Ciulini si umbre

Simona Popescu 18.07.2005 - 00:00

Valul anticipatelor este fatal pentru cei care isi facusera socotelile astfel: stau patru ani pe bani multi in Parlament; imi mai fac propaganda gratuita ducan-du-ma la tribuna sa iau cuvantul si critic tare si demagogic ca sa ma preia ...

Share

Valul anticipatelor este fatal pentru cei care isi facusera socotelile astfel: stau patru ani pe bani multi in Parlament; imi mai fac propaganda gratuita ducan-du-ma la tribuna sa iau cuvantul si critic tare si demagogic ca sa ma preia televiziunile; trambitez vreo doua-trei initiative legislative; chiulesc pe rupte si-mi vad de afacerile mele; ma duc la orice talk-show in pana de invitati ca alta ocazie nu se stie cand mai apare; folosesc la maximum intreaga logistica pe care mi-o pune Parlamentul la dispozitie pentru campania electorala proprie... Cam aceasta ar fi reteta succesului la care viseaza orice om ajuns in Legislativ, agatat ca ciulinele de haina mai mare a unui partid. Ei bine, toti acestia au calculat gresit. Oameni ca Gusa, Pavelescu, Ciontu, Bratianu, dar mai ales Voiculescu au toate sansele sa dispara de pe prima scena politica a tarii. S-au pacalit atunci cand au crezut ca procedeaza bine daca tradeaza, daca se desprind de reverul de care se tinusera bine. Nu se vor mai regasi in viitorul Legislativ. Dar fireste ca pana in octombrie unii ciulini politici se vor orienta dupa cum bate vantul. Pentru a incerca o noua prindere dupa desprindere...
In vreme ce acestia sunt ocupati cu calcularea viitoarelor sanse, pesedistii sunt si ei disperati ca nu vor mai prinde procentele cu care se tot lauda Nastase ca partidul sau ar fi castigat de fapt alegerile. PSD s-a straduit sa prezinte o imagine apocaliptica, ajutat si de acele televiziuni care au prezentat pe ecranul impartit in doua durerea oamenilor simpli provocata de furia apelor revarsate si durerea furioasa a politicienilor impotriva colegilor intr-ale convietuirii in Parlament. Ca si cum n-ar fi existat ministri care lucrau pentru problemele sinistratilor. Ion Iliescu si-a amintit desigur cum ar fi convocat el CSAT in mare sedinta de urgenta. Nastase se gandea ce urias prilej a pierdut de a-si pune cizmele de cauciuc si a purcede sa numere gainile ramase prin bataturile cetatenilor cu toate televiziunile pe urma lui. Iar bietul Geoana, cu gandul la ce ocazie a ratat sa se bage si el prin noroaie, a rostit cele mai demagogice discursuri auzite in ultima vreme. Stratagema a tinut. Unii dintre votantii Aliantei PNL-PD au ajuns sa se intrebe ce-i cu inconstienta Guvernului, care pare mai degraba interesat de viitoarele anticipate decat de napastuitii de inundatii si durerea tarisoarei dragi. Aparatul pesedist de dezinformare a functionat masiv, aruncand umbre acolo unde ele nu exista. Si nu numai in privinta inundatiilor, ci si in privinta anticipatelor. Au provocat o inflatie de vorbe din care cu greu s-a putut extrage informatia reala si concreta.
Premierul Tariceanu a ajutat oarecum la crearea unei impresii defavorabile, desi a depus suficiente eforturi pentru reducerea efectelor negative produse de inundatii. Daca s-ar fi abtinut de la unele replici impertinente in urma carora a lasat oameni jigniti, ar fi fost mult mai bine. Era nevoie ca presedintele Basescu sa se urce in elicopter pentru ca cineva sa le spuna romanilor ca nu vine Apocalipsa? Ca nu exista deci o stare de insecuritate nationala? Se pare ca da, tavalugul trebuia oprit. Doreau pesedistii sa-l vada pe Basescu ca-i ia cu barca din pragul casei pe sinistrati? Pana la urma este importanta suferinta fiecarui om in parte ce trebuie alinat si ajutat. Insa era esential ca panica, isterizarea sa se opreasca. Tandemul Basescu-Tariceanu incearca sa rezolve acum nu numai criza inundatiilor, ci sa alunge si umbrele electorale lasate in urma de pesedisti.
Cu siguranta ca daca Alianta va sti sa gestioneze bine actuala criza multi de pe la PSD vor fi si ei maturati de valul anticipatelor. Stiu si ei asta... Si tare se tem!