9.9 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialAstăzi iar, la Guvern, am văzut cașcaval | OPINIE

Astăzi iar, la Guvern, am văzut cașcaval | OPINIE

România trăiește  una dintre cele mai bune perioade din istoria sa recentă și totul se datorează conducerii înțelepte a lui Mihai Tudose. Vestea minunată ne-a dat-o chiar premierul în ultima ședință de guvern, că noi singuri nu ne-am prins.

„Avem 5,7% creştere economică, cea mai mare din Uniunea Europeană, avem cel mai mare număr de salariaţi din ultimii 20 de ani, 4,85 milioane de salariaţi, rata şomajului la 5,3% – minimum istoric; deci mai avem un pic şi avem o problemă cu forţa de muncă – exporturile sunt la maximum istoric, puterea de cumpărare la fel şi, pentru prima dată, prin eforturile deosebite ale domnului ministru Daea, tot ce a fost fond european pentru agricultură de luat s-a luat şi au fost date toate subvenţiile cu mult înaintea termenelor“, a declarat triumfal Mihai Tudose în fața miniștrilor săi, trăgându-le în același timp o palmă și  „celor care tot hulesc activitatea guvernamentală“.

Raportarea la hectar a premierului ne-a amintit – deși au trecut deja 28 de ani de democrație și capitalism – de raportările televizate până în 1989, sintetizate excelent de Alexandru Andrieș în melodia „La Telejurnal, am văzut cașcaval“. Ei, cam la fel și acum: la ședința de guvern a curs cașcaval. Numai la noi, fraierii de trăim viața reală în România, nu a ajuns nicio picătură.

„Avem 5,7% creștere economică“, a decretat Mihai Tudose, cu un entuziasm care ne dă fiori mai rău decât tăricenista formulare „economia duduie“. Specialiștii s-au plictisit deja să avertizeze că această creștere este instabilă și periculoasă, pentru că e bazată pe consum. Nu producem mai mult, nu suntem mai eficienți, doar cumpărăm mai mult. Și mai ales din străinătate. În primele cinci luni, deficitul comercial a fost de 4,46 miliarde euro, adică tot atâția bani pe care românii i-au dat economiilor din alte ţări. Și nici statul nu e mai chibzuit. În prima jumătate a lui 2017, a cheltuit cu 6,3 miliarde lei mai mult decât a încasat.

„Rata şomajului la 5,3% – minimum istoric; deci mai avem un pic şi avem o problemă cu forţa de muncă“, jubilează premierul. Corect. Avem probleme cu forța de muncă, dat fiind că e tot mai greu să găsești un inginer bun în România, un zidar care să știe ce face sau un zilier care să fie harnic. Dar asta nu pentru că sunt ocupați cu slujbele create de partidele ce s-au perindat la guvernare, ci pentru că sunt plecați în străinătate între trei și patru milioane de români cu putere de muncă, potrivit unui studiu realizat de Organizația Națiunilor Unite. Cum ar fi arătat economia României fără aportul de bani ai acestor oameni care au trimis în țară, conform unor estimări, numai între 2006 și 2015, peste 50 miliarde euro? Și cum ar arăta rata șomajului dacă nu ar fi obligați să plece pentru un trai mai bun?

„Tot ce a fost fond european pentru agricultură de luat s-a luat“, s-a mai lăudat primul între miniștri. O minciună însă, pentru că subvențiile în agricultură, la care se referă Mihai Tudose, nu intră în categoria fondurilor europene, unde suntem codașii Europei: țara noastră a pierdut aproximativ trei miliarde euro din fonduri structurale și de coeziune pe care Uniunea Europeană le-a alocat României, a scris recent colega mea Teodora Cimpoi. 

Iar cât adevăr este și în afirmația că „puterea de cumpărare este la maximul istoric“ puteți stabili și singuri, mergând cu 100 de lei la supermarket. Plecați cu o sacoșă mai goală sau mai plină decât în vremurile în care nu eram conduși de genialul nostru Mihai Tudose? 


Urmăreşte-l pe jurnalistul Răzvan Chiruţă şi pe reţelele sociale

Cele mai citite

Robe, toci și eșarfe – accesoriile perfecte pentru a-ți completa ținuta de absolvire

Fie că ești în clasa a XII-a sau în ultimul an de facultate, absolvirea este un moment special. Este un moment unic care marchează...

Taiwanul mulțumește Statelor Unite pentru ajutorul militar de 2 miliarde USD

Guvernul din Taiwan a mulțumit Statelor Unite pentru ajutorul militar de circa 2 miliarde de dolari care a fost aprobat de Congres. Pachetul de ajutor...

Robe, toci și eșarfe – accesoriile perfecte pentru a-ți completa ținuta de absolvire

Fie că ești în clasa a XII-a sau în ultimul an de facultate, absolvirea este un moment special. Este un moment unic care marchează...
Ultima oră
Pe aceeași temă