Ascensiunea doamnei Firea mai poate fi oprită l OPINIE

Mircea Marian Actualizat: 21.03.2017 - 18:27

Este mortală combinația de populism și misticism cu care doamna Firea conduce Bucureștiul. Este o combinație mortală pentru București și pentru Klaus Iohannis, care am sentimentul că nu pricepe ce i se va întâmpla.

Share

Este mortală combinația de populism și misticism cu care doamna Firea conduce Bucureștiul.

Este o combinație mortală pentru București și pentru Klaus Iohannis, care am sentimentul că nu pricepe ce i se va întâmpla. Alergăm aiurea după Liviu Dragnea, care este deja istorie, doar că nu o știe. Adevăratul pericol vine dinspre Firea. Aceasta este noua generație de lideri PSD. Au făcut suficienți bani și nu mai sunt disperați după noi șmenuri (nu că le-ar refuza). Se tem de DNA, deci sifonează cu prudență (nu spun că sunt abstinenți, ar fi absurd). Iar rețeta succesului electoral este un amestec de pomeni cu misticism religios: falsă pioșenie, bani dirijați către biserici sau pelerinaje sponsorizate de către autoritățile locale.

Nu e așa de complicat de demontat mecanismul prin care Gabriela Firea conduce Bucureștiul, dar prima problemă este că, de facto, nu mai există opoziție în acest oraș. Cel mai mare dezastru este la sectoare – care administrează bugete de sute de milioane de euro. Exceptând sectorul I, unde se bate Clotilde Armand, ceilalți primari de sector nu mai întâmpină nici o rezistență. PNL și PMP s-au predat în masă, dar de la ei nu aveam nici o așteptare. Însă și USB-ul a dispărut. Mă uit foarte atent la ceea ce se întâmplă în sectorul 4, cu 325.000 de locuitori și cheltuieli, în 2017, estimate la 150 de milioane de euro: în decurs de opt luni, consilierii USR nu l-au deranjat cu nimic pe primarul Băluță. Nu-mi spuneți, vă rog, că acest personaj – crescut la școala lui Piedone, prieten cu Șerban Nicolae și cu clanul Sportivilor – a devenit băiat bun, iar opoziția nu are ce să-i reproșeze. În consiliul general, se mai bate cu Firea doar Ciprian Ciucu. PMP-ul lui Traian Băsescu nu are nici o rușine să voteze toate proiectele doamnei.

După opinia mea, Firea nu se va opri la granițele Bucureștiului. Va candida, mai devreme sau mai târziu, la președinția României. Mai degrabă devreme, în 2019, pentru că, dacă rămâne primar pentru multă vreme, se va eroda.

Sentimentul meu este că Klaus Iohannis nu înțelege că ea va fi principalul său adversar, la proximele prezidențiale. Sau, dacă înțelege, nu găsește calea să i se opună. Un exemplu: referendumul pentru familie. Firea și PSD-ul nu trebuiau lăsați să confiște acest subiect. Iohannis putea să spună: „Nu sunt de acord, dar nu mă opun organizării referendumului…”. Pentru că pur și simplu nu poți ignora circa trei milioane de alegători, să le spui că sunt proști și nu pricep cum e cu democrația…

Ascensiunea doamnei Firea poate fi oprită, nu este târziu. Dar dacă se va ajunge la o confruntare Iohannis-Firea, mă tem că vom vedea PSD-ul la Cotroceni.

Și, vă rog, nu vă mai tot puneți speranța în DNA…

 

 

 

 

 

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...