9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiDreptul la muncă: medicul, între sistemul public și cel privat

Dreptul la muncă: medicul, între sistemul public și cel privat

Domnul Arafat, pe care-l respect foarte mult, a postat pe un cont al unei rețele de socializare o opinie conform căreia, având în vedere evoluția pozitivă a salarizării medicilor, între sectorul public și cel privat din Sănătate ar trebui să existe delimitări clare. Mai mult, domnia-sa a avansat ipoteza interzicerii practicării medicinei, concomitent, și în sistemul public, și în cel privat. Cu alte cuvinte, dacă un medic decide să lucreze într-un spital de stat, nu ar mai trebui să poată lucra și într-un spital sau într-un cabinet privat.

Argumentul cel mai puternic al domnului Arafat a fost cel legat de faptul că sănătatea nu este un „bun comercial“. În principiu, sunt de acord cu domnia-sa, dar între dorință și realitate este o mare deosebire. Desigur, statul, care este depozitarul și administratorul banilor adunați de la oameni pentru a plăti  serviciile de sănătate furnizate de operatorii medicali indiferent de forma de proprietate, are obligația de a  asigura calitatea și universalitatea acestora în măsura în care banii colectați asigură acest lucru.

Realitatea arată însă alt-fel. În tot ceea ce înseamnă sistem de sănătate vorbim (și) despre bani, aparatură medicală și echipamente, medicamente și o serie de servicii adiacente: cazare, masă, curățenie, transport. Vrând-nevrând, sunt circuite comerciale care trebuie plătite, iar banii de la CNAS (câți or mai fi, că nu prea mai știm cifre exacte de ani buni) nu ajung! Poate că de vină este slaba administrare a resurselor, poate nesfârșitul șir al reformelor de dragul reformei pe care le-au tot promovat efemerii miniștri ai Sănătății, sau poate chiar sunt prea puțini bani. Ceea ce pot să afirm cu siguranță este faptul că, dacă sistemul public funcționa perfect, clinicile private nici nu ar fi apărut. Faptul că acestea există, faptul că unele rezistă foarte bine în piață arată că era nevoie de ele.

Spre deosebire de sistemul american, extrem de liberal în sens comercial, sistemele de sănătate din Europa sunt bazate în cea mai mare măsură pe implicarea statului și a asigurărilor publice. Sunt cât se poate de acord cu faptul că Europa este, din acest punct de vedere, mai aproape de pacient. Acesta este modelul dezvoltat pe întreg continentul – diferit în fiecare țară, dar, principial, același. Nicăieri în UE însă nu este interzis medicului să lucreze în mai multe unități medicale!

Cred că atunci când vorbește despre interzicerea completării orelor lucrate în sistemul public cu ore în sistemul privat domnul dr. Raed Arafat comite o eroare. O eroare izvorâtă, este adevărat, din cunoașterea tuturor fațetelor lumii medicale. Sunt, într-adevăr, medici care își „transferă“, într-o formulă mai mult sau mai puțin ilicită, pacienții de la spitalul public în rețeaua privată cu care colaborează (sau, uneori, chiar către propriile cabinete private). O astfel de practică este total incorectă și trebuie clar reglementată. Dar de aici până la a interzice medicilor să lucreze în ambele sisteme este cale lungă!

Primul lucru care trebuie spus este faptul că dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. Cu atât mai mult cu cât vorbim despre o meserie – cea de medic – considerată o meserie liberală. Un statut legiferat ca atare. Nimeni nu poate îngrădi acest drept, iar excepțiile țin de politicile de integritate din diferite domenii: politic, afaceri interne, servicii secrete, justiție etc.

Domnul Arafat atacă problema loialității medicului față de angajatorul său, angajator de stat în cazul nostru. Trec peste faptul că loialitatea nu se impune prin lege, dar se câștigă de către angajator. Până acum, angajatorul de stat nu a fost deloc loial cu angajații săi medici, iar lucrul acesta se vede cel mai bine prin numărul mare de medici care au plecat din țară, deși au făcut facultatea de medicină în România. Ca să nu mai spun că cei mai mulți au făcut-o pe speze publice. Adică, gratis pentru ei.

Revenind la nevoia de reglementare, adaug că averea unui medic este meseria sa. Iar această meserie acoperă, prin definiție, cea mai sensibilă și acută nevoie a unui om – sănătatea. Faptul că un medic poate lucra și în sistemul de stat, iar după ce își face datoria acolo mai poate lucra și în sistem privat este, în fapt, un câștig pentru pacienți. Iar reglementarea trebuie stabilită în zona concurenței neloiale față de pacient, nu față de cele două sisteme. Dacă lucrurile sunt făcute corect, calitatea serviciilor medicale crește, iar pacienții au mai multe opțiuni.

Realitatea dovedește că cele două sisteme medicale – public și privat – se completează. Mai mult chiar, existența sistemului privat – de la care managerii din zona publică ar putea învăța foarte multe lucruri! – ușurează sarcina asigurărilor publice. Iar medicul care vrea să muncească este liber să o facă atât timp cât obiectivul său – de a câștiga mai mulți bani, în mod corect – nu presupune „tranzacționarea“ pacienților dintr-un buzunar în celălalt.  

Alexandru Vlad Ciurea
Alexandru Vlad Ciurea
Profesor Doctor Alexandru-Vlad Ciurea este un neurochirurg român. A înființat Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni”, a condus și a fost implicat în aproape 20 proiecte de cercetare naționale și internaționale. Profesor universitar de neurochirurgie la Universitatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila”, din București, conducător de doctorat. A realizat peste 23.000 de mii de operații pe creier, din care jumătate la copii. A fost președintele Societății de Neurochirurgie din România 8 ani (două mandate). Face parte din boardul revistei internaționale „World Neurosurgery”. A publicat 33 de cărți, cea mai importantă fiind „Tratatul de Neurochirurgie”. Din 2009 este cercetător Științific Gradul I.Între 1999 și 2011 și, ulterior, din 2014 până în prezent, este Președintele Comisiei Naționale de Neurochirurgie a Ministerului Sănătății, rol în care a fost responsabil cu realizarea Curiculei Naționale de Neurochirurgie și crearea specializării "Neurochirurgie Pediatrică". Este autor și contributor România Liberă din anul 2017.
Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...
Ultima oră
Pe aceeași temă