Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Dirigenția, mai importantă ca oricând, dar neglijată

Laurențiu Mușoiu 09.11.2020 - 00:17
Laurențiu Mușoiu

În pandemie, când comunicarea dintre elev și profesor este crucială pentru buna desfășurare a procesului didactic, ora de dirigenție pare să fie uitată, în foarte multe școli.

Share

Sunt multe cazuri în care ora de dirigenție nici nu mai figurează în calendar sau nu mai figura, situația fiind recent remediată.

Deciziile de eliminare a orei de dirigenție din orar au fost luate, în cele mai multe cazuri, de conducerile unităților de învățământ preuniversitar.

Deciziile i-au surpins chiar și pe mulți profesori, care se întreabă și dacă vor mai fi retribuiți pentru dirigenție.

M-am interesat la Ministerul Educației și Cercetării și am aflat că  nu a fost emisă nicio recomandare/adresă și niciun ordin privind eliminarea orelor de dirigenție.

Prin urmare, scenariul conform căruia se urmărește reducerea cheltuielilor, de către ministerul de resort, cade.

A apărut, între timp, și un protocol semnat de ministrul Monica Anisie, pentru introducerea unor cursuri despre transplant, ce ar urma să aibă loc și în cadrul orelor de dirigenție, ceea ce întărește argumentul că nu ministerul a cerut eliminarea.

Este adevărat că, în multe cazuri, este extrem de dificil pentru profesori să suțină orele de curs online, în principal din cauza lipsei dotărilor, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie neglijată importanța orelor de dirigenție.

Într-o perioadă ca aceasta, ora de dirigenție poate ajuta mai mult ca oricând atât elevii, cât și profesorii și părinții.

Ar trebui ca Ministerul Educației, prin inspectoratele școlare din teritoriu, să se asigure că orele de dirigenție sunt susținute.

Da, conducerea ministerului are o mare vină pentru condițiile precare în care se pot susține orele de curs online, dar, când vine vorba de dirigenție, este și reaua voință/comoditatea (sau lenea) unor persoane angajate ca profesori, dar care nu au harul pentru această profesie.

Pentru o oră de dirigenție nu este nevoie de la fel de multe mijloace tehnologice ca la una de limba română, matematică, fizică sau limbă străină.