15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialUn palat ţigănesc pentru domnul Marga

Un palat ţigănesc pentru domnul Marga

Aripa liberală a USL continuă să scuipe foc întru apărarea interimarului ei, încurajată de-acum şi de monumentala decizie a Curţii Constituţionale de a nu decide, deocamdată, nimic. Spre ghinionul lor, liberalii nu dispun însă de politicieni de talia unui Ioan Rus, capabil atât de o elegantă reţinere în varii stadii ale crizei, cât şi de manevre ce produc o răsturnare totală a situaţiei.

Pe Eugen Nicolăescu mintea nu l-a dus decât la varianta burlescă a repetării referendumului ad nauseam pentru cazul în care judecătorii CC nu ar sucomba presiunilor uriaşe ale USL în vederea validării unui referendum eşuat vădit şi în văzul unei lumi întregi. Asemenea belicozităţi din partea unui argat al interimarului Antonescu nu servesc nici reputaţiei deja făcute ţăndări a României şi nici co-liderului USL cazat provizoriu la Cotroceni. Nicolăescu “se joacă de-a ţara pe banii şi vieţile noastre” comenta pe cât de caustic, pe atât de acurat un cititor ştirea despre planul de rezervă al USL. Mini-vacanţele pe care premierul Victor Ponta şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, şi le permit nu doar în plină secetă devastatoare pentru agricultura şi economia ţării, dar şi în toiul unei noi misiuni de evaluare a FMI confirmă, din păcate, aroganţa crasă şi nepăsarea strigătoare la cer a coaliţiei faţă de cele mai elementare acte şi responsabilităţi guvernamentale.

Andrei Marga continuă să fie surd şi orb la inerţia propriilor săi lideri precum şi la dimensiunea reală a pericolelor la care ţara a ajuns între timp expusă. Zilele trecute reitera senin că unicul vinovat pentru “dezastru” este şi rămâne Traian Băsescu. Şeful diplomaţiei române s-a grăbit apoi să anunţe un “desant” al MAE care va invada Europa pentru a explica cancelariilor occidentale “reconfigurarea democratică” petrecută la Bucureşti. Apoteoza conferinţei sale de presă l-a constituit însă anunţul despre o serie de întâlniri planificate cu omologi occidentali, Marga aducând involuntar a bătăuş de stradă determinat brusc să demonstreze clienţilor birtului sătesc că are prieteni cu duiumul, fiind în fond unanim agreat de toată obştea. Hazliul show a survenit la doar o zi după finalizarea decapitării ICR, instituţia românească indubitabil cea mai apreciată până acum în plan extern graţie talentului şi eforturilor depuse de fosta ei conducere. Dar pesemne că politicienilor USL, nesiguri de sine şi plini de complexe, nu le convine să fie eclipsaţi de intelectuali de prim rang. În viziunea mercenarilor lui “Felix”, de altfel nici medaliaţii olimpici ai României nu mai au voie să crâcnească în front. Astfel, după ce vicecampioana olimpică la judo Alina Dumitru a declarat că s-a abţinut de la vot cu ocazia referendumului din 29 iulie, demonstrând încă o dată validitatea dictonului “mens sana in corpore sano”, s-a trezit prompt insultată virulent de anteniştii Ciutacu şi Badea.

Va fi neîndoielnic fascinant de urmărit modul în care guvernul USL va încerca să deturneze, prin manipulări mediatice, vizita Papei Benedict al XVI-lea în România – asta în condiţiile în care ar avea într-adevăr loc. Oricum este bine ştiut că demersurile în vederea efectuării acesteia au fost iniţiate de guvernele precedente, nicidecum de echipa lui Marga. Predecesorul actualului Suveran Pontif, Papa Ioan Paul al II-lea, a fost întotdeauna foarte prudent cu privire la eventualele tentative de exploatare a imaginii sale de către regimuri est-europene – în special cele care umblă toată ziua cu “poporul” şi “dreptatea socială” în gură, dar în fapt se dovedesc aservite unei elite politico-economice corupte până în măduva oaselor. Este de sperat ca în aceste condiţii Vaticanul şi UE să ajungă la concluzia necesităţii unui mesaj comun şi bine definit în privinţa României, cu accente ferme puse pe corectitudine şi moralitate ca fundament al oricăror acţiuni guvernamentale şi/sau parlamentare care se pretind a fi parte din procesul de europenizare al unui stat.

Cât timp politicienii de prim rang din zona nord-atlantică rămân la rândul lor vigilenţi cu privire la criza de stat din România, orice vizită a unor reprezentanţi ai administraţiei de la Washington ar fi extrem de benefică pentru naţiunea română. S-ar putea convinge cu ochii lor de gradul de demoralizare a societăţii româneşti în faţa brutalului asalt al unei elite transpartinice caracterizate, în cea mai mare parte, exclusiv de o imensă aplecare spre fraudare. Ar putea urmări “în direct şi la o oră de vârf” manipulările grosiere particulare unei bune părţi a mass-media româneşti care calcă în picioare, seară de seară, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţeanului precum şi cea mai elementară urmă de deontologie profesională – submediocritatea, neadevărurile, cinismul şi agresivitatea promovate având consecinţe directe şi dezastruoase asupra perspectivelor morale şi intelectuale ale unui segment considerabil al populaţiei.

Aidoma întregii coaliţii USL, dom’ Marga rămâne impasibil la văzul calamităţii din agricultură, a monedei şi economiei în vrie a ţării, anunţând în schimb voios că a decis construirea unui nou sediu al MAE. În asemenea circumstanţe nefaste decizia pare de-a dreptul penală, amintind fatal de cea a unui alt potentat autohton măcinat de bolile bătrâneţii, dar determinat să construiască un megapalat prin înfometarea poporului. Mai în ton cu vremurile prezente, s-ar putea conchide că Marga, în vanitatea sa, aduce a bulibaşă hotărât să impresioneze urbea printr-un palat grotesc menit să-i evidenţieze importanţa.

După trei luni de guvernare, coaliţia USL pare mai ruptă de realitate ca oricând, probând fără echivoc că nu dispune de nicio urmă de plan de guvernare şi/sau redresare economică. USL trăieşte într-un turn de fildeş, într-o lume a fanteziei, a autoamăgirii. Forţele reformiste au în acest moment şansa regrupării pentru a ieşi rapid la rampă cu o ofertă politică coerentă, credibilă şi mai ales accesibilă, pentru ca electoratul să înţeleagă că dispune de o opţiune viabilă care îi poate influenţa direct şi pozitiv viaţa. Semnalele de săptămâna trecută ale opoziţiei relevă că atât Vasile Blaga, cât şi liderii noilor forţe de centru-dreapta au înţeles că ascensiunea USL a ajuns  deja într-un punct mort, iar cele câteva luni până la parlamentare ar putea duce lesne la schimbări considerabile în opţiunile electoratului.  

Tom Gallagher este politolog britanic. Volumul său cel mai recent despre România este „Deceniul pierdut al României: Mirajul integrării europene după anul 2000″.

Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă