9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialCandidatul PNL la Primărie, o insultă aruncată în obrazul bucureștenilor

Candidatul PNL la Primărie, o insultă aruncată în obrazul bucureștenilor

Cristian Bușoi este un nimeni politic, dar este un nimeni care are șanse bune să devină viitorul primar general al Capitalei, printr-o operațiune politico-socială-mediatică menită să testeze capacitatea celor care l-au creat de a impune electoratului fie și o non-entitate politică fără identitate. Din punctul de vedere al democrației este un experiment periculos. Din punct de vedere politic este însă o dovadă de imensă aroganță și batjocură din partea PNL la adresa unui oraș mâncat pe dinăuntru de cancerul corupției și incompetenței.

Nu vrem să insistăm prea mult asupra biografiei lui Cristian Bușoi și a realizărilor sale politice – extrem de puține pentru un om care face politică de aproape 20 de ani. Sunt de remarcat însă performanțele academice ale acestui tânăr, care, în pofida faptului că a ocupat diferite demnități, a avut timp să își ia licența în medicină și drept, să își dea doctoratul – de urmărit – și să absolve cursurile Institutului Diplomatic, ale Colegiului Național de Apărare și, desigur, Colegiului Național de Informații, trecerea prin școala SRI părând să fi devenit un ritual obligatoriu pentru inițierea în tainele unei cariere politice de succes.

În rest, o carieră de sicofant șters care a crescut în umbra diverșilor lideri ai PNL, fie că a fost vorba de Tăriceanu, Antonescu și, mai nou, Iohannis, indiferent dacă acest lucru însemna să facă piruete etice descalificante. Pe scurt, același traseu lipsit de încercări, alegeri dramatice și opțiuni definitorii pe care îl urmează mii de tineri cinici din generația sa amorală cu unicul scop de a parveni în politică. Dacă a binemeritat cu ceva astfel încât să fie desemnat candidat al PNL la primăria Bucureștiului, aceste merite nu sunt în nici un caz publice, ceea ce, în sine, ar trebui să ridice semne de întrebare în cazul unui om care dorește să-și facă o carieră din gestionarea afacerilor publice.

Din punctul nostru de vedere, politicianul Cristian Bușoi este creația aceleiași mașinării care a produs falși lideri politici precum Victor Ponta, falși intelectuali precum CV Tudor, falși aristrocrați precum Paul Lambrino și falși jurnaliști precum sunt aceia pe care îi vedeți seară de seară pe la televiziuni. Cu alte cuvinte, este un reprezentant desăvârșit al Sistemului.

Vi-l imaginați fie și pentru o secundă pe Bușoi încercând să curețe cancerul corupției care macină Primăria Capitalei și secătuiește bugetul Bucureștiului pe seama suferinței cetățenilor, mai ales după dezastrul lăsat în urmă de Oprescu? Și-l închipuie cineva pe Bușoi capabil sau măcar dornic de a ataca frontal cazuri grele precum Apa Nova, cel mai flagrant caz în care o instituție publică – Consiliul General – a trădat interesele cetățenilor și s-a predat cu totul unor interese private? Că va încerca să îndrepte nenumăratele cazuri de retrocedări abuzive? Chiar își imaginează cineva că numele Bușoi este o garanție pentru un program agresiv de îmbunătățire a serviciilor publice oferite de primăria generală de creștere a profesionalismului și responsabilităților birocraților municipali? Nici nu credeam. De altfel, din șirul de fraze diluate pe care le prezintă sub titlul de „viziune generală asupra modului de administrare a Bucureștiului” termenul „corupție” lipsește, de parcă Bucureștiul ar avea o altă problemă mai mare. În schimb, se amintește de vreo trei ori despre obiectivul de a transfera din autoritatea primarului general spre primăriile de sector pentru „a aduce decizia mai aproape de bucureștean”. Ceea ce înseamnă că rolul lui Bușoi la Primărie este destul de transparent. Să golească de autoritate o instituție care, după cea a Președintelui, are cea mai mare legitimitate democratică și să dilueze responsabilitatea între instituțiile subordonate până când aceasta ajunge atât de fărâmițată încât devine imposibil de identificat și de alocat. Or, acesta este visul secret al politicianului român. Să beneficieze de toate privilegiile funcției publice fără să își asume, dacă se poate, nici o responsabilitate.

Dacă de la Sistemul care l-a creat și promovat pe Bușoi nu aveam nici o așteptare, ai fi zis că măcat Partidul Național Liberal va avea un episod de luciditate și responsabilitate izvorât din revolta anti-establishment ce a urmat nenorocirii de la Colectiv, care ar trebuit să sune alarma reformei urgente a partidelor „tradiționale” în sensul asumării agendei cetățeanului. Liderii PNL ne-au asigurat că au înțeles mesajul străzii, că au înțeles indignarea generată de corupția care ucide și că se vor schimba în consecință. Și ce face „marele partid liberal”. Ni-l propune pe Cristian Bușoi la primăria Capitalei și nu oricum, ci cu votul unanim al organizației de București. Nici măcar un singur membru al PNL București nu s-a ridicat să conteste această nominalizare, dacă nu pe motiv de obscenitate politică, măcar pe motiv de inadecvare și ridicol. Nu, cu unanimitate și veselie, PNL a aruncat o insultă groasă direct în obrazul bucureșteanului.

Cele mai citite

Facturi mai mici la gaze și electricitatea de la 1 aprilie. Ministrul energiei anunță noi scheme de plafonare

Ministerul Energiei se pregăteşte săptămâna aceasta de o optimizare a schemei de compensare/plafonare prin care facturile la energie şi gaze s-ar mai putea ieftini,...

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...

Cresc importurile de electricitate din Ucraina după atacurile rusești

Importurile zilnice de electricitate din Ucraina vor atinge cel mai ridicat nivel din acest an, după ce o serie de atacuri cu rachete rusești...
Ultima oră
Pe aceeași temă