21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecial"Ziaristul vierme", "Băsescu-masturbator". Ce lucruri inteligente ne învaţă "formatorii de opinie" din...

“Ziaristul vierme”, “Băsescu-masturbator”. Ce lucruri inteligente ne învaţă “formatorii de opinie” din România, de la Mircea Badea la CTP

Cititorii de presă şi telespectatorii au putut urmări, în urmă cu câteva zile, conflictul dintre doi oameni publici cu statut de formatori de opinie: Cristian Tudor Popescu şi Mircea Badea. S-au exprimat păreri de susţinere de-o parte şi de alta, s-au făcut analize serioase (“este un conflict între generaţii”, etc), iar textele scrise de cei doi au înregistrat audienţe record. În ciuda interesului de care s-a bucurat subiectul, probabil că puţini dintre cei care l-au urmărit mai ţin minte de la ce a pornit. Pe bună dreptate de altfel, în condiţiile în care dezbaterea dintre Mircea Badea şi CTP a fost, în realitate, o dezbatere despre…nimic.

L-a făcut sau nu CTP mincinos pe realizatorul de la Antena 3? Are sau nu dreptate Badea să-l declare pe Popescu “mort”, drept pedeapsă pentru jignirea pe care i-ar fi adus-o în interviul acordat unui site de media? Ei bine, toate aceste întrebări, pe care cu siguranţă mulţi le-au considerat interesante judecând după reacţiile stârnite, arată cât de meschine pot fi, în general, interesele oamenilor care populează spaţiul public din România şi care, ne convine sau nu, s-au trezit cu statutul de “formatori de opinie”. Să dedici cel puţin două ediţii ale unei emisiuni importante pentru postul de televiziune la care lucrezi doar pentru a analiza câteva fraze care te privesc dintr-un interviu apărut pe un site specializat de media poate părea un acces de nebunie. La fel, să compui un editorial în ziarul la care lucrezi doar pentru a-i răspunde primului, pare la fel de deplasat. Nu ar fi exclus să asistăm aici la o falsă dezbatere, pusă la cale tocmai pentru a stimula audienţele instituţiilor de presă la care lucrează cei doi. Ipoteza pare totuşi puţin probabilă, dacă ne gândim că nu este prima dată când CTP şi Mircea Badea s-au lăsat purtaţi de grija exagerată pe care o poartă propriilor personalităţi, uitând de simţul ridicolului sau de responsabilitatea pe care o au faţă de public.

Din păcate, Cristian Tudor Popescu şi Mircea Badea nu reprezintă excepţii în lumea celor care reprezintă formatorii de opinie din presa românească. Pe lângă aplecarea bolnăvicioasă către subiecte care-i privesc exclusiv pe ei înşişi, există şi alte trăsături comune ale celor mai mulţi dintre oamenii ce din paginile ziarelor sau din emisiunile la care participă reuşesc să modeleze opinii în rândul publicului larg . Iată câteva exemple.

– Cei mai mulţi dintre aşa-zişii “formatori de opinie” se consideră idealuri profesionale, adevărate daruri făcute de Dumnezeu presei româneşti. În aceste condiţii, recunoştiinţa breslei trebuie să vină ca ceva natural, ca o recunoaştere a performanţei dovedite de-a lungul anilor. Din acest motiv, spre exemplu, Ion Cristoiu nu a avut probabil nici un sentiment de jenă atunci când, după ce s-a întors la Evenimentul zilei, noii colegi i-au închinat în paginile ziarului câteva ode. Un gest firesc, pentru un gazetar atât de mare!

– O altă trăsătură frecventă printre “formatorii de opinie” de la noi este agresivitatea cu care aceştia îşi spun (răcnesc) opiniile. De pildă, o emisiune în care sunt adunaţi la un loc Mugur Ciuvică, Cornel Nistorescu, Mihai Gâdea şi Mircea Badea ( câteva exemple alese la întâmplare) poate aduce de multe ori cu disputele nocturne dintre patrupedele comunitare din spatele blocurilor. Mult zgomot, puţine idei.

– “Formatorii de opinie” din România nu se simt obligaţi să-şi argumenteze acuzaţiile. Dacă au vreo dovadă la îndemână bine, dacă nu, afirmaţia poate trece testul de credibilitate şi aşa. Credeţi că Radu Tudor a avut vreo emoţie să lanseze în spaţiul public informaţia, dovedită ulterior falsă, că fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, a picat bacalaureatul? Evident, nu.

– Nu au nici o problemă să jignească şi să folosească expresii golăneşti, fie că vorbesc despre alţi jurnalişti fie de politicieni. Pentru Radu Tudor unii ziarişti (portocalii) sunt eczeme, pentru Mircea Badea- viermi. Apoi, culmea, autorii expresiilor celebre “Nutzy, spaima puţii” şi „Băsescu, Marele masturbator” (Cornel Nistorescu respectiv Cristian Tudor Popescu) sunt cei care spun acum că presa din România a ajuns în stare de descompunere. Cel puţin straniu, nu-i aşa?

 

P.S. În ceea ce-l priveşte pe Cristian Tudor Popescu am fi nedrepţi dacă nu “i-am da Cezarului ce-i al Cezarului”. Editorialistul de la Gândul este cel care, în urmă cu  mulţi ani, a  început să folosească în editorialele lui, pe subiecte serioase, agresivitatea limbajului şi expresiile licenţioase. O întreagă pleiadă de ziarişti şi realizatori de televiziune au încercat să-l copieze, cu mai mult sau mai puţin succes. Mircea Badea este doar unul dintre discipolii Maestrului.    

Gabriel Bejan
Gabriel Bejanhttp://gabriel-bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...
Ultima oră
Pe aceeași temă