10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialAdrian Nastase impinge Romania la razboi

Adrian Nastase impinge Romania la razboi

Adrian Nastase propune finalizarea si mobilarea a 50.000 de locuinte pentru tineri, pentru care statul ar subventiona chiria. Initiativa s-ar asterne, spune fostul premier, complementar programului guvernamental "Prima Casa", girat inclusiv de partidul din care domnia sa face parte. Apoi, acele zeci de mii de locuinte ar trebui livrate end-user-ului gata mobilate. In logica infailibila a lui Adrian Nastase, fericitul beneficiar al pomenii cu patru pereti s-ar simti obligat sa participe la dezvoltarea pe orizontala a economiei: cine a vazut o casa de roman ingrasat de stat fara un frigider, o masina de spalat, un televizor color ori un aspirator? Astfel, se presupune ca omul se va dota cu toate aceste minuni ale tehnicii gospodaresti si va spori consumul national, care va misca din loc economia incremenita de criza. Insa mai mult ca sigur ca fericita va fi economia altor tari. Romania este doar un inconstient importator al acestor aparate, iar domnul Adrian Nastase se presupune ca ar fi trebuit sa stapaneasca acest amanunt.

Insa pe fostul premier nu il intereseaza. El aplica astazi o tactica disperata: aceea de a iesi cu orice pret din umbra prin declaratii populiste care injosesc bunul-simt. Asa a actionat Adrian Nastase si in anii trecuti, inclusiv in perioada in care a fost premier. Doar ca astazi maestrul Nastase are un competitor puternic in ale demagogiei, pe seful sau, Mircea Geoana. Cel care nu si-a gasit egal anul trecut, cand promitea cate 20.000 de euro fiecarui "capsunar" revenit in tara. Sau ca va face din Romania raiul agricultorilor, cu GPS pe tractoare si o tara irigata de la est la vest si de la nord la sud. Sau ca va trimite romani in Cosmos, pentru simplul motiv ca merita si cetateanul nostru sa dea o tura pana la cer si dincolo de el.

Totusi, si mai halucinant decat ideea aruncata pe piata de Adrian Nastase este sa o iei in serios. Dar daca ar fi sa ramanem o secunda in registrul acestor promisiuni fara acoperire, ce ar urma de aici incolo? Ei bine, singura solutie rationala, pornind de la fantasmagoriile tandemului Nastase-Geoana, ar fi ca Romania sa se lanseze intr-un mare si salvator razboi. Unul de cucerire, pornit de la granita de vest si dus pana la puturile de petrol din Orientul Mijlociu. Caci este clar: in lipsa acapararii de noi teritorii, a subjugarii unor populatii harnice, care sa fie mulse de tribut, si aproprierii de resurse energetice pe masura, bugetul tarii in care Mircea Geoana si Adrian Nastase fac politica de varf nu ar ajunge nici pentru a subventiona clantele usilor din cele 50.000 de case. Pentru asta insa, cei doi lideri social-democrati ar trebui sa stea la poza in scaun de maresal, gata de lupta, insetati de nimicire.

 

Or, si unul, si altul sunt prea cinici pentru a se lua ei insisi in serios. si nu numai prea cinici, dar si funciarmente empatici cu mentalitatea nevestei de miliardar falit, plecata la shopping in Dubai. Care are bani de avion, se cazeaza la hotel, dar nu-i raman lichiditati sa se mai si intoleasca. Dar bine ca la Bucuresti a apucat sa se laude in fata coafezei ca da o tura la Dubai sa-si ia niste rochite.
Cam acesta e modul in care se raporteaza la popor si Adrian Nastase, si cel mai recent epigon al sau, presedintele PSD, Mircea Geoana. Ei nu vor duce niciodata un razboi de cucerire pentru economia romaneasca, nici nu se vor crampona de faptul ca promisiunile lor au esuat, desarte fiind inca de la silabisirea lor in public. Se vor bucura, in schimb, ca niste copii bezmetici ca au mai avut niste idei cu priza la un electorat prea putin exigent cu trisorii. Acel electorat pe care, inca de cand erau la putere, in anii 2000-2004, l-au educat in spiritul vinovat al dependentei de pomana statului.

 

I-au construit cateva sali de sport (afaceri bune pentru clientela personala), i-au momit copiii cu un pahar de lapte si un corn uscat (biznis bun pentru alti apropiati) si i-au promis pensii uriase din fonduri pe veci inexistente.

P.S.: Lumea este si de data asta mica. Cine altcineva sa promita 50.000 de locuinte decat singurul roman zis si "sapte case"?

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă