13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCat de aproape suntem de Bulgaria?

Cat de aproape suntem de Bulgaria?

Doar inconstientii si iresponsabilii pot interpreta faptul ca Bulgaria este criticata de Comisia Europeana mai aspru decat Romania ca pe o mare performanta a administratiei de la Bucuresti. Raportul ce va fi dat publicitatii in mod oficial peste doua zile transmite cat se poate de clar ca Romania a primit doar o pasuire si ca are toate sansele ca la urmatorul raport de monitorizare sa fie sanctionata la fel de dur ca si Bulgaria, daca atitudinea clasei politice si a judecatorilor fata de marea coruptie nu se va schimba radical.

Cat de dur? Pai sa ne uitam la sanctiunile propuse pentru vecinii nostri: doua agentii guvernamentale care administreaza fondurile europene urmeaza sa fie blocate si sa li se retraga licenta; restituirea a 600 de milioane de euro din fondurile de preaderare deja acordate; posibilitatea pierderii si a unei parti din fondurile viitoare; intarzierea intrarii in zona Schengen si a trecerii la moneda euro.
Aceste ultime doua masuri sunt mentionate de altfel explicit si in raportul privind Romania. Am fost primiti in anticamera, dar intrarea deplina in Europa, cea fara frontiere fizice si financiare, nu se va intampla decat atunci cand vom opri jaful institutionalizat.

"Cetatenii Romaniei au dreptul la toate beneficiile care decurg din calitatea de membri ai UE – au intrat in Uniune fiind convinsi ca aderarea va ajuta la intarirea domniei legii si la eliminarea coruptiei. Esecul in a face suficiente progrese in cadrul mecanismului de cooperare si verificare si de a risipi dubiile privind capacitatea Romaniei de a combate coruptia priveaza cetatenii romani de drepturi si erodeaza increderea lor in statul de drept. Ar putea avea efecte descurajatoare pe termen lung asupra performantelor economiei romanesti, impiedicand investitiile straine atat de necesare. Va influenta si evaluarea Romaniei in ceea ce priveste pregatirea ei pentru a prelua responsabilitati si a detine un rol mai amplu in numele altor state membre, ceea ce ar fi necesar daca doreste sa adere la spatiul Schengen si zona Euro."

Ce ne spune de fapt acest raport? Ca am avut dreptate sa ne temem ca dupa aderare, scapati de amenintarea ratarii intrarii in UE, o buna parte din elita politica si administrativa va reveni cu aplomb la obiceiurile sale hraparete si ca toate concesiile facute unei justitii independente si energice vor fi anulate.

Expertii europeni mai spun pe sleau inca un lucru care o sa-i enerveze la culme pe toti cei pe care procurorii i-au debransat in ultimii ani de la magistrala fondurilor publice. Parchetul General si Departamentul National Anticoruptie isi fac treaba. Nu perfect, dar isi dau silinta. "Parchetul General si DNA continua sa aiba rezultate bune in intocmirea de dosare si lansarea de investigatii in mai multe cazuri la nivel inalt in care sunt implicati fosti ministri si membri ai Parlamentului."

Problema principala este acolo unde o vad si acei romani care schimba canalul cand Andon si Nicolicea apar la televizor: in Parlament. "Nu s-a inregistrat nici un progres real in zece cazuri-cheie implicand fosti ministri. Aceasta se datoreaza partial faptului ca Parlamentul a blocat investigatia… Politizarea cazurilor de coruptie de catre Parlamentul Romaniei si esecul sistemului judiciar in emiterea de sentinte in cazuri de coruptie la nivel inalt au slabit respectul pentru statul de drept."

Are insa vreo influenta ce spun expertii CE asupra a ceea ce se intampla concret in Romania? Parlamentarii nostri stiau foarte bine ce gandesc colegii lor europeni atunci cand au hotarat sa blocheze, prin amanarea deciziei, urmarirea penala a lui Nastase, Mitrea, Pacuraru si seres. si nu le-a pasat. Iar lucrurile au ramas asa cum si-au dorit ei, si nu cum ar fi vrut Bruxelles-ul.

Cu toate acestea, exista si o limita a rabdarii guvernelor care platesc bani buni pentru ca Romania sa se dezvolte. Este posibil ca agresivitatii si nerusinarii cu care "elita" noastra isi afirma complicitatea la hotie sa li se raspunda la fel de violent. Daca anumiti parlamentari, judecatori si membri CSM vor continua sa se comporte ca niste avocati ai marilor oligarhi, multumiti ca li se lasa si lor ramasitele contractelor oneroase, s-ar putea ca acest raport sa fie si ultimul fara sanctiuni pentru tara noastra.
Inainte de a vota din nou imunitatea politicienilor in fata legii, ar trebui sa se uite peste gard si sa vada consecintele pierderii a sute de milioane de euro, cum se va intampla in cazul Bulgariei. Cate proiecte compromise, ce sansa ratata sau amanata pentru iesirea din subdezvoltare!

Din nefericire pentru cei care isi folosesc pozitiile de putere doar in interes personal, multi romani se bazeaza din ce in ce mai putin pe ei si isi dezvolta o relatie pe cont propriu cu Europa, prin intermediul fondurilor de dezvoltare care vin de acolo. Sunt zecile de mii de antreprenori pe care ii vedeti stand la cozi pentru a-si depune cererile de finantare si carora statul roman nu le ofera decat legi strambe si birocratie. Sunt sutele de mii de angajati din proiectele comunitare carora banii directionati de la Bruxelles le schimba viata. Prin ei, capitalul de speranta investit in relatia cu Uniunea Europeana, concretizat in drumuri, alimentare cu apa, canalizare, scoli, spitale, turism, creste exponential pe zi ce trece. S-ar putea ca foarte curand orice actiune care ar compromite acest capital material si emotional sa ii coste pe politicienii nostri mai mult decat isi pot permite. Nu stiu pe unde vor scoate camasa cei care vor trebui sa explice celui mai dinamic segment al societatii de ce s-a ales praful de proiectele lor.

Dan Cristian Turturica
Dan Cristian Turturicahttp://dan-cristian-turturica
Jurnalistul Dan Cristian Turturică conduce, de aproape opt ani, redacţia cotidianului “România liberă”. Înainte de a se alătura celui mai longeviv ziar din România, a condus redacţia săptămânalului “Prezent” şi a fost redactor-şef al cotidanului “Evenimentul Zilei” (2000-2004). În perioada 1995-1997 a fost corespondent special al cotidianului “Ziua” în SUA, timp în care urmat cursurile Universităţii din California, obţinând diploma de Master în Comunicarea de Masă. Experienţa de 20 de ani în presa scrisă (a debutat în 1990 la săptămânalul “Expres”) este completată de cea din audiovizual: a fost unul dintre producătorii şi prezentatorul emisiunii “Reporter Incognito”, difuzată între 2002 şi 2004 de postul “Prima TV”, şi a moderat talk-show-urile “Prim Plan” (TVR) şi “Arena Media” (Realitatea TV).
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă