5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecial"Presa ticalosita"

“Presa ticalosita”

“Presa ticalosita” – o sintagma mult uzitata, poate si datorita celebritatii autorului ei, o sintagma oricum mai rea si mai neavenit generalizatoare decat cea cu “o anumita parte a presei”, avand alt autor celebru, obisnuit sa gandeasca dupa tipicul “cine nu-i cu noi e impotriva noastra”. Din nefericire, zilele trecute, teribila intamplare prin care a trecut fata domnului Marko Bela, reflectata nu doar cu lux de amanunte, dar si cu un soi de ticaloasa si perversa voluptate pe ecranele televizoarelor si pe prima pagina a majoritatii ziarelor centrale, mi-a readus in memorie sintagma sus-amintita. Daca pana acum o respingeam ca pe un teribilism de politician incapabil sa accepte criticile, fie ele uneori deplasate – dar acesta e si riscul liber asumat de o persoana care doreste sa urce si sa avanseze pe scena publica -, de data asta nu prea mai sunt argumente care sa contracareze eticheta cu pricina. Ca au fost si cateva, foarte putine, ziare sau posturi tv care s-au comportat decent, in limitele deontologiei profesionale si ale respectului elementar fata de durerea unui semen nu stiu cat conteaza in fata mareei de zoaie.
Ca si scuzele tardive si protocolare – parca impuse, nu izvorate dintr-o cainta sincera – care nu mai au nici un efect dupa ce raul a fost produs. Scuze numai din partea unora, pentru ca altii continua sa deverseze dejectiile fara nici un fel de jena. Ar putea exista o scuza facila: asta vrea societatea, asta i se livreaza. Vrea scandaluri, promiscuitate, violenta, carnagii, i se livreaza cu asupra de masura. Spuneam ca este o scuza facila. Nu suntem singura tara unde promiscuitatea face rating. Si la case mai mari se practica, dar acolo societatea este deja asezata, are repere, are o scara de valori, iar zoaiele au locul lor. La noi inca nu s-a produs separarea apelor. Dupa mai bine de un deceniu si jumatate de la caderea comunismului nu stim nici macar cine a ucis peste o mie de oameni si a nenorocit alte mii, nu stim daca tortionarii din vechiul regim au fost rai sau buni, daca in manualele scolare e importanta prezentarea faptelor de vitejie ale stramosilor sau e mai important ca Stefan cel Mare a fost afemeiat iar Vlad Tepes un soi de vampir de dramoleta, daca romanii bogati sau faimosi din topuri chiar sunt modele demne de urmat de catre tanara generatie, daca a-ti agresa profesoara e o fapta rea sau e o manifestare a spiritului liber si nonconformist, daca dreptul la viata inseamna si a intra noaptea in casa si peste familia altuia, daca gargara e mai eficienta pentru cariera decat munca pe branci, daca televizorul e mai important decat cartea s.a.m.d. O societate bulversata, anomica, bolnava, care nu-si gaseste drumul, reperele, valorile. Si cum e societatea asa-i si presa. Oare? Nu cumva, in goana aberanta dupa senzational si audienta, cetateanul e privit doar ca un consumator animalic, fara discernamant, numai bun de indopat cu sange si promiscuitati? Citeam ieri o stire: la Campulung Muscel, un oras obisnuit dintr-o tara altminteri obisnuita, un mare concert al manelistilor a fost anulat pentru ca nu se vanduse absolut nici un bilet! Ceea ce inseamna ca oamenii obisnuiti difera considerabil de ceea ce-si imagineaza despre ei diriguitorii din mass-media avide dupa senzational. Oare nu-i cumva invers? Oare nu se incearca o afundare in promiscuitate a omului obisnuit pentru a-l face dependent de zoaie?
Este foarte adevarat ca presa ori, ma rog, “acea parte a presei” care isi respecta cititorii, ascultatorii, telespectatorii nu poate face la nesfarsit munca de apostolat intr-o societate bolnava. Dar poate pune macar o caramida la o temelie sanatoasa.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă