12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialComoara lui Becali

Comoara lui Becali

Un tsunami de ipocrizie a venit peste noi zilele acestea dinspre clasa politică şi studiourile de televiziune: cum e posibil, doamnelor şi domnilor, ca Becali, Gigi Becali, să candideze la Parlament din partea unui partid istoric şi respectabil cum e PNL şi, în general, din partea oricărei formaţiuni politice onorabile din România? Realitatea este însă că în USL cei mai mulţi îşi freacă mâinile de bucurie pentru achiziţia făcută, în timp ce greii din PDL sunt probabil supăraţi că nu au pus ei mâna pe patronul Stelei (şi actual europarlamentar), împreună cu banii acestuia.

 

Anunţul lui Gigi Becali şi al lui Crin Antonescu referitor la faptul că au ajuns la o înţelegere în ceea ce priveşte intrarea omului de afaceri în PNL şi candidatura într-un colegiu din sectorul 6 al Capitalei a trezit reacţii puternice în mediul politic. Unii dintre liderii liberali s-au declarat nemulţumiţi de asocierea cu Gigi Becali. “Mie nu-mi plac lucrurile astea, cocktail-urile astea de orice”, a strâmbat din nas fostul ministru al Culturii, Mircea Diaconu (schimbat din funcţie în urma unei decizii de incompatibilitate a Curţii Supreme). “Nu aş fi încântat de un asemenea gest politic al PNL”, a declarat şi Puiu Haşotti. “Singurul câştig dintr-o asociere a partidului cu George Becali ar fi doar dacă PNL s-ar apuca de fotbal sau de tranzacţii imobiliare”, a punctat ironic Călin Popescu Tăriceanu, uitând probabil că în PNL sunt mulţi care se pricep mult mai bine decât Becali la speculaţii imobiliare (să-l întrebe pe Rareş Mănescu dacă nu-i cunoaşte).

Cele mai ciudate reacţii au venit însă din partea PDL şi a aliaţilor acestuia. Consilierul prezidenţial şi fostul ministru al Muncii Sebastian Lăzăroiu se întreba retoric, plin de semnificaţii adânci : “PNL a intrat în anul morţii?”, uitând şi el că, până nu demult, şeful său, Traian Băsescu, se afişa fără nici problemă, la un pahar de vin, cu patronul Stelei. Şi alţi membri de seamă ai PDL au sărit să dea cu noroi în conducerea PNL, vinovată pentru racolarea lui Becali. Radu F. Alexandru, de pildă, se arată revoltat că Antonescu vrea să-l primească în partid după ce patronul Stelei a afirmat că va investi 10 milioane de euro în campania prezidenţială a acestuia. “Nici una din fărădelegile din politica românească nu egalează fapta domnului Crin Antonescu de a fi acceptat aceşti bani pentru a-l primi pe Becali în partid”, crede Radu F. Alexandru. Serios? Reacţia celor de la PDL este cel puţin amuzantă în contextul în care în urmă cu cîteva luni încheiau o puternică alianţă cu acelaşi Becali pentru susţinerea unui candidat unic la Primăria Capitalei.

Judecând la modul ideal, ar fi preferabil ca în Parlamentul României să nu existe oameni precum Gigi Becali. Nu sunt însă politicienii români în măsură să spună acest lucru.

Dacă Becali este un cunoscut vechi al procurorilor, din cauza problemelor sale penale– schimbul de terenuri cu Armata, sechestrarea celor care i-au furat maşina, cazul Valiza- există mulţi alţi politicieni cu dosare cel puţin la fel de grave cu ale patronului de la Steaua. În actualul Parlament sunt câteva zeci de politicieni anchetaţi sau chiar trimişi în judecată, iar dacă domnii Mihai Boldea (PDL) şi Cătălin Voicu (USL) au putut vota legi, cu siguranţă va putea şi Becali.
Latifundiarul din Pipera vorbeşte uneori ca la uşa cortului. “Eşti o nulitate, o curvă! /Misoginule!”, iată un dialog “elevat” ce a avut loc în decembrie anul trecut în Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, deci înainte ca Becali să ajungă acolo.
Ce legi o să promoveze Becali? Staţi liniştiţi există mulţi parlamentari care nu avut nici o iniţiativă legislativă în patru ani de activitate.
Becali nu are simţul ridicolului. Aşa este, dar vi-l mai amintiţi pe liberalul Ghişe, omul-sandviş, care a protestat săptămâni întregi în jurul Palatului Cotroceni după ce referendumul a fost invalidat? Becali are deci concurenţă serioasă şi din acest punct de vedere.

Patronul din Ghencea nu este, aşadar, nici mai bun nici mai rău decât majoritatea politicienilor din această ţară. De altfel, Becali pare că şi-a găsit în cele din urmă locul în PNL-ul condus de Crin Antonescu, măcar prin prisma discursului său agresiv naţionalist. Şi dacă mai adăugăm şi banii pe care omul de afaceri vrea să-i investească în alegeri s-ar putea spune că USL a făcut totuşi o afacere bună. Liberalii ar putea astfel să nu-l mai critice pentru că Becali nu ştie multe, s-ar putea supăra şi poate trece cu bani cu tot la PDL. Care la început o să-l înjure, apoi o să-i dea un colegiu eligibil.

 

 

 

 

 

 

 

Gabriel Bejan
Gabriel Bejanhttp://gabriel-bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă