18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiDacian Cioloș, fericitul posesor de stele aliniate

Dacian Cioloș, fericitul posesor de stele aliniate

Cei care știu să ­citească internetul pot lesne afla că site-ul partidului-rezervă era pregătit din vară. Omul e un norocos. Gata de prăbușire, mai mereu îi vine o creangă de care să se agațe.

E clar. Stelele lui sunt mereu aliniate. La bustul gol, chiar și în zăpadă, mai mereu are în preajmă pe cineva care să-i sară în ajutor. O umbră care să-l îmbrace, o franțuzoaică în stare să-i înfierbânte sângele și să-i primenească naturelul simțitor.

Fire plăpândă, nu poate sta în picioare decât sprijinit. N-are de ales. Stelele, când i-au dres misiunea și i-au desenat traseul, l-au făcut dependent. Un narcoman de sistem.

Urmărindu-i cariera, n-ai zice că a reușit vreo performanță notabilă la vreun IAS sau vreo crescătorie de animale. Cum de nu s-a găsit niciun IAS sau GOSTAT să-i facă și lui o carte de muncă în domeniul pentru care s-a pregătit? Sigur că la reuniunile cămășilor scrobite și ale sciaticii de salon nu e nevoie de practică de tractorist.

A ars etapele. Magii care i-au bătut în poarta țără­nească și i-au găsit drum de seară spre Franța luminilor n-aveau de gând să-l lase cu treburile lumești.
Cum predestinatul, înălțatul, prefabricatul uzinei de lideri să-și piardă bunătate de timp prin locuri predestinate plebei?

Urmărindu-i anii de studenție, unde puteai să-l găsești decât în rândurile „Vetrei Românești“, acea organizație nășită de sistem pentru a controla pornirile naționaliste ale oricărui nepot de iobag? Se zice că unchiul. Alții că stelele. Când vom afla cine i-a construit mărirea, vom purta veste galbene ca la Macron.
În fotbal se zice că ocaziile se răzbună. Dar în politică? Mai sus de prim-ministru poți fi? La o întrebare similară, Radio Erevan ar fi răspuns că da, dar depinde de cine te ridică.

Naivii ar putea crede că în tinerețe a câștigat o bursă. Unii colegi de generație susțin că biletele i s-au luat înspre Paris, doar dus. În capitala Franței și ardeleanul Vaida Voevod a fost școlit. Luând lumină de la Marele Orient francez, s-a întors ­să-și slujească țara, nu să fie o liftă a puterilor centrale. A condus Consiliul de Miniștri în cea mai mare criză mondială. Prin politica porților deschise, a încercat să aducă în țara sa capitalul occidental. Locul de aranjor al recunoașterii Marii Uniri e bine știut de inițiați.

Și Dacian Cioloș, după o fulminantă carieră la Bruxelles, unde a fost comisar pe Agricultură, nu se știe din partea cui și în interesul cărui stat, a ajuns prim-ministru. Invers față de predecesorul său, a dat subvenții companiilor străine, nu a luat impozite ca Vaida Voevod.

După ce n-a reușit să-și înscrie nici măcar un biet ­partid, băieții i-au dat pe tavă un PLUS contrafăcut. Să aibă unde să se joace de-a politica.
Pentru că în nomenclatorul de profesii nu apare jobul de președinte de partid, omul e tot fără serviciu. De aproape trei ani, trăiește din pensia de fost comisar, el ocupând poziția de cel mai tânăr asistat social euro­pean.

Acum e în cărți să ocupe spații ample în mințile indignaților. Omul cu PLUS nu va fi lăsat să joace cu minus, ca jobless la păcănele.
I se va da un front de lucru. Poate chiar și o alianță cu alte loțiuni contrafăcute. Omul trebuie să dea bine la partea juvenilă, acolo unde mai multe certitudini se găsesc decât cărți citite. Nimeni nu mai are îndoieli pentru ce e pregătit Dacian Cioloș, filă de poveste. E predestinatul. O copie la indigo a lui Macron. Se pare că băie­ții nu se obosesc cu lucruri creative. Au o rețetă și pe ea pun șablonul.

Pe Cioloș anumite forțe celeste l-au poziționat ca o contraofertă la Iohannis. Bietul sălăgean nu-și dă seama că e o carte din „Quinta spartă“. Băieților nu le trebuie PLUSUL lui Cioloș, nici minusurile electorale, ei întotdeauna au mers la câștig. Prin Cioloș-sperietoare, sistemul obține tot ceea ce dorește de la Iohannis.

Nu cred în bazaconii și în predestinări. La fel ca Nicușor Dan e un alergător pe turnantă. Când nu mai e util e dat la șerpi, dar nu oricum, printr-un șomaj caviar. Sistemul nu-și lasă băieții din brațe. Îi leagănă puțin, îi urcă, se folosesc de cei sub reflectoare, iar când nu au suficientă beznă pentru jocul de umbre schimbă placa.

Mi-e milă de bietul arde­lean. E doar o placă dintr-un angrenaj numit sistem. Când își va da seama că nu va putea lua locul grofilor se va reîntoarce la poveștile cu Horea, Cloșca și Crișan, dar fără a avea probleme cu plata facturilor.

Ar fi putut fi un Horea, dar a preferat să joace alte cărți. Sigur că nu decide el. Am spus-o de la început, individul nu e singur pe lume.
Cunoaște cineva vreo ­construcție, vreun răsad, vreo vițică ieșite din brațele sale?

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

EXCLUSIV. Decizia lui Nicușor Dan de a elimina linia STB 336, fiasco în trafic. Locuitorii din Militari, rămași fără autobuz care să-i ducă la...

Locuitorii din cartierul bucureștean Militari au rămas fără singurul autobuz care îi transporta până în fața Spitalului Universitar. Decizia lui Nicușor Dan de a...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă