10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiDirigenția, mai importantă ca oricând, dar neglijată

Dirigenția, mai importantă ca oricând, dar neglijată

Sunt multe cazuri în care ora de dirigenție nici nu mai figurează în calendar sau nu mai figura, situația fiind recent remediată.

Deciziile de eliminare a orei de dirigenție din orar au fost luate, în cele mai multe cazuri, de conducerile unităților de învățământ preuniversitar.

Deciziile i-au surpins chiar și pe mulți profesori, care se întreabă și dacă vor mai fi retribuiți pentru dirigenție.

M-am interesat la Ministerul Educației și Cercetării și am aflat că  nu a fost emisă nicio recomandare/adresă și niciun ordin privind eliminarea orelor de dirigenție.

Prin urmare, scenariul conform căruia se urmărește reducerea cheltuielilor, de către ministerul de resort, cade.

A apărut, între timp, și un protocol semnat de ministrul Monica Anisie, pentru introducerea unor cursuri despre transplant, ce ar urma să aibă loc și în cadrul orelor de dirigenție, ceea ce întărește argumentul că nu ministerul a cerut eliminarea.

Este adevărat că, în multe cazuri, este extrem de dificil pentru profesori să suțină orele de curs online, în principal din cauza lipsei dotărilor, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie neglijată importanța orelor de dirigenție.

Într-o perioadă ca aceasta, ora de dirigenție poate ajuta mai mult ca oricând atât elevii, cât și profesorii și părinții.

Ar trebui ca Ministerul Educației, prin inspectoratele școlare din teritoriu, să se asigure că orele de dirigenție sunt susținute.

Da, conducerea ministerului are o mare vină pentru condițiile precare în care se pot susține orele de curs online, dar, când vine vorba de dirigenție, este și reaua voință/comoditatea (sau lenea) unor persoane angajate ca profesori, dar care nu au harul pentru această profesie.

Pentru o oră de dirigenție nu este nevoie de la fel de multe mijloace tehnologice ca la una de limba română, matematică, fizică sau limbă străină.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Avantajele unui pat boxspring

Patul este, fără îndoială, una dintre cele mai importante piese de mobilier. În primul rând, asigură confortul locatarilor și contribuie la îmbunătățirea designului dormitorului....
00:00:32

Rishi Sunak a anunțat sprijin suplimentar pentru Ucraina în cadrul vizitei sale în Polonia

Liderul britanic Rishi Sunak a sosit marți la Varșovia pentru discuții cu premierul polonez Donald Tusk și cu șeful NATO Jens Stoltenberg, care se...

Iohannis spune că nu s-a gândit la reintroducerea serviciului militar obligatoriu și nici n-o va cere

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu și-a pus problema de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în România și a precizat că nici nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă