Diktat: România – o țară coruptă și xenofobă

Marius Ghilezan Actualizat: 07.04.2021 - 07:50
Marius Ghilezan

Laboratoarele care au sădit ura în societate, prin experimentul anticorupției, ridică nivelul de alertă, ca să vorbim în termenii plăcuți pădurilor. După ce ne-au făcut cea mai coruptă țară, acum vor să ne facă cea mai xenofobă.

Share

Odată cu promovarea Legii antilegionare a lui Crin Antonescu și a deputatului pierdut prin meandrele corectitudinii politice, George Scutaru (anchetat și lăsat la vatră n.a.), s-a deschis Inspectoratul General al Urii și al răscolirii rănilor trecutului.

Parcă nu erau îndeajuns condamnările cu zeci de mii de ani de pușcărie, dictate unor membrii ai mișcării legionare, neconsiderată criminală de Tribunalul de la Nurnberg, mai trebuia să apară un al doilea tribunal, care să scoată memoria unora din istorie.

Sigur că mulți care n-am absolvit Academiile de Moravuri corecte și în ton cu progresul știm care e diferența dintre legionari și Garda de Fier, organizație criminală.

Condus de Radu Ioanid prin iad

Ca unul dintre primii români care a vizitat Memorialul Holocaustului de la Washington, am deplâns soarta zecilor de mii de evrei deportați în Transnistria și apoi în ghetourile de la Auschwitz, pe care le știam de mic. Mama, profesoară de istorie, m-a dus, când aveam zece ani, să văd lagărele de concentrare de la Birkenau și Auschwitz, pentru ca “răul să nu se mai întâmple.”

Securitatea nu a lăsat-o pe mama să-și revadă prietenii de pe strada Lunei din Timișoara, emigrați în Israel.

Ca unul care a copilărit printre unguri, evrei, nemți și țigani, pricep, mai bine decât oricare dintre analiștii de azi, buna înțelegere interetnică.

Legea lui Crin Antonescu a dus la înființarea a fel de fel de inspectorate ale urii. S-a reinstituit, fără a fi citit, dar și înțeles, Orwell, milițiile gândirii.

Am fost printre cei care am semnalat pericolul escaladării tensiunii în societate, prin legea unsă prin țări străine.

Guvernele succesive ale României au lăsat noua inchiziție a memoriei să zburde pe câmpii și să scoată ucazuri de bună purtare.

Nu toate organismele mondiale țin de Israel. Există multe organizații care fac bani din rating-urile xenofobiei ale unor comitate sau regiuni ale globului.

La București, au bătut la uși deschise.

Cine aduce virusul xenofobiei?

Interesul escaladării xenofobiei – care la omul de rând nu există – este de stigmatizare a României, ca țară extrem de intolerantă cu minorităție. Din rating-urile respective, unii scot mulți bani. Fellow the Money, vorba celebră.

Și cum organismul social românesc nu are anticorpi, virusul xenofobiei, sigur creat în laborator, poate hălădui nestingherit. E liber la mișcare.

Pentru că excursul să-și atingă ținta, cunoscuta și îndrăgita Maia Morgenstern a pățit-o. Zice ea. Toți am deplâns agresiunea și am compătimit-o. Am urmărit sutele de articole din presa internațională. Am suferit alături de cei care nu ne știm xenofobi de titlurile de o șchioapă care ne fac mici și răi. Dar nu ne explicăm de ce organele de forță ale statului, SRI, DIICOT, Poliție, Parchet, nu au dezvăluit și nu au  trimis în judecată agresorul directoarei Teatrului Evreiesc? Asta ca să ne ferească gândul de vreo cacealma.

Mi-aș permite să o plimb pe Maia sau pe oricare propagandist al memoriei prin cartierele foste evreiești și să contribuim alături de comunitățile rămase pe aici la refacerea cimitirelor și a sinagogilor. Dar și să stăm de vorbă cu românii.

Au apărut comisarii, corecți politic

desen de Ștefan Popa Popa's

Nu șțiu, dacă noul Leonte Răutu, devenit comisar european  al xenofobiei, pe lângă guvernul României, a contribuit cu brațele sau cu portofelul la refacerea vestigiilor comunității evreiești. Înțelegem repede pe ce cai mari s-au urcat unii și cum ajung senatori, deputați, chiar ambasadori, dând din gură, fără a pune osul la treabă.

Încă din februarie, a apărut un înscris ciudat contra comunității LGBT pe o bisericuță de lemn din București. A venit ulterior dezvăluirea Maiei Morgenstern cu agresorul, chipurile membru AUR, pentru ca hodoronc tronc, în 31 martie, Parlamentul să voteze o declarație comună împotriva escaladării xenofobiei. Filmul pare a fi perfect. Unii vor să ne facă extremiști.

Și pentru ca meniul să fie complet, comisarul european al xenofobiei, într-un ghiveci călugăresc, pregătit și amorsat, ca o bombă cu ceas, pe undele Europei libere, cere – nici mai mult, nici mai puțin – scoaterea partidului Alianței pentru Unitatea Românilor (AUR) în afara legii. I se impută toate relele pământului, fără a fi prezentate probe. Așa ne face să credem că vechii comisari sovietici s-au reîncarnat în comisarii progresului.

Renaște miliția gândirii

Toleranța nu se menține prin intoleranță, cum diabetul nu se tratează cu glucosteroizi. Anabolizanții xenofobiei sunt foarte cunoscuți de cercurile de putere din România, dar nimeni nu zice nici pâs, de teamă să nu urce în ierarhia viitorilor condamnați politic.

România a cunoscut asprimea miliției gândirii, când la o simplă turnătorie, oameni nevinovați erau târâți în pușcării, doar pentru îndrăzneala de a critica regimul.

În România nu se citea George Orwell. Nu știam înainte de 1989, cartea "1984."

Recurs la prezent

Din xenofobie se fac bani, prin ridicări de rating de țări. Poate că guvernul României ar trebui să acopere costurile și profiturile răscolitorilor prin cenușă.

 

Vocile lumii

Bogdan Tiberiu Iacob

De ce actrița Maia Morgenstern refuză de două-trei săptămâni, deși i s-a solicitat public asta, să dea în vileag numele autorului comentariului antisemit la adresa ei? se întreabă jurnalistul pe Inpolitics.