Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Iohannis și ceilalți salvatori ai Antenei 3: de ce calcă Justiția în picioare

Sabina Fati Actualizat: 17.02.2016 - 18:58

Asistăm la un joc trucat și provocator prin care politicienii, indiferent de culoarea lor, încearcă să producă dezordine, să scoată lumea în stradă sub pretextul unui „act terorist“ prin care s-ar încerca distrugerea Antenei 3. Nu este vorba însă despre închiderea postului de televiziune, ci doar despre mutarea lui într-un alt sediu, potrivit deciziei judecătorești care a dus la condamnarea lui Dan Voiculescu, cel care a înființat acest post de televiziune.

Share

Asistăm la un joc trucat și provocator prin care politicienii, indiferent de culoarea lor, încearcă să scoată Justiția de dragul Antenei 3, asteptând în schimb temenele. Nu este vorba însă despre închiderea postului de televiziune, așa cum se plânge Antena 3, ci doar despre mutarea lui într-un alt sediu, potrivit deciziei judecătorești care a dus la condamnarea lui Dan Voiculescu, cel care a înființat Antenele.

Nu e clar dacă Iohannis și liberalii participă la acest joc de frică sau în virtutea unor aranjamente, după ce, nu demult, copreședinta PNL Alina Gorghiu a fost văzută și fotografiată în Statele Unite în circumstanțe amicale împreună cu directorul Antenei 3, Mihai Gâdea, și cu principalul consilier prezidențial, Dan Mihalache. Ar putea fi vorba despre o nouă ecuație de putere prin care șeful statului și partidul său ar vrea să se repoziționeze, cucerind inclusiv publicul televiziunilor fondate de Dan Voiculescu. Chiar și foștii PDL-iști tac mâlc, acceptând distorsiunea generală, în vreme ce PSD manipulează lucrurile în mod natural, pentru a respecta parteneriatul mai vechi care a existat mereu între acest partid și televiziunea patronată de Voiculescu, dar și pentru eventuale câștiguri de moment.

Parlamentul pare să dispună de o majoritate solidă care vrea să apere, împotriva legii, televiziunile fondate de Dan Voiculescu. PSD și PNL fac în aceste zile front comun împotriva Fiscului, care a cerut evacuarea sediului unde funcționează Antenele pentru a pune în aplicare sentința penală din 2014. Atunci, instanța i-a condamnat la închisoare pe Voiculescu și pe colaboratorii lui în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) și a cerut confiscarea mai multor imobile ale acestora, printre care și sediile Antenelor, pentru recuperarea prejudiciului total de 60 milioane de euro.

Potrivit legii, Ministerul de Finanțe, prin ANAF, trebuie să preia aceste clădiri, să le vândă și să verse banii la bugetul de stat. În ultimii doi ani însă lucrurile au trenat, mai ales că fostul premier Victor Ponta promisese public că Antenele nu vor fi deranjate. Conducerea trustului Intact, care deține și Antenele, a ignorat decizia instanței de acum aproape doi ani și s-a bazat pe prietenia cu Ponta, care avea pârghii asupra Finanțelor. Decizia de evacuare a sediilor a fost dată în final de omul fostului premier, șeful demisionar al Fiscului. Și, potrivit legii, Antenele au la dispoziție 5 zile pentru a pleca, sau mai multe, dacă depun o contestație, după cum le-a explicat Dacian Cioloș de la tribuna Senatului. Discursul lui a fost calm, explicându-le parlamentarilor că pot schimba legea dacă vor să lase mai mult timp la dispoziție Antenelor, dar în același timp i-a certat pe cei de la Fisc pentru felul în care au acționat. Dilematicul premier s-a ocupat de preludiul dinaintea declarației președintelui Iohannis care a vorbit în apărarea Antenei 3 despre “banale motive administrative” care ar “suprima” libertatea de exprimare. Șeful statului pune astfel sub semnul întrebării decizia unei instanțe de judecată de dragul sau de frica unei televiziuni fără scrupule.

Evacuarea televiziunilor lui Voiculescu a fost astfel transformată dintr-o chestiune juridică într-una politică, în care aproape toți politicienii vor să devină salvatorii Antenei 3 și vorbesc in corpore despre „un atentat împotriva libertăţii de exprimare a presei“. Ar fi un lux subversiv pentru ei să țină partea Justiției într-un an electoral în care fiecare are nevoie de prietenia unei televiziuni cu audiență mare. Politicienii nu au premise morale sau ipoteze democratice în această afacere, ci doar interese proprii și temeri. Adevărul este schimbat cu bună știință de corul asurzitor al social-democraților și de tăcerea vinovată a liberalilor. Cu toții încurajează un trust de presă care în ultimii ani s-a ocupat cu organizarea urii, a delațiunii și a demagogiei. Efectul acestei distorsiuni asupra Justiției ar putea să ne arunce înapoi în tradiția balcanică a aranjamentelor, în care politicul modifică, dictează sau anulează decizii ale instanțelor.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...