Conflictul de la metrou, soluționat cu ranga

Marius Ghilezan 09.04.2021 - 07:30
Marius Ghilezan

Amuzante și picante sunt relatările jurnaliștilor despre conflictul deschis între conducerea Metrorex și comercianții din subway, sprijiniți de sindicatul Sindicatul Liber Metrou (USLM), al cărui președinte este Ion Rădoi, fost deputat PSD.

Share

Acum două zile, fostul șef al Pieței Obor, Ștefan Paraschiv, noul director la Metrorex, alături de primarul userist la sectorului 2, Radu Mihaiu, s-a pus pe dărâmat chioșcurile din stația de metrou Ștefan cel Mare cu ranga.

Pentru că angajații de la Metrou nu au vrut să participe la acțiunea de demolare, însuși directorul Metrorex a pus în aplicare planul, având sprijinul unor tineri useriști.

Ce se întâmplă de fapt?

Firma Sindomet Servcom SRL, deținută în proporție de 100% de Sindicatul lui Rădoi, a avut două contracte cu Metrorex: unul pentru spațiile comerciale (expirat în 2018) prin care firma încasa 75% și Metrorex, cealaltă parte de 25% din valorificarea acestora. Și un contract pentru spațiile de publicitate (expirat din 2019), din care Sindomet încasa 53%, iar Metrorex doar 47%”, așa cum spune ministrul Cătălin Drulă.

S-a încercat prelungirea de facto a acestor contracte, dar niciun director nu a mai vrut să semneze documentele oficiale. Acțiunea s-a tărăgănat în justiție.

Noul director, sub presiunea lui Drulă, care și-a trimis corpul de control, n-a mai așteptat deciziile instanțelor de judecată și a trecut la acțiune cu ranga.

Chioșcurile pesediste vor fi înlocuite cu afacerile progresiste?

desen realizat de Ștefan Popa Popa'S

Se întreabă unul dintre trecători, amuzat de scandalul dintre chioșcari și noua conducere.

Sigur că orice proprietar are dreptul să-și folosească, după bunul plac, bunurile. Firma sindicatului era chiriaș. Din cauza tărăgănărilor instanțelor de judecată, cele care dau termene la Sfântu’ Așteaptă, mulți deținători de spații nu-și pot evacua firmele rău platnice.

Pandemia a mărit tensiunile dintre cele două tabere: proprietari vs chiriași.

Astăzi, noua conducere a Metrorex nu mai așteaptă sentințele magistraților și nici nu acceptă partea din profitul societății. Răpune chioșcurile cu ranga și ia  mărfurile, pe care le duce într-un depozit.

Orice justițiabil știe însă că nu poți face treaba asta fără executor judecătoresc, fără un proces verbal de predare preluare a mărfurilor. Mâine, poimâine, vreunul dintre chioșcari poate revendica bunuri cu valoare mai mare decât cea adevărată.

Vor urma noi procese

Paraschiv va trebui să pregătească trupa de avocați.

Relatările celor prezenți la acțiunea de demolare sunt însă savuroase. Ca-n Caragiale. Directorul Ștefan Paraschiv se ruga de oamenii din subordinea sa să participe cu sârg la acțiunea intreprinsă: “Jos chioșcurile ilegale!” Angajații cereau hârtia: un ordin scris. Până la venirea documentului oficial, directorul a pus mâna pe rangă, pentru că nimeni nu catadicsea.
Într-un târziu, primarul userist al sectorului 2 a adus o serie de băieți îmbrăcați în salopete, fără mănuși sau ochelari de protecție. Muncitorii de la Metrorex au protestat. Aceștia nu erau angajații de la compania în care lucrează.

Funcționari cunoscuți din Ministerul Transporturilor au fost aduși în calitate de spectatori. Au urmărit filmul meciului dintre conducere și chioșcari, cu indiferența celor care n-au nimic de pierdut. Unul chiar a râs, când a văzut cum unul dintre muncitorii aduși de USR, se chinuia să scoată manechinul din spatele geamurilor sparte. “Ce circ?” și-a râs în barbă. 

Un fost consilier pesedist din Consiliul General dirija corul protestarilor. Plânsete. Destine distruse, pe de-o parte, pe de alta zâmbete, în speranța progresului.

Privind relatările, mi-am adus aminte cât de satisfăcut era fostul primar general al Capitalei, Traian Băsescu, într-un moment similar. “Am pus la podea chioșcăreala consilierilor țărăniști,” mi-a șoptit, într-o satisfacție deplină prin anul 2000. Ce a urmat? Centrul capitalei, ca niciunde în lume, s-a umplut de supermarket-uri, desfințându-se, astfel, băcăniile, fala marilor burguri occidentale.

Și Traian Băsescu a adus Bucureștiului progresul

De noua clasă politică, provenită din USR-PLUS, s-au legat mari așteptări ale alegătorilor din București.

Urlete, cioburi, târnăcoape, scandal, asta a fost atmosfera de miercuri din stația Ștefan cel Mare.

Ministrul progresist Drulă a asmuțit bucureștenii împotriva angajaților Metrorex, publicându-le salariile. Pentru proasta funcționare a metroului, trebuia să fie găsit cineva vinovat.

Acarul Păun a reînviat sub administrație progresistă.

 Vocile lumii

Libertatea

Ziar

“Escortat de doi jandarmi, directorul Metrorex cere ajutorul pentru punerea mărfurilor în cutiile de carton. Negocierile se poartă într-un colț. Poliția îi ține pe curioși la distanță. În cele din urmă, oamenii pun mâna, fără entuziasm, pe cutiile de carton. Ștefan Paraschiv pune mâna pe o rangă și începe un unu la unu cu ușa chioșcului”, relatează Ciprian Ranghel, de la “Libertatea”.