20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialUnitate intru picaj

Unitate intru picaj

Conceptia liberala a domnului Theodor Stolojan se lasa descifrata cu limpezime din recentul adagiu la adresa penelistilor taricenieni, dispusi de-acum la concesii: “Cum ne-au stiut da afara, asa sa stie si sa ne reprimeasca”. Fiindca, daca socoteste ca expulzarea lui si a colegilor de opinie a fost injusta, neliberala, silnica etc., oare reprimirea in acelasi fel ar fi mai corecta, mai liberala si mai amiabila? Iata cum festele pe care ti le joaca logica se pot transforma in gafe politice. Fiindca, daca e sa i se urmeze grabnic indemnul, Theodor Stolojan ar fi reprimit in PNL fara prea multe nazuri si fite, cu aceeasi dezagreabila si jenanta lipsa de respect fata de coerenta, consecventa si fata de principiile liberalismului. Or, asa ceva nu m-ar linisti mai tare, ca alegator, decat irascibilitatea si intransigenta dinainte care l-au condus in afara partidului.
Dincolo de ce se spune, se desluseste insa, si in acest caz, si un alt versant al discutiei. Unul dintre aspectele chestiunii, ridicat la culmi nemaiatinse de valul dosariadei si sleit momentan de confruntarile fratricide din PNL, este cel vizat de intrebarea daca se cuvine ca securistii sa fie reprimiti in PNL. Desigur, nu toti cei plecati de nevoie din acest partid au tinicheaua securistica legata de coada. Totusi, macar cativa dintre ei – nu ii mai numesc, fiindca se stiu – o au. S-ar putea prea bine ca tocmai ei sa fie cel mai bine informati cu privire la doctrina si chiar sa aiba cele mai bune idei momentane de agiornare si relansare a liberalismului romanesc. Dar prezinta ei necesara garantie morala pentru o asemenea operatiune de clarificare?
Ceilalti, in schimb, ar putea avea trecutul curat si state de serviciu impecabile. Sarcastica trimitere a lui Stolo la “pedigree” nu ar trebui, probabil, interpretata doar ca aluzie la vechimea in partid a liberalilor dinastici. Ea se cuvine citita si ca o tifla trimisa in directia celor care, asa zicand, “fac caz” de colaborarea anumitor fruntasi ai liberalismului autohton cu Securitatea.
Cu alte cuvinte, se propune inlocuirea imoralitatii pretentiei la liberalism a autoritaristilor taricenieni cu imoralitatea stolojenistilor ultraflexibili, iuti in miscari si adaptabili, socotiti salvatori ai ideii liberale. Se pariaza pe competenta doctrinara in detrimentul celei etice, vezi bine.
Suntem, de buna seama, in plin sofism. E iarasi ca in faimoasele vremuri ale inceputurilor, cand liberali si conservatori erau cam asemenea, deosebindu-se mai cu seama prin “nasul” de care ascultau. In cele din urma a devenit clar: cine tinea cu Bratianu – mai exact, cu Bratienii – era, care va sa zica, adept al liberalismului. Numai ca nu a fost chiar atat de simplu nici macar in tabara progresistilor liberpansisti. Unii, cei mai vocali, tineau cu Berlicoco, alias C.A. Rosetti, fiind confundati, in lipsa de radicali de stanga autentici, cu “rosii”. Treaba incurcata atunci. Si treaba incalcita acum. Pe cine sa crezi? Pe Pristanda, care se conduce dupa dictonul “cand vorbesti cu mine sa taci!”? Ori pe conu' Fanica Tipatescu, civil, dar de care politaiul asculta orbeste? Tipurile politice de la noi par eterne pana la plictiseala si abulie. Parca il intelegi mai bine pe cetateanul turmentat, fiindca dilema lui in patria oitei turnatoare ramane intacta: eu cu cine votez?
Spun drept, imi sunt la fel de antipatici reformatorii cu voie de la politie, ca si constipatii cu mecla relaxata. Daca este de cautat undeva ideea liberala, nu o vom gasi nici la unii, nici la altii. Era o vreme cand mi se parea ca ea se ascunde in desaga cu traduceri desertata la Ed. Nemira si apoi la Humanitas de universitarul bucurestean Cristian Preda. Domnia sa m-a asigurat insa ca ma inselam, detinatorul secretului liberal romanesc fiind, fara dubiu, numai si numai Valeriu Stoica. Or, iata, liberalul Stoica se subordoneaza voluntar taberei conduse de fostul ministru fesenist, astazi el insusi ex-presedinte liberal.
In curand insa, daca totul va merge bine, toti cei numiti aici se vor regasi pe aceleasi baricade. Unii strangandu-si mana, altii bombanind si injurand. Unii pe aceleasi scaune, altii foarte departe de ele. Ideea liberala va fi salvata pentru binele patriei, in unitatea de nezdruncinat a miscarii insesi. La urma-urmei, mai sunt doi ani de guvernare, mai raman portofolii de impartit in zare, nu?…
Numai ca omul de pe strada, cititorul de ziare, privitorul la televiziune, nu intotdeauna cu acces la conceptele abstracte, nu poate fi prostit nici usor, nici de multe ori. Cand mintea ii este obosita, tot mai ramane instinctul sa ii sopteasca la ureche ceva. Iar pentru acest tip de raportare la politica, pierderea obrazului – fie ca vine din autoritarism si tafna, fie ca vine din colaborationism cu politiile secrete si lipsa de demnitate – conteaza.

Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă