Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Agresiuni

Ada Stefan 09.12.2006 - 00:00

Ne mai despart trei saptamani de momentul 1 ianuarie 2007, data aderarii la Uniunea Europeana, o data de altfel prabusita in derizoriu de politicienii care au confiscat-o, transformand-o in subiectul principal al discursurilor cu iz electoral. In ...

Share

Ne mai despart trei saptamani de momentul 1 ianuarie 2007, data aderarii la Uniunea Europeana, o data de altfel prabusita in derizoriu de politicienii care au confiscat-o, transformand-o in subiectul principal al discursurilor cu iz electoral. In presa, singura care incearca sa creioneze o imagine cat mai corecta a societatii romanesti, se scriu mii de articole-raspuns la intrebarea "Suntem pregatiti pentru UE?". Daca ar fi sa-i ascultam pe reprezentantii autoritatilor, ar parea ca suntem, pentru ca avem si legi, si institutii. Dar, daca cobori in strada si interactionezi cu sistemul, lucrurile se schimba radical, pentru ca acest sistem este unul de foarte multe ori paralel si cu legile, si cu institutiile care se doresc deja europene. Cum a fost, de pilda, si solutia gasita de autoritati pentru evitarea blocajelor in trafic pe timp de iarna. "Circulati cu metroul si nu veti avea probleme!", ne-au transmis acestia intr-o mostra de discurs (sau de politicieni) perfect paralel cu realitatea, o realitate in care acest mijloc de transport nu are in Bucuresti acoperire pentru toate zonele si in care notiunea de ora de varf s-a extins pe durata intregii zile. Astfel de exemple sunt foarte numeroase si numarul lor ar putea constitui pentru cei agresati de sistem tot atatea motive de emigrare.
Ne mai oprim totusi la unul, foarte important pentru societatea romaneasca: sistemul pensiilor de stat administrate privat, asa-zisul pilon II. De ce este important, pentru ca va fi obligatoriu pentru toti cei pana in 35 de ani si optional pentru cei pana in 45 de ani si pentru ca poate constitui un colac de salvare a veniturilor de dupa pensionare. In urmatorii treizeci de ani, consecintele fenomenului de imbatranire vor fi catastrofale. In aceste conditii, Romania a ales, drept solutie, un parteneriat intre sistemul public si cel privat, pe scurt pilonul II, in care beneficiarul principal ar trebui sa fie individul. In paranteza fie spus, in ceea ce priveste introducerea pensiilor private, tara noastra este singura din Europa care nu a implementat inca niciunul dintre cei doi piloni. Din acest punct de vedere parca ne-am intors la nivelul anilor '90 cand ne bateam cu Albania pe ultimele locuri ale clasamentelor. Ei bine, introducerea sistemului pensiilor obligatorii administrate privat, care se discuta de ani si ani de zile, se amana din nou, de la 1 iunie 2007 spre sfarsitul anului viitor. Motivul: nu exista un sistem informatic de evidentiere a conturilor individuale. De altfel, aceasta este si eterna problema a Romaniei postdecembriste: brambureala din evidentele de plata. Cu alte cuvinte, Casa Nationala de Pensii (CNPAS) are baza de date a platitorilor, dar, nefiind in legatura cu cea a Fiscului, nu stie daca s-au platit cu adevarat contributiile, adica daca i-au intrat tot atatia bani cat au declarat angajatorii si, ca atare, nu poate da comanda de transfer (cota de 2%) catre administratorii de fonduri. La ora aceasta nici licitatia nu a fost organizata, nici discutiile dintre CNPAS si Fisc nu s-au incheiat, iar contribuabilii mai pierd cateva luni bune din participarea la o astfel de schema. Este clar ca statul nu mai poate face fata platii unor pensii decente, dar ceea ce este de condamnat este permanenta intarziere, lipsa de responsabilitate a aceluiasi stat in a-i oferi cetateanului la timp posibilitatea de a-si mai mari veniturile dupa pensionare. Autoritatile ar putea spune ca mult a trecut, putin a ramas. De acord, dar si acest tip de raspuns este un exemplu de dispret, de agresiune a sistemului la adresa celor care traiesc in Romania. Si nu ne referim numai la romanii persoane fizice, ci si la companiile din piata financiara, pentru care sistemul pensiilor administrate privat va fi o provocare.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...