14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiDecebal Traian Remeş, ultima victimă a unui război care nu se mai...

Decebal Traian Remeş, ultima victimă a unui război care nu se mai termină

Stresul şi anul de puşcărie i-a scurtat viaţa. Traian Băsescu i-a promis că-l termină şi s-a ţinut de cuvânt.

Cei care nu s-au virusat de temele impuse de ariegarda şi diviziile de pretori ale fostului preşedinte îşi mai amintesc cum imaginea fostului ministru al finanţelor a fost făcută praf de postul public de televiziune.

O dusă demult la Ambasadă, Rodica Culcer, pe atunci şefă a TVR, a decis o premieră telejurnalistică. A primit şi difuzat un material video realizat într-un laborator al serviciilor secrete. Fără verificarea acurateţii imaginilor şi fără elementarul audiatur altera pars, i-a dat în gât pe Remeş şi pe Ion Mureşan. Chipurile serveau o cafea cu plicul de 15.000 de euro pe masă şi cu mintea la caltaboşi.

“Madam colonel” l-a făcut pe Remeş de comandă

Încă din  seara respectivă am sunat-o pe “madam colonel.” Aşa-i spuneam noi civilii fostei şefe de la ştiri. Era biciul lui Băsescu în TVR. Ştia cine e Dumnezeul serviciilor.

Înregistrarea difuzată în cadrul jurnalului TVR, de la ora 19:00, în data de 10 octombrie 2007, va rămâne un etalon despre cum se executau politicienii, în direct şi la oră de maximă audienţă, în mandatul lui Traian Băsescu, alias Petrov.

A urmat un proces televizat. Un denunţător, cu nume bine ales, Gheorghe Ciorbă, a povestit magistraţilor cum i-a dat lui Ion Mureşan, fost ministru al agriculturii, suma de 15.000 de euro şi a cărat ţuică şi caltaboşi la Remeş acasă. De notat că fostul ministru executat la comanda lui Băsescu avea pe atunci o fermă de porci. Ce să fii făcut cu caltaboşii primiţi mită?

Denunţătorul a cheltuit mai mult decât ar fi câştigat

Atenţie! Denunţătorul a spus că a dat aceste cadouri, plus o promisiune de Q7, în schimbul unui contract cu Romsilva pentru firma fiului său, în valoare de 200 de milioane de lei, bani vechi. Ca să traducem în banii de azi: A dat 70.000 de lei ca să obţină 20.000. Business de business. Săracul denunţător mai punea şi de la el.

Pentru ca povestea să fie prizată de public i s-a mai adăugat şi caltaboşul, care a ajuns, prin grija propagandiştilor, element simbolic al luptei împotriva corupţiei.

Decebal Traian Remeş şi-a dat demisia din funcţia de ministru al agriculturii. Se împlinea astfel vrerea lui Petrov. Nu putea zice Remeş că nu a fost prevenit. De nenumărate ori, conform mărturisirilor sale, Băsescu i-a promis că-l termină. Era cel mai băţos ministru. Nu se făcea preş la picioarele întâi stătătorului republicii. Şi a plătit mai întâi cu anul de puşcărie şi mai apoi cu ceasul bolii care bătea tic-tac.

A introdus taxa pe scaun şi după ani i s-a refuzat dreptul la şezut. Statul a luat bani

În puşcărie, se zice, n-avea drept de stat nici pe scaun. El care a introdus taxa de scaun în restaurante, de pe urma căreia s-a mai rotunjit bugetul, pe vremea când păstorea ministerul de finanţe.

A ieşit din temniţă după un an cu barbă şi nu şi-a mai dat-o jos. Era de nerecunoscut. Regimul penitenciar l-a îmbătrânit cu zeci de ani. Suferinţa lui a fost imensă, spun apropiaţii.

 ”Băsescu e la capătul tuturor relelor. Să le dea Dumnezeu o urmă de minte și bună-voință, să iubească aproapele, nu să-l pedepsească pe nedrept,” le-a transmis Remeş celor implicați în cazul său.

Victimă a primei mari acţiuni de PR a DNA

Dosarul “Caltaboşul” rămâne în istoria luptei anticorupţie ca cea dintâi acţiune de PR a DNA. Percheziţii, mascaţi, cătuşe, tot tacâmul de regie au avut ca scop stârnirea mâniei colective. Sus în Deal, în Palat, Băsescu se freca de chelie.

Tizul născut, ironie a sorţii, în Băseşti, era executat politic de un Băsescu, mai marele cârmaci a luptei împotriva indezirabililor.

