23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialContraatacul celei de-a treia puteri în stat

Contraatacul celei de-a treia puteri în stat

Toată “lumea bună” a fotbalului a intrat la închisoare, dar nici unul dintre prietenii-politicieni ai condamnaţilor nu a mai sărit ca altădată să acuze “ticaloşia” judecătorilor. Un ministru a primit 5 ani de închisoare, dar partidul său a ales să tacă prudent, deşi altădată ar fi şters pe jos cu magistraţii. Ceva fundamental parcă se schimbă în societate: a treia putere în stat începe să-şi intre în drepturi.

Sunt convins că atunci când au încheiat tranzactiile pentru care acum au ajuns la închisoare, intre anii 1999 si 2005, fraţii Becali,  Gigi Neţoiu sau Cristi Borcea au luat în calcul, fie şi în glumă, varianta în care vreun procuror îşi va băga nasul prin afacerile lor. La fel de convins sunt însă că unuia ca Giovani Becali nici prin cap nu-i trecea atunci că un astfel de dosar ar putea să-i aducă o condamnare de 6 ani şi patru luni de închisoare. “Sunt un mafiot”, se lăuda impresarul în faţa ziariştilor, în perioada sa de glorie. Iar un mafiot, se ştie, are oameni în toate structurile unui stat, de la politicieni la magistraţi, care, în caz de pericol, pot interveni acolo unde trebuie pentru ca un dosar să fie îngropat într-un dulap sau să ajungă la un judecător anume ales, care va pronunţa o sentinţă favorabilă. Aşa era societatea românească atunci. In general, oamenii de teapa lui Becali sau MM Stoica scăpau de puşcărie, iar cel mai bun indiciu în acest sens îl reprezintă chiar soluţiile date iniţial în “Dosarul transferurilor”, care îi exonerau de orice răspundere pe cei opt oameni de fotbal implicaţi.

La fel a gândit, probabil, şi Relu Fenechiu, ultimul demnitar important care a fost trimis anul acesta după gratii, pentru o perioadă lungă de timp. Fenechiu a fost convins că este un politician prea important pentru ca vreun om al justiţiei să îndrăznească să-i facă probleme. Ce-i drept, la începutul anilor 2000, când demnitarul liberal a tras ţeapă companiei de stat Electrica Moldova, politicienii erau apăraţi de justiţie, iar magistraţii care îndrăzneau să-şi facă treaba erau intimidaţi de reprezentanţii celorlalte două puteri în stat, parlamentul si guvernul. Să ne amintim de presiunile făcute de liderii PSD, în frunte cu Adrian Nastase (alt demnitar important aflat în puşcărie),  în cazul arestării deputatului Gabriel Bivolaru şi, mai târziu, a baronului de Arges, Constantin Nicolescu. Sau de şedinţele PSD din 2003-2004, în care se hotărau blocarea unor dosare penale.

Ca să fim cinstiţi, multe furtişaguri comparabile cu ale lui Fenechiu au scăpat nepedepsite, fapt care probabil i-a făcut pe mulţi politicieni să se întrebe atunci ca şi acum: dacă alţii au scăpat, eu de ce să ajung la închisoare?

Citeste si: 5 motive IMPOTRIVA gratierii lui Gica Popescu

Dacă în vremea respectivă lucrurile se întâmplau aşa este pentru că a treia putere în stat era mult mai slabă decât celelalte două. Abia acum, justiţia începe să-şi recapete drepturile şi sigur ar trebui să ne bucurăm că vedem acum condamnări dure date în dosare cu politicieni sau oameni cu puternice conexiuni politice. Este o contraofensivă care se întâmplă sub ochii noştri şi parcă la fiecare condamnare la ani grei de puşcărie auzim scraşnetul din dinţi al judecătorilor care până nu demult trăiau cu teama că un telefon venit “de sus” ar putea să distrugă munca de câţiva ani a unor procurori sau poliţişti cinstiţi. Pentru că sunt convins că, aşa cum unii magistraţi au acceptat să fie preşul politicienilor sau mafioţilor, alţii au trăit în aceşti ani frustrări enorme.

Stiu că multi sunt tentaţi să-l căineze pe Gică Popescu pentru că, deşi procurorul a cerut o pedeapsă cu suspendare- pentru că sportivul a dat banii înapoi- judecătorul a hotărât să-i dea trei ani de închisoare cu executare. Este mai bine totuşi ca atunci când e vorba de oameni publici pedepsele să se apropie de maximul prevăzut de lege, decât să fie blânde. Aşa cum o şpagă de 1000 de lei luată de o funcţionară de la ghişeu nu este la fel de gravă cu aceeaşi şpagă luată de un ministru, nici o evaziune fiscală făcută de un necunoscut nu are aceeaşi rezonanţă în societate cu o evaziune făcută de unul dintre cei mai iubiţi sportivi ai ţării.    

Desigur că primele victorii ale justitiei nu sunt privite cu ochi buni de politicieni. “Marţea neagră”, legea amnistiei şi zidul facut de parlamentarii PSD, în frunte cu Victor Ponta, în jurul deputatului Vlad Cosma sunt dovezi că oamenii politici nu s-au resemnat cu înfrângerea. Nu mai îndrăznesc să iasă la bătaie la drumul mare, ci pregătesc atacuri prin fundul curţii. Nu mai lovesc judecătorii în faţă, ci îi lasă fără instrumentele de lucru. Se anunţă un război de lungă durată, între primele două puteri în stat şi a treia dar, de data aceasta, nu aş paria pe politicieni.

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

  

      

 

 

 

 

  

 

 

  

 

Gabriel Bejan
Gabriel Bejanhttp://gabriel-bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...
Ultima oră
Pe aceeași temă