12.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialCoruptia, dragostea mea

Coruptia, dragostea mea

Cine mai are timp sa se ocupe de coruptie si de corupti intr-o perioada cand liderii partidelor se lupta intre ei pentru consolidarea puterii in formatiunile pe care le conduc? Unde se poate gasi un politician dispus sa-si focalizeze interesul pe semnalul  dat de seful DNA referitor la cresterea numarului de inculpati trimisi in judecata pentru fapte de coruptie? Pe cine de la putere sau din opozitie deranjeaza faptul ca  Romania este perceputa si astazi in plan international ca o tara cu probleme de coruptie? Credeti ca fruntasii PDL nu mai pot dormi noaptea de grija  primarului  Solomon, retinut pentru acuzatii de mita, sau ca noua conducere PSD va baga capul in pamant de rusine ca procurorii cer arestarea senatorului Voicu pentru ca ar fi incalcat legea? Pentru toate intrebarile exista un singur raspuns: NU.

 

Pedelistii lui Emil Boc nu se grabesc sa ia atitudine politica in privinta primarului craiovean pentru a nu le da apa la  moara celor care spun ca in PDL sunt oameni certati cu legea pe care conducerea partidului ii protejeaza pentru ca au sponsorizat campaniile electorale ori de cate ori a fost nevoie. Se evita discutarea cazului aplicandu-se reteta "Gutau" pe motiv ca altele sunt prioritatile momentului pentru un partid aflat la guvernare. A fost o vreme cand despre coruptii din PSD se vorbea la foc continuu, regimul pedelist avand grija de ce se intampla la altii, indreptandu-si atentia doar in directia politicienilor inscrisi in competitia pentru prezidentiale la care participa si Traian Basescu. Acuzatiile la adresa unor cadre PDL  au fost scoase de pe agenda sedintelor conducerii de partid intentionat, chiar si atunci cand unii sefi din teritoriu au intrat dupa gratii pentru comiterea unor acte de coruptie, asa cum este cazul primarului de la Valcea.

 

Prefectul a  amanat suspendarea edilului valcean cat a putut, la fel procedeaza si omologul sau de la Dolj, care, daca ar fi corect si ar respecta legea, ar trebui sa dispuna suspendarea mandatului primarului Solomon, intrucat exista o arestare preventiva de 29 de zile hotarata de  Curtea de Apel Pitesti. Articolul 16 din Constitutie precizeaza: "Nimeni nu este mai presus de lege". Este un principiu fundamental al statului de drept, de care depinde echilibrul in societate. O spun chiar politicienii, in special cand se afla in fata alegatorilor.  Cand este insa vorba sa respecte ceea ce spun, imediat dau inapoi, in fata lor aflandu-se parca o prapastie greu de trecut. S-ar putea ca Solomon sa nu fie vinovat. Este posibil ca probele DNA privind traficul de influenta impotriva lui Catalin Voicu sa nu fie solide. Nu ar fi  prima oara cand procurorii anticoruptie o dau in bara.

 

Atitudinea liderilor celor doua partide, candva parteneri, azi adversari, demonstreaza insa un adevar amar: clientelismul politic calca  totul in picioare. Se vede foarte clar cat de mare este responsabilitatea  atunci cand este vorba de interese personale, de grup sau de partid. Uitati-va la politicienii care conduc PDL si o sa observati cum se codesc cand vine vorba de sanctionarea unui om considerat de  incredere la cel mai inalt nivel. O astfel de atitudine nu ma mira cata vreme exista o binecuvantare in partidul cotrocenist privind apararea oamenilor cu probleme in justitie. Cazul primarului Falca, despre care presa a scris mult la timpul potrivit, nu a contat pentru Boc, ca sa fie discutat si, eventual, sanctionat pe masura prejudiciilor aduse in plan politic. De nenumarate ori s-a vorbit de rau in mass-media si despre ispravile celor doua doamne, Udrea si Ridzi, invinuite ca ar fi cheltuit aiurea bani publici, dar niciodata nu am intalnit o atitudine  politica venita  din cercul maharilor care conduc PDL.

 

Nimeni altii decat cei care au infierat cel mai tare coruptia  pe vremea cand la Cotroceni era pe tron  Ion Iliescu. Motivele se cunosc. Le stie ca pe apa inclusiv  seful statului, care nu pare deranjat de faptul ca unii dintre sustinatorii sai poarta la maini catuse. Sau ca finul sau de la Arad, care are inca probleme cu justitia, este pe cale sa-i ia functia lui Vasile Blaga, aceea de secretar general, lucru ce ar pune partidul intr-o lumina proasta din punct de vedere moral. Cat priveste cazul senatorului Voicu, dorit de DNA la arest, nu cred ca Victor Ponta o sa-si faca griji mari. Este adevarat, cererea de arestare pica intr-un moment prost dupa castigarea functiei supreme in PSD, cand se incearca schimbarea imaginii partidului de catre noua echipa. Sigur, Ponta nu avea nevoie de o astfel de premiera, daca iau in calcul efortul facut pe frontul apararii redutei lui Geoana, pe cale sa-si piarda functia de presedinte al Senatului.

 

Apoi, cui i-ar conveni sa se discute din nou despre coruptia din PSD dupa ce acest partid s-a identificat cu flagelul mitei si spagii ani de zile? Prins la inghesuiala, Ponta le-a cerut senatorilor sa intervina, pentru ca interesul public  este ca dosarul lui Voicu sa ajunga la un judecator. Veti vedea ce inseamna interesul public pentru senatorii pesedisti. Luati in calcul pe cine ar putea sa traga dupa el Catalin Voicu.

Eliade Balan
Eliade Balanhttp://eliade-balan
Eliade Balan, redactor-sef adjunct coordonator
Cele mai citite

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...

Ozzy Osbourne şi Mary J. Blige, printre artiștii ce vor fi incluși în Rock & Roll Hall of Fame în 2024

Anul acesta, Rock & Roll Hall of Fame își deschide porțile pentru o nouă serie de legende din lumea muzicală, printre care se numără...
Ultima oră
Pe aceeași temă