Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Cum se descifrează mesajul lui Rudolph Giuliani?

Marius Ghilezan Actualizat: 28.08.2018 - 09:39
Marius Ghilezan

R udolph Giuliani, fostul procuror şi primar al New York-ului, astăzi avocat al lui Donald Trump, i-a trimis o scrisoare lui Klaus Iohannis, prin care cere verificarea protocoalelor PG-SRI şi stoparea presiunilor asupra judecătorilor.

Share

„Progresele statului de drept au fost subminate grav de excesele Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a României, sub conducerea fostului procuror-şef, Laura Codruţa Kövesi. Aceste excese au inclus: intimidarea judecătorilor, a avocaţilor apărării şi a martorilor; ascultarea neconstituţională a telefoanelor; mărturii silite şi procese judiciare incorecte”, se mai spune în textul documentului.

Textul complet a fost difuzat pe toate televiziunile. Unele afirmă, în lipsă de alte argumente, că ar fi rezultatul unei campanii de lobby. N-are sens să reluăm ideile principale. Îmi propun să descifrez unde este aruncată ancora din viitor.

Prin propunerea de nominalizare ca ambasador la Bucureşti a lui Adrian Zuckermann, prin neconsultarea Departamentului de Stat, Casa Albă a dat primul semnal că privirile se îndreaptă şi spre România.

Este clar că, timp de zece ani şi mai bine, lupta anticorupţie a avut puternică susţinere din partea Administraţiei americane. E timpul revizuirii atitudinii şi de trecere la next-level a relaţiilor diplomatice dintre Washington şi Bucureşti. După vizita lui Devin Nunes, un alt greu al Administraţiei Trump, la Viorica Dăncilă, s-a conturat clar că SUA vor să mute baza americană de la Incirlik în România.

Din text transpare mesajul clar că George Maior nu mai e agreat de noua Administraţie. Teodor Meleşcanu are atribuţii constituţionale în rechemarea sa acasă pentru consultări. Pentru o bună relaţie cu Administraţia americană, reprezentanţii vechiului regim trebuie să plece. Odată cu Hans Klemm.

De-a lungul istoriei recente, SUA au favorizat ascensiunea unor grupări minoritare prin lovituri de gen anticorupţie sau procese internaţionale, dar acest lucru se întâmplă în democraţii neconsolidate.

Acolo unde SUA îşi aşază o bază militară de talia celei de la Incirlik au nevoie de un parteneriat strategic viabil şi consolidat, în folosul ambelor tabere.

Consultând recent DefenceNews, am observat că mari concerne americane de armament se pregătesc să vină să producă şi în România.

În contextul polarizării Europei între Merkel şi Macron, care şi-au expus mai demult principiile dezvoltării continentale cu viteze diferite, Bucureştiul trebuie să fie un nucleu al intereselor americane în regiune. Ne ajută şi Marea Neagră, unde e nevoie de un Secretariat General pe model francez, poziţia geostrategică şi, nu în ultimul rând, opţiunea pro-americană a majorităţii populaţiei.

Îmi aduc aminte de o discuţie în Metro Manila cu un general din baza americană Clark Air Base, de lângă Angeles. Îmi explicase că în anii 92-94 soldaţii americani s-au îmbolnăvit des de boli venerice. Aşa că în anii următori au vindecat femeile de moravuri uşoare şi au stabilit un set de reguli comunitare. Parabola se traduce astăzi în rule of law. Nu se pot institui comandamente strategice acolo unde anarhia bate la geam şi unde prostituatele colcăie pe centură. Asta nu înseamnă că serviciile secrete au avut vreun beneficiu pecuniar.

SUA au nevoie de o putere statală maximă în România. Şi de predictibilitate. Mulţi neavizaţi vor spune că Laura Codruţa Kövesi, Florian Coldea şi alţii din sistem au avut sprijinul Departamentului de Stat. E clar acest lucru. Şi evident numai urmărind fotografiile de la sărbătorile naţionale.

Ceea ce nu ştie marele public este că America are o capacitate extraordinară de a schimba cârma din mers şi de a arunca peste bord instrumentele care nu mai folosesc noilor orientări.

E clar că odată cu schimbarea şefului CIA urmează recalibrarea Departamentului de Stat. Oamenii vechiului regim trebuie să plece. În oglindă, şi România trebuie să facă la fel. Next-level-ul relaţiilor diplomatice impune strategii noi, cu oameni noi.

Poate aşa se explică cererea celebrului primar al New York-ului de amnistie a victimelor campaniei anticorupţie. După ce a câştigat alegerile prezidenţiale, Donald Trump a amnistiat aproape 400 de persoane. Nimeni din fenomenul #rezist american n-a protestat.

E timpul schimbărilor de paradigmă. Ne înarmăm, suntem deschişi faţă de pretenţiile americane, doar pe strategia win-win. A cam trecut timpul colonialismului. Parteneriatul trebuie să fie reciproc avantajos. Cred că viitorul preşedinte va fi miruit de SUA. Cheile israeliene deschid uşile Casei Albe.

Comentarii

loading...