În februarie 2013, Inalta Curte l-a condamnat definitiv pe Decebal Traian Remes pentru trafic de influenţă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul “Caltaboşul.”

A făcut un an de temniţă grea, în condiţii inumane. Probabil că acolo a dobândit şi boala grea de care a murit.

A dat statul în judecată. A câştigat

Ani de zile Decebal Traian Remeş s-a luptat pentru a-şi dovedi nevinovăţia. A şi dat în judecată Penitenciarul. A câştigat. Statul a fost obligat să-i plătească, în compensaţie, suma de 5.000 de lei, pentru condiţiile inumane din carceră.

În noiembrie 2016, Decebal Traian Remeş a câştigat definitiv la Înalta Curte procesul prin care a cerut despăgubiri de la TVR si DNA pentru divulgarea, în 2007, a probelor din dosarul “Caltaboşul”. Potrivit încheierii de la Înalta Curte, Remeş ar fi trebuit să primească de la TVR, DNA şi Rodica Culcer despăgubiri de 15.000 de lei.

Băsescu l-a executat

”Băsescu e la capătul tuturor relelor. Să le dea Dumnezeu o urmă de minte și bună-voință, să iubească aproapele, nu să-l pedepsească pe nedrept,” le-a transmis Remeş celor implicați în cazul său, într-una din ultimele apariţii tv.

Episcopul Maramureșului și Sătmarului, PS Iustin, a transmis un mesaj  la plecarea la cele veşnice a fostului ministru Decebal Traian Remeş, prin care-l califica  drept ”un bun român și patriot.” Ierarhul bisericii ortodoxe a mai precizat că cel trecut la cele sfinte  “a făcut mult bine României, căreia i se pregătea, încă de pe vremeeea aceea, falimentul economic, rezistând eroic în fața unui astfel de scenariu”.

Decebal Traian Remeș a murit, vineri, la Baia Mare. S-a născut pe 26 iunie 1949, în comuna Băsești, județul Maramureș. De profesie economist, omul politic a urcat toate treptele administraţiei, de la consilier, preşedinte de Consiliu Judeţean, deputat, ministru de două ori, al finanţelor şi al agriculturii.

În toate funcţiile pe care le-a avut s-a luptat pentru drepturile românilor de a fi respectaţi de celelalte popoare. A fost un patriot pur sânge. Venit din stârpea băseştilor, de acolo de unde a plecat şi Pop de Băseşti să întregească România la Alba Iulia, nu avea cum să aibă alte simţăminte. Numai că tăvălugul anticorupţiei s-a stârnit chiar din acest motiv, el fiind primul român neaoş care a fost strivit de buldozerul globalist.

Pe Băsescu, killer-ul, nici în anticorupţie nu-l doare

Poate din patriotismul său luminat i se trage nominalizarea de pe ”lista neagră” a Comisiei Europene.

Pe drumul către locul de veci, probabil, că a fost însoţit de bunul său prieten Ion Mureşan, bolnav şi el în urma hărţuielilor din justiţia aservită sistemului. Statul român l-a pus şi pe el la podea. Trăieşte din mila prietenilor şi a foştilor săi colaboratori.

Traian Băsescu vede împlinită lupta căreia i s-a dedicat din tot sufletul. Adversarii să-i vadă sup pământ. La asta a visat. Mâna lungă a procurorilor şi a judecătorilor, prinşi în menghina sistemului, l-a ajutat în munca sa de distrugere a destinelor a doi români.

Dumnezeu să-l ierte pe Traian. Remeş. Că pe Băsescu îl are în grijă duhul anticorupţiei, fantoma pe care el a stârnit-o şi va muri cu ea de gât.  

 

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Români blocați pe aeroportul din Dubai

Două grupuri de cetăţeni români, ale căror zboruri au fost anulate din cauza condițiilor meteorologice extreme în Dubai, se află în impas pe Aeroportul...

“Cătălin Cîrstoiu trebuie să iasă în spațiul public și să explice toate aceste acuzații”, declară liderul PSD, Marcel Ciolacu

"Domnul Cătălin Cîrstoiu trebuie să iasă în spațiul public, în fața presei, și să explice toate aceste acuzații", a declarat liderul PSD, premierul Marcel...

ACAROM: Producția de mașini din România a crescut cu peste 7% la început de an

Producţia naţională de automobile a crescut, în primele trei luni ale acestui an, cu 7,1%, până la 152.912 de unităţi, comparativ cu acelaşi interval...
Ultima oră
Pe aceeași temă