2.2 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialAnimalele sunt vaccinate. Copiii - nu | OPINIE

Animalele sunt vaccinate. Copiii – nu | OPINIE

Într-o țară în care sănătatea e la pământ, în care intri într-un spital cu o problemă gravă la inimă și ești trimis să bei acasă niște calciu sau în care vii la medic pentru o banală apendicită și nu mai pleci din cauza unei banale bacterii intraspitalicești, ei bine, în această țară câteva sute de oameni au organizat un protest în fața Guvernului pentru că vor ca ei și copiii lor să rămână fără nici o protecție. 

Mitingul, pregătit pentru a contracara decizia Guvernului de a impune vaccinarea obligatorie, creează încă un paradox în acest teritoriu al paradoxurilor care este România. 

Acești oameni au decis să dea la gunoi sute de ani de cercetare medicală și de inovare științifică în domeniu doar pentru că așa au citit ei pe site-uri obscure, create de nu se știe cine, pentru că așa le-a explicat o semivedetă TV sau pentru că așa a decretat un stomatolog cu simpatii legionare și care are un cult pentru Iustin Pârvu. Iar acesta din urmă, care este călugăr, și nu medic, a afirmat fără reținere că „dacă mama va lăsa copilul să fie vaccinat, este ca și cum l-ar da la moarte”. 

În capcana asta au căzut chiar și oameni educați, obsesia pentru conspirație nu ține seama de nivelul studiilor, de gradul de plimbare prin lume sau locul de muncă. Oameni care par altfel serioși au ales să ignore surse de informații certificate, și includ aici ziarele și televiziunile serioase, atâtea câte mai sunt în România. 

În schimb, nu li se pare nefiresc să creadă că poliomielita e doar o invenție a companiilor farmaceutice, că epidemia de rujeolă este doar o exagerare a mass-media, că avertismentele doctorilor cu licență sunt doar minciuni și manipulare. 

În schimb, nu au nici o problemă să creadă că o felie de ceapă pusă la călcâi luptă împotriva microbilor și a bacteriilor, că bicarbonatul te scapă de cancer sau că leucemia se poate trata cu sfeclă roșie. 

Nu se miră deloc când aceste leacuri miraculoase sunt distribuite de portaluri online cărora nu li se cunosc proprietarii, unde autorii sunt anonimi și unde dovezile științifice sunt de genul „știm noi din bătrâni”. 

Paradoxul merge și mai departe. Faptul că Olivia Steer a recunoscut că și-a vaccinat copiii, deși acum îi îndeamnă pe alții să le facă rău propriilor progenituri, e deja la fel de banal ca o gripă. 

O cercetare realizată anul trecut de iSense Solution arată însă că jumătate dintre românii din mediul urban dețin un animal de companie, iar aceștia merg, în medie, de șase ori pe an la cabinetul veterinar. De ce? Fiți atenți: 58% dintre cei întrebați au declarat că se duc să-și vaccineze cățelul sau pisica. 

Iar 37% vin la medic pentru controale de rutină ale micilor lor prieteni. În fine, Romvac, echivalentul privat și veterinar al eșuatului Institut Cantacuzino,  a vândut numai anul trecut vaccinuri și medicamente pentru animale de peste 11 milioane de euro. 

Așadar, românii – majoritatea lor, cel puțin – sunt preocupați de sănătatea animalelor de companie, respectând inclusiv schema de vaccinare. În schimb, zeci și sute de adulți din țara asta care a intrat în anul 2017 doar calendaristic protestează în stradă pentru ca ai lor copii să fie lăsați fără apărare în fața bolilor. 

Și protestează pentru dreptul de a ne pune în pericol pe toți ceilalți.  


Urmăreşte-l pe jurnalistul Răzvan Chiruţă şi pe reţelele sociale

Cele mai citite

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă