12.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiDa, trebuie să ne vaccinăm!

Da, trebuie să ne vaccinăm!

Miercuri, Marea Britanie a aprobat vaccinul produs de Pfizer/BioNTech, iar săptămâna viitoare începe campania de vaccinare a populației. Este primul stat occidental care face acest pas, luând-o înaintea aprobării vaccinului în SUA sau în Uniunea Europeană. Mai mult, trebuie spus că guvernul de la Londra a modificat legislația internă, care stabilea că aprobarea oricărui nou medicament trebuie făcută mai întâi de Agenția Europeană a Medicamentului. Marea Britanie este, legal, membră a Uniunii Europene până la 1 ianuarie 2021. Dar englezii au preferat să o ia înainte, au modificat legislația internă astfel încât să poată decide fără intervenția inițială a Uniunii, și au aprobat acest vaccin.
 
Mai trebuie adăugat faptul că Agenția de Reglementare pentru Medicamente și Produse Medicale (MHRA) din Marea Britanie are reputația unui organism extrem de sever și de bine pus la punct. Altfel spus, riscul ca MHRA să greșească este extrem de redus.
 
Campania de vaccinare din Regatul Unit va începe pe 7 decembrie. Guvernul a cumpărat pentru început 40 de milioane de doze, astfel încât în „primul val” vor fi vaccinați 20 de milioane de oameni (este nevoie de două doze de vaccin pentru fiecare persoană, administrate la un interval de timp între ele). Și alte vaccinuri sunt în analiză și mai mult ca sigur că vor fi aprobate la Londra. Iar SUA și UE sunt și acestea foarte aproape de aprobările din partea organismelor de specialitate și de începerea campaniilor de vaccinare.

 
Noutatea acestor vaccinuri pare să sperie o parte din populația lumii.

 
Noile metode de producere a acestor seruri au darul să alimenteze tot felul de teorii stupide, fără nicio legătură cu medicina și cu cercetarea științifică. Dar este un lucru știut: lipsa cunoașterii naște reacții fără noimă! Faptul că aceste seruri se bazează pe cercetarea genetică și transmit celulelor din corpul uman „mesaje” încărcate cu informații genetice despre virus nu înseamnă că cineva intervine genetic asupra noastră. Nu înseamnă că ne vom schimba modul de gândire sau de funcționare ca ființe umane. Nu înseamnă că vom ajunge să avem cu toții ochii albaștri sau că ne va crește a treia mână ca să putem munci mai bine pentru „marii stăpâni ai lumii”. Astfel de bazaconii sunt lipsite de orice fundament științific. Din păcate, faptul că lucrurile sunt insuficient explicate și faptul că ultimii ani au însemnat o continuă degradare a proceselor de învățământ la nivelul societății, ca și crezul că oricine poate exprima opinii despre orice (că așa ar fi în democrație!), determină o reacție publică cel puțin nepotrivită în fața vaccinării împotriva noului coronavirus.
 
Cercetarea științifică a făcut pași uriași în ultimii ani. Statele și companiile care au susținut cercetarea au dotat laboratoarele cu aparatură inimaginabil de performantă și au plătit cercetătorii pentru munca lor. Gândirea științifică a progresat foarte mult, iar faptul că acum putem dezvolta vaccinuri în termene relativ scurte față de zecile de ani necesari pentru vaccinurile produse până acum înseamnă că mergem înainte. Fără această nouă abordare de tip genetic (dar este vorba despre genetica virusului!), nu aveam atât de repede aceste vaccinuri.
 
Ca să înțeleagă fiecare om: noile vaccinuri nu se mai fabrică folosind viruși (slabi sau morți sau doar fragmente de virus) care au nevoie să fie cultivați în laboratoare. Aceste noi vaccinuri folosesc „mesaje” genetice care stimulează celulele organismului să producă anticorpi, iar acestea vor produce anticorpi atunci când ne infectăm. Este un salt științific colosal! Iar rezultatul acestui salt este faptul că putem produce vaccinuri în timp relativ redus, că putem avea o capacitate de reacție mult mai rapidă împotriva infecțiilor virale și nu numai. Și ne vindecăm și, în esență, ne salvăm!

 
Infecția cu noul coronavirus continuă să facă ravagii în lume, ca și la noi.

