerea partidelor din opozitie despre politicienii PDL. Este grav daca premierul desemnat nu si-a respectat promisiunea initiala de a veni in Parlament cu o echipa noua, profesionista, cu pretentii de a guverna tara intr-o perioada critica asa cum este criza si cu FMI asteptand in anticamera sa renegocieze, eventual, revizuirea conditiilor pentru 2010. Este adevarat, consilierul BNR a batut la usa partidelor din opozitie, solicitandu-le liderilor sa faca propuneri pentru viitorul guvern. S-a lovit insa de un refuz total, singurul raspuns fiind legat de depunerea mandatului la presedinte pe motiv ca nu va fi votat de noua majoritate parlamentara indiferent de numele ministrilor propusi. Ma asteptam la o varianta de rezerva la care Croitoru se cuvenea sa apeleze imediat: tehnocratii.

 

Departarea fata de pedelisti trebuia acoperita prin atragerea specialistilor din domeniul bancar, in asa fel incat opozitiei sa i se astupe gura macar pe jumatate. Se pare ca Lucian Croitoru a inteles insa altceva, de vreme ce s-a pus la dispozitia democrat-liberalilor, acceptand ca din noul cabinet sa faca parte Pogea, Videanu, Berceanu si alti demnitari, chiar daca rezultatele lor de pana acum nu sunt dintre cele mai bune, fapt ce a amplificat si mai tare ura majoritatii impotriva partidului cotrocenist si a lui Basescu. S-a procedat exact cum nu se putea mai bine pentru PSD si PNL, doua partide dispuse sa-i faca praf pe ministrii propusi de Croitoru inca din faza audierilor la comisiile parlamentare, programate sa inceapa astazi. Prima concluzie ar fi ca premierul desemnat nu a fost de capul lui in acest demers politic.

 

A acceptat sa intre intr-un joc la care nu se pricepe deloc. PDL ii pazeste asa-zisa independenta chiar din interior, liderii partidului fiind constienti de faptul ca pot transforma esecul cabinetului Croitoru intr-o izbanda electorala. Personal, nu cred ca premierul lui Basescu nu putea sa gaseasca inca trei-patru profesionisti care sa accepte un loc in viitorul cabinet. Macar pentru functia de ministru de Finante putea sa aduca un economist in locul inginerului Pogea, daca tot se vorbeste de examenul FMI care trebuie trecut obligatoriu. De ce a preferat insa Croitoru sa lucreze cu stofa uzata a pedelistilor, sfidand amenintarile partidelor din opozitie, care nu se sfiesc sa faca bascalie de profesionalismul fostilor colegi de guvernare cu sopul de a discredita PDL? In primul rand, trebuie inteles interesul Cotroceniului, care a facut o mutare inteligenta tocmai pentru a arata cine se opune interesului national de a avea un guvern legitim intr-un moment crucial pentru tara.

 

Lucian Croitoru va fi sacrificat cu bunastiinta, fapt ce il va determina pe presedinte sa-l lase pe Emil Boc sa guverneze cum poate pana la alegeri, spre disperarea PSD si a PNL. De unde rezulta ca nu va veni o alta propunere de premier, avand in vedere timpul scurt ramas pana la prezidentiale. In al doilea rand, opozitia dovedeste ca are un orizont ingust de actiune, imposibil sa se adapteze unei situatii inedite din lipsa de alternative, neajuns care este posibil sa o ruineze, cat de curand, pe dinauntru. Faptul ca se bizuie doar pe votul negativ dat unor ministri in comisii si, mai departe, guvernului propus de Croitoru in plenul reunit demonstreaza lipsa de viziune in demersul inceput o data cu impingerea in prapastie a unui guvern schiop si continuat apoi cu aducerea in fata a primarului  Klaus Iohannis de catre liberali cu ajutorul pesedistilor, personaj despre care in ultimele zile s-a vorbit tot mai putin.

 

Ce va face majoritatea constituita dupa ce noul cabinet va fi respins? Cum va fi consolat Lucian Croitoru o data cu pierderea mandatului dat de presedinte? Vom primi raspunsurile pe 4 noiembrie.

Eliade Balan
Eliade Balanhttp://eliade-balan
Eliade Balan, redactor-sef adjunct coordonator
Cele mai citite

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...

Găgăuzia vrea ca Republica Moldova să fie în uniunea economică a Rusiei, nu în UE

Guvernatoarea Găgăuziei - regiune autonomă a Republicii Moldova - a declarat că Republica Moldova ar trebui să facă parte din Uniunea Economică Eurasiatică, alături...

Rețea pakistaneză de trafic de migranți, destructurată în România

O investigație transfrontalieră condusă de Poliția Română (Poliția Română), sprijinită de Europol și la care au participat poliția austriacă (Landeskriminalamt Salzburg) și Forțele carabinierilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă