13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialDe la 0 la penal și penibil

De la 0 la penal și penibil

Deputatul 0 sau deputatul 59 de secunde – astfel poate fi catalogat Sebastian Ghiță după analiza activității sale parlamentare. Nu același lucru se poate spune, însă, despre acțiunile penale adunate de procurorii DNA în referatul prin care solicită avizul pentru arestarea sa preventivă.

Zero declarații politice, zero întrebări și interpelări, zero moțiuni și dezbateri politice – acesta este bilanțul celor patru ani de „prezență“ a omului de afaceri din Ploiești în Camera Deputaților, după cum arată site-ul instituției, verificat de Petre Bădică. Sebastian Ghiță a fost înregistrat, în tot acest timp în care a fost ales al neamului, cu doar două cuvântări, care împreună au însumat mai puțin de un minut, și care au fost de fapt niște simple depuneri de jurăminte. În 31 de secunde, a jurat să-și îndeplinească „cu onoare și fidelitate“ mandatul de parlamentar. În restul de 28 de secunde a jurat să păstreze „secretul asupra documentelor, datelor şi informaţiilor“ pe care le-ar fi aflat ca membru al Comisiei de control al activității SRI. Atât.

Sebastian Ghiță a făcut, însă, mult mai mult când a venit vorba de interesele sale penale și de afaceri, arată DNA. Iar dacă acțiunile sale „extraparlamentare“ nu au nici o legătură cu onoarea și fidelitatea față de popor, deputatul a fost măcar foarte preocupat de secrete. 

Căci Sebastian Ghiță promitea funcții de conducere unor procurori și polițiști pentru a primi informații secrete din dosarele penale ale apropiaților săi și ale firmelor în care avea interese, potrivit DNA. Iar în unele cazuri respectivele funcții chiar ar fi fost obținute. După anul 2010, deci chiar înainte de a intra în Parlament, „sub paravanul protecţiei autorităţilor, Sebastian Ghiță şi-a permis să comită o gamă diversificată de fapte care pot întruni elementele constitutive ale unor infracţiuni“, afirmă anchetatorii. Și nu le-ar fi comis în orice condiții, căci din schemele cu iz penal descoperite de DNA nu putea lipsi tocmai un bun prieten de-al său, fostul premier Victor Ponta. „Sebastian Ghiță l-a dus la premierul Victor Ponta pe procurorul general al Parchetului Curții de Apel Ploiești, Liviu Tudose. Procurorul a confirmat la DNA că Ponta i-a propus funcția de director DLAF sau o funcție de execuție în cadrul Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor“. Absolut firesc.

Desigur, acel firesc caracteristic unei clase politice despre care a devenit banal și oarecum plictisitor să mai afirmi că e coruptă. Sau poate de aceea Sebastian Ghiță tocmai de la această clasă își așteaptă salvarea. Căci ieri a rupt bariera celor 59 de secunde și a vorbit cât de mult a putut în Comisia juridică a Camerei Deputaților.

Mai mult, a devenit dintr-o dată atât de dornic să rămână în Parlament că nu s-a dat în lături să comită un gest de neacceptat pentru o instituție care ar trebui să fie a legii. Deputatul le-a prezentat ieri colegilor un filmuleţ cu unul dintre denunţătorii săi, în care acesta se afla „în diferite ipostaze“ care ar trebui să fie compromițătoare. Sebastian Ghiță a vrut să demonstreze astfel că persoana nu este de încredere și, prin urmare, nici declarațiile de la DNA nu sunt. După invocarea lui Dumnezeu de către Varujan Vosganian, după miruirea lui Dan Șova, după invocarea unui proces de adopție de către Cristian Rizea, iată că deputatul fără activitate Sebastian Ghiță a reușit, la final de mandat, să ducă și mai departe derizoriul unui Parlament care nu mai are cum să te dezamăgească pentru că nu mai aștepți nimic bun de la membrii săi. 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...
Ultima oră
Pe aceeași temă