 
Toate guvernele lumii sunt în dificultate din cauza ratei mari de infectare, din cauza numărului mare de cazuri severe și decese, precum și din cauza presiunii uriașe asupra sistemelor de sănătate. Secțiile de Terapie Intensivă sunt încărcate la limită. Dar aici trebuie să adaug câteva lucruri, unele pe care chiar le-am mai spus în paginile acestui ziar. Oricât de surprinși și de nepregătiți am fi fost în fața pandemiei, autoritățile ar fi trebuit să lucreze mult mai aplicat pe reducerea riscului de blocare a sistemului de sănătate. Achizițiile de paturi și aparatură pentru secțiile ATI ar fi trebuit mult mărite din vara acestui an. Ar fi trebuit să învățăm din crizele spitalicești cum a fost cea de la Suceava (dar nu a fost singura), ar fi trebuit să urgentăm instalarea și darea în funcțiune a unor spitale ca la Lețcani, ar fi trebuit revizuite ordinele și dispozițiile legale cu o mai mare acuratețe. Politizarea excesivă a demersurilor din sănătate (și nu numai) a diluat puterea autorităților.
 
Nu vreau ca aceste cuvinte să fie citite în cheie politică. Oricare guvern ar fi avut mari bătăi de cap. Dar România se află sub imperiul unei crize de autoritate generate chiar de …autorități. Când președintele zice una, iar Parlamentul zice alta, este dificil să guvernezi. Când măsurile impuse, cum ar fi purtarea măștii (mai mult decât necesară!), sunt însoțite fie de achiziții suspecte, pe prea mulți bani, fie de lipsa de conformitate a produselor, măsurile riscă un grad mare de compromitere.
 
Iar când „pachetul” de măsuri destinate sănătății este însoțit de o criză economică puternică și de o comunicare deficitară (Cum stăm de fapt cu banii? Ce se întâmplă cu banii împrumutați? Cum învață copiii online atunci când nu au tablete sau internet șamd), nimeni nu se poate aștepta la altceva decât la haos. Dacă adăugăm faptul că peste această criză generalizată s-a suprapus o campanie electorală, iar societatea este inundată de mesaje politice și de extrem de multă ură, avem tabloul  complet al unei situații dramatice.
 
Este foarte greu de gestionat o asemenea situație. Iar lucrurile ar fi fost mult mai proaste dacă medicii și personalul medical nu ar fi lucrat necontenit, în mari condiții de stres, pentru sănătatea noastră, a tuturor. Nimeni nu s-a dat în lături în fața pericolului, iar munca lor, a colegilor mei din instituțiile medicale din țară, a fost și este aproape eroică. Dacă au fost câteva excepții, acestea de fapt au întărit regula. Medicii și întreg personalul medico-sanitar sunt fără îndoială eroii anului 2020!
 
Ce urmează? Urmează un rând de alegeri la care participarea va fi probabil cea mai mică din istoria recentă a României, astfel încât gradul de legitimare al aleșilor va fi extrem de redus. Urmează sărbătorile de iarnă, sărbători umbrite de tot ceea ce ni se întâmplă. Dar va urma și ieșirea din criză, iar cel mai important pas va fi vaccinarea. Aveți încredere, oameni buni, slujitorii științei sunt în slujba dumneavoastră. Până la vaccin, însă, purtați măști, evitați aglomerația, spălați-vă des pe mâini. Sănătate tuturor ROMÂNILOR!
 
 

Alexandru Vlad Ciurea
Alexandru Vlad Ciurea
Profesor Doctor Alexandru-Vlad Ciurea este un neurochirurg român. A înființat Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni”, a condus și a fost implicat în aproape 20 proiecte de cercetare naționale și internaționale. Profesor universitar de neurochirurgie la Universitatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila”, din București, conducător de doctorat. A realizat peste 23.000 de mii de operații pe creier, din care jumătate la copii. A fost președintele Societății de Neurochirurgie din România 8 ani (două mandate). Face parte din boardul revistei internaționale „World Neurosurgery”. A publicat 33 de cărți, cea mai importantă fiind „Tratatul de Neurochirurgie”. Din 2009 este cercetător Științific Gradul I.Între 1999 și 2011 și, ulterior, din 2014 până în prezent, este Președintele Comisiei Naționale de Neurochirurgie a Ministerului Sănătății, rol în care a fost responsabil cu realizarea Curiculei Naționale de Neurochirurgie și crearea specializării "Neurochirurgie Pediatrică". Este autor și contributor România Liberă din anul 2017.
Cele mai citite

Julius Meinl Living a cumpărat hotelul Ambasador din București

Julius Meinl Living anunță finalizarea achiziției Hotelului Ambasador din București, cu o suprafață de 12.600 mp. Hotelul se va redeschide în 2027 după renovare...

Ministrul Andrei Spînu, din echipa Maiei Sandu, îi acuză de trădare pe politicienii care s-au dus la Moscova

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii al Republicii Moldova, îi acuză de trădare pe acei politicieni care și-au ținut congresul la Moscova. Înainte să fie numit ministru,...

Eurostat: România, printre ţările UE cu cel mai mare deficit şi cea mai semnificativă creştere a datoriei în 2023

Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023,...
Ultima oră
Pe aceeași temă