20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiCu ISU sau fără, nicio problemă nu arde în școli, de ani...

Cu ISU sau fără, nicio problemă nu arde în școli, de ani buni

Vorbim de redeschidere, deci de un nou început, ceea ce ne duce cu gândul la debutul unui an școlar.

Da, într-adevăr poate fi un reînceput, un restart, o răspântie spre o cale mai bună, dar, din nefericire, mulți factori continuă să țină școala românească pe aceeași traiectorie a compromisului.

Vorbim de o senzație de nou debut și, iată, tindem să ne gândim la problemele discutate înainte de începutul unui nou an școlar, de extrem de mulți ani.

Posturile de televiziune de știri au prezentat în toate buletinele datele prezentate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, conform cărora, 15% dintre unitățile de învățământ preuniversitar, în care se pune problema prezenței elevilor și cadrelor didactice, nu au autorizație pentru funcționare fără risc de incendiu.

“Situaţia pentru cele 26.471 de clădiri în care se derulează actul didactic, clădiri în care funcţionează cămine-cantină şi clădiri în care funcţionează săli de sport este următoarea: puţin peste 15% au autorizaţie de securitate la incendiu, aproape 20% dintre aceste clădiri sunt în curs de obţinere a acestor autorizaţii, aproape 50%, conform legii, nu necesită autorizaţie, iar 15% sunt clădiri şcolare care necesită autorizaţie de securitate la incendiu şi care nu au autorizaţie şi nici măcar nu sunt în curs de obţinere. Lipsa avizelor sau lipsa autorizaţiilor nu împiedică şcolile să se concentreze pe acţiunile de prevenţie pentru securitatea la incendiu, lucru pe care o să îl aducem în atenţia inspectoratelor şcolare şi autorităţilor locale cu maximă apăsare”, este declarația ministrului, care a fost foarte dezbătută.

Foarte bine că a fost dezbătută, dar nu am văzut pe nimeni care să spună că nu este nimic nou, iar aceste procente sunt oferite de mulți ani, exact aceleași.

S-a creat un context, după incendiul de la Institutul “Matei Balș”, dar aceste date persistă cel puțin de pe vremea unei alte tragedii, aceia de la clubul Colectiv.

Nimic nu s-a chimbat și de atunci am avut guvernări de toate culorile: tehnocrate, roșii, galbene, pestrițe etc..

Iar acest procent de 15% este mincinos, deoarece nu înseamnă că cele pentru care nu se cere autorizația ISU sunt sigure, ci pur și simplu sunt prea vechi sau nu pot fi încadrate în actuala legislație pentru a fi evaluate.

În nicio guvernare și în nicio legislație nu s-a dezbătut această problemă.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...
Ultima oră
Pe aceeași temă