Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Concediul Curţii Constituţionale naşte monştri. Cât ne costă faptul că judecătorii nu au coborât mai repede din şezlonguri

Gabriel Bejan 14.08.2012 - 13:19

Atât pentru vânzătoarea de la magazinul din colţul blocului cât şi pentru cei mai importanţi oameni din statul român, concediul e un lucru sfânt. Poate să se prăbuşească lumea peste noi, ...

Share


Atât pentru vânzătoarea de la magazinul din colţul blocului cât şi pentru cei mai importanţi oameni din statul român, concediul e un lucru sfânt. Poate să se prăbuşească lumea peste noi, niciodată nu ne lasă inima să ne amânăm vacanţa de vară!


În esenţă, chiar dacă ne vine greu să credem, unul dintre principalele motive pentru care criza politică din România s-a prelungit mult după data de 29 iulie este acela că judecătorii Curţii Constituţionale nu au vrut să-şi afecteze concediile. Pe 2 august, cei mai înalţi magistraţi din statul român au scăpat rapid de responsabilitatea tranşării problemei referendumului- care frământa o ţară întreagă- şi au amânat, iniţial până pe 12 septembrie, apoi până pe 31 august, adoptarea unei decizii. După aceea, cu sentimentul datoriei împlinite au plecat liniştiţi în concediu, unii în străinătate, alţii prin casele de protocol ale RAAPPS.
Ce să vezi însă?
Politicienii, adică cei care i-au numit în funcţii şi încearcă acum să-i determine să încline balanţa într-o direcţie sau alta, le-au stricat odihna magistraţilor şi au produs haosul care a urmat. Mai întâi, Guvernul Ponta s-a făcut că înţelege din decizia CCR din 2 august că trebuie să renumere toţi alegătorii din România. A trebuit ca preşedintele Curţii, Augustin Zegrean, să-şi rupă câteva ore din vacanţă pentru a scrie o precizare cum că, de fapt, nu au fost cerute liste noi de alegători ci exact „listele electorale permanente actualizate, în baza cărora s-a organizat referendumul din 29 iulie". Scandalurile s-au ţinut apoi lanţ, chiar dacă magistraţii Curţii nu vroiau decât puţină linişte, poate un pic de plajă, plimbări în aer liber şi tot ce face omul când este în concediu. La câteva zile a apărut scandalul eratei care modifica substanţial sensul deciziei CCR în ceea ce priveşte includerea cetăţenilor români din străinătate în cvorumul necesar validării sau invalidării referendumului. Săptămâna trecută au fost formulate acuzaţii grave, inclusiv că unii judecători au modificat în fals decizia adoptată de plen. Ei bine, nici de data aceasta magistraţii Curţii nu s-au simţit obligaţi să se întâlnească rapid pentru a lămuri şi acest aspect de o importanţă vitală pentru soarta referendumului. Până la urmă a fost nevoie de o anchetă uriaşă a procurorilor la Ministerul de Interne, anchetă în care au fost ridicate toate documentele care demonstrează numărul de alegători, de la toate instituţiile care deţin astfel de date, precum şi de trimiterea în România a unui înalt emisar al SUA, îngrijorate de situaţia de la Bucureşti pentru ca, în sfârşit, magistraţii CCR să coboare din şezlonguri şi să se întâlnească într-o şedinţă în plen.

Nu ştim încă dacă se va discuta doar problema eratei sau dacă se va tranşa şi soarta referendumului, cert este că o şedinţă a Curţii trebuia să aibă loc cu mult timp în urmă. Imediat după ce a devenit clar că CCR nu cere de la Guvern renumărarea cetăţenilor din România (deci nu trebuie să dea un termen de o lună pentru această activitate) ci vrea doar listele electorale în baza cărora s-a organizat referendumul. Am fi evitat astfel două săptămâni de haos politic cu efecte certe, măsurabile, atât asupra economiei naţionale cât şi asupra imaginii pe plan extern a României, suficient de şubrezite de acţiunile de până acum ale USL. Judecătorii Curţii au pus însă mai presus odihna personală de sănătatea mintală a unei întregi naţiuni.


Şi ca să vedeţi că nu doar magistraţii CCR consideră că vacanţa nu trebuie stricată cu nici un chip iată ce a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, atunci când a fost întrebat dacă va convoca o şedinţă referitoare la cererea de ridicare a imunităţii parlamentare lui Victor Paul Dobre, anchetat de Parchetul General în dosarul tentativei de fraudare a listelor electorale: "Nu convocăm acum nici o şedinţă! Dacă domnul Dobre este în concediu, îl lăsăm să-şi facă concediul!" Mai e nevoie de vreun comentariu?

Update. Judecătorii CCR au hotărât marţi după-amiază să ia o decizie în ceea ce priveşte validarea sau invalidarea referendumului pe 21 august, mai devreme cu zece zile faţă de data stabilită pe 2 august.

 

 

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...