Votați Ordonanța 14 sau iese revoluție! | OPINIE

Grigore Cartianu Actualizat: 10.02.2017 - 21:42

Ne îndreptăm spre o criză majoră. O criză politică, socială și mai ales morală. Până ieri, speranța de dezamorsare a situației se afla la Curtea Constituțională (CCR). Dar Curtea a refuzat să verifice dacă Ordonanța 13 este constituțională sau nu. Motivul: Ordonanța 13 nu mai există, fiind abrogată prin Ordonanța 14.

Share

Ne îndreptăm spre o criză majoră. O criză politică, socială și mai ales morală. Până ieri, speranța de dezamorsare a situației se afla la Curtea Constituțională (CCR). Dar Curtea a refuzat să verifice dacă Ordonanța 13 este constituțională sau nu. Motivul: Ordonanța 13 nu mai există, fiind abrogată prin Ordonanța 14.

Pare să se deruleze planul diabolic de salvare a corupților, în șapte pași, dintre care primii patru au fost urmați fără abatere:

1. Guvernul Grindeanu - folosindu-se de unealta de la Justiție, Florin Iordache - adoptă Ordonanța 13 (anti-justiție, pro-corupție).

2. Sub presiunea opiniei publice, Avocatul Poporului (Victor Ciorbea) atacă Ordonanța 13 la Curtea Constituțională.

3. Tot sub presiunea opiniei publice, Guvernul Grindeanu adoptă Ordonanța 14, prin care abrogă Ordonanța 13.

4. Curtea Constituțională nu se pronunță pe conținutul Ordonanței 13, pe motiv că ea, abrogată fiind, nu mai există.

5. Ordonanța 14 este respinsă de Parlament (și respinsă rămâne după ce trece prin furcile caudine numite CCR și Președinția României).

6. Ordonanța 13 intră automat în vigoare.

7. Ordonanța 13 este respinsă și ea de Parlament, dar a produs deja efecte devastatoare. Câteva mii de infractori (politicieni, demnitari, funcționari publici)  jubilează.

Pașii 5, 6 și 7 sunt deocamdată ipotetici, dar perfect posibili.

Sigur că Legea de respingere a Ordonanței 14 (pasul 5) va fi atacată la Curtea Constituțională și va ajunge la promulgare. Dar CCR va constata constituționalitatea ei (are și motive s-o facă), iar președintele Iohannis o va întoarce o dată la Parlament și apoi va fi obligat s-o promulge. Va urma publicarea legii în Monitorul Oficial, moment în care Ordonanța 13 va fi activată automat și va produce efecte (punctul 6).

Punctul 7 nici nu mai contează. Probabil, de ochii lumii, Parlamentul va respinge odioasa Ordonanță 13, dar degeaba. Până când și Legea de respingere a Ordonanței 13 va ajunge în Monitorul Oficial, ordonanța se va afla în vigoare.

Nu mai există nici măcar posibilitatea ca Ordonanța 13 să fie discutată în Parlament înaintea Ordonanței 14. Atâta vreme cât Ordonanța 14 există, Ordonanța 13 nu există, deci Parlamentul nu are ce dezbate.

Diabolic, nu? Dar pentru ca un asemenea plan să fie pus în aplicare, era nevoie de câteva personaje odioase. La vedere sunt Sorin Grindeanu, Victor Ciorbea și Valer Dorneanu, iar în spatele lor, Liviu Dragnea.

Acum e clar de ce Sorin Grindeanu a dat Ordonanța 14: ca să blocheze de două ori Ordonanța 13 (verificarea constituționalității la CCR, respingerea în Parlament).

Acum e clar și de ce Victor Ciorbea a trimis Ordonanța 13 la Curtea Constituțională: pentru că nu putea fi verificată, fiind deja abrogată, iar el câștiga imagine: gata, Ciorbea și-a făcut datoria, Ciorbea nu mai doarme.

Dacă aveau intenții cinstite și chiar voiau să rezolve problema, personajele din această schemă (Grindeanu, Ciorbea, Dorneanu) ar fi abordat lucrurile în următoarea ordine:

1. Ciorbea sesiza Curtea Constituțională pe Ordonanța 13;

2. CCR verifica Ordonanța 13 (evident neconstituțională);

3. Guvernul abroga Ordonanța 13 (doar dacă mai era nevoie).

Și toate astea, în termenul de 10 zile, adică până astăzi. Dar e clar că intențiile au fost profund necinstite.

Acum, mingea se află în terenul Parlamentului. Presiunea s-a mutat cu totul în Casa Poporului. Aleșii neamului au de făcut un gest cât se poate de simplu: să dezbată urgent Ordonanța 14 și s-o aprobe prin vot.

Ar fi simplu pentru niște oameni de bună-credință, dar Parlamentul și-a pierdut de mult această calitate. Cu actuala majoritate PSD-ALDE, șansele de revenire la normalitate sunt minime. Mai ales că în fruntea celor două Camere, dar și a celor două partide de guvernământ, se află două personaje cărora aprobarea Ordonanței 14 le-ar deschide larg porțile pușcăriei.

Vor vota Dragnea și Tăriceanu propria împușcăriere? Își vor lăsa ei oștirile parlamentare să voteze conform propriei conștiințe? Să fim serioși: și liderii celor două partide, și grupurile lor parlamentare au demonstrat că, atunci când interesul de gașcă le-o cere, sunt capabili de mari ticăloșii. Să ne amintim, de exemplu, câți senatori și deputați au fost miruiți și puși la adăpostul imunității, reușind să se sustragă cercetării penale.

În aceste condiții, singurele noastre arme rămân strada și cancelariile occidentale. Dacă protestele vor atinge o masă critică, așa cum s-a mai întâmplat în ultima vreme, atunci strada va reprezenta poporul. Iar cu poporul nu se poate pune nici cel mai ticălos Parlament.

Nu trebuie să le permitem lui Dragnea, lui Tăriceanu și partidelor lor să amâne aprobarea Ordonanței 14! Dacă vor să arate o minimă bună-credință, atunci să dezbată urgent această ordonanță, fără amânare.

Dacă nu, va ieși revoluție!

Citește totul despre:

Comentarii

loading...