19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialUn alt fel de insurectie antifascista si antiimperialista

Un alt fel de insurectie antifascista si antiimperialista

Deja ne-am obisnuit ca o data la cateva luni rapoartele Comisiei Europene referitoare la justitia noastra sa intre in masina de tocat adevaruri a politicii de la Bucuresti. Cum am scris o lucrare academica despre rapoartele Comisiei pe Romania, din 1998 incoace, remarc inca o data tonul sec si limitat la fapte din aceste documente, care, citite in serie si urmarind logica lor interna, au consistenta unui roman politist, unde baietii rai nu se dezmint. Rapoartele Comisiei au plecat acum zece ani de la cerinte foarte generale, ajungand in timp la cereri ceva mai specifice, in functie de incapatanarile interne. Din pacate, tot nu reusim sa gasim resurse interne pentru curatarea institutiilor de coruptie, asa ca functionam de aproape un deceniu trasi de par din afara. Publicarea rapoartelor Comisiei a nascut si un fel de ritual politic intern: raportul pare ca strica pentru moment avalansa de vorbe goale ale politicienilor, care sunt nevoiti sa faca salturi logice spectaculoase pentru a impaca mizeria de acasa cu expunerea faptelor de la Bruxelles.

Liderii PSD si PNL ar merita impreuna trofeul "Gaga-habarnistul". Crin Antonescu a spus ca raportul arata un esec profund al ultimilor cinci ani sub conducerea lui Traian Basescu, care nu a reusit sa obtina incetarea monitorizarii. Mircea Geoana, la randul sau, filosofeaza spunand ca Basescu e de vina si "regimul pe care il patroneaza". O avea Basescu pacatele sale (si mi se pare ca in aceste zile plateste cu varf si indesat pacatul de a o fi scos pe Elena Udrea in vazul lumii), dar de ani buni tine macar spatele DNA si procurorului-sef Daniel Morar. DNA este singura institutie apreciata in rapoartele Comisiei, si asta, nu pentru ca s-a inamorat cineva de acolo de Morar, ci, pur si simplu, pentru ca DNA are ce dosare sa arate la vizitele expertilor trimisi de Bruxelles. O noua dovada este si modul in care DNA s-a miscat in cazul Monicai Ridzi, impotriva careia a declansat deja urmarirea penala.

 

Dupa ce i-am cerut public demisia, trebuie sa remarc totusi ca Ridzi a cerut ea insasi Parlamentului sa permita urmarirea sa penala. Cat de penibil trebuie sa fie acum sa te cheme Adrian Nastase si sa te tot ascunzi dupa fustele Parlamentului de atatia ani?! Acesta fiind peisajul, Crin Antonescu si Mircea Geoana au aerul ca acum au aterizat de pe Luna si au gasit o tara in care Basescu cel Rau s-a opus anchetelor anticoruptie, spre deosebire de ei, vajnici luptatori cu hidra coruptiei. Cine a citit macar ziarele in ultimii ani stie ca PSD si PNL au blocat dosarele in Parlament. In loc sa-l dea pe Nastase pe mana procurorilor, Geoana a facut din PSD captivul importatorului neautorizat de toalete chinezesti. Cat despre Antonescu, inca nu am auzit vreo distantare de asaltul guvernului Tariceanu-Chiuariu asupra DNA. Mai rau chiar, in programul sau politic Antonescu ne spune in fata ca ii va schimba pe cei doi procurori-sefi laudati de Comisie.

Amnezia perfect trucata a lui Geoana si Antonescu e deja parte a luptei interne de la Bucuresti. Insa la Bruxelles delegatia PSD condusa de Adrian Severin da comunicate de presa care faulteaza logica comuna intr-un mod ingrozitor. Severin s-a decis sa nu scape nici un prilej de a fi isteric cu tot ce il enerveaza si isi aplica istericalele foarte selectiv (l-a facut fascistoid pe Patapievici pentru ca a scris de el ca e incompetent, de Mazare cel cu uniforma nazista nu a spus nimic). Cele doua comunicate difuzate de grupul PSD din Parlamentul European arunca cu adjectivele in stanga si in dreapta intr-un mod halucinant. Severin (el este autorul, comunicatele folosesc exact aceleasi cuvinte ca si editorialele sale) spune ca raportul Comisiei promoveaza o "viziune antiparlamentara, antipluralista si antidemocratica, in contradictie cu principiile fundamentale ale statului de drept".

 

Ce o fi insemnand concret acest delir verbal si pe cine si-o fi inchipuind Severin ca poate convinge?! Intr-un Parlament European care isi face din limbajul tehnic-analitic o virtute, asemenea derapaje aduc doar zambete. Grupul europarlamentarilor PSD ar fi putut sa spuna ca raportul scapa din vedere anumite aspecte, ca mecanismul de verificare nu s-a dovedit eficient, bla-bla. Toate sunt lucruri care merita dezbatute. Dar a sari direct la "antiparlamentara, antipluralista si antidemocratica" arata ca Adrian Severin nu a evoluat mai deloc de la limbajul gaunos-placid al Epocii de Aur – sintagma asta imi aduce aminte de "marea demonstratie patriotica, antifascista si antirazboinica de pe 1 mai 1939" sau de "insurectia nationala antifascista si antiimperialista de pe 23 august 1944" –, odata utecist, mereu utecist, chiar si la Bruxelles.

Apoi, comunicatul ameninta ca va ridica chestiunea raportului asupra Romaniei la audierile lui Barroso din Parlamentul European. Acesta va fi un moment antologic. Abia il astept. Abia astept sa-l vad pe Severin luandu-l de guler pe Barroso, alaturi de colegii sai din Germania, Anglia si Olanda, care tot intreaba prin presa de ce nu a aplicat Comisia clauza de salvgardare Romaniei si de ce tolereaza coruptia de la Bucuresti. Chiar vrem sa ridicam chestiunea coruptiei din Romania la audieri? Cineva de prin PSD, rog, calmati-l pe Severin!
Nici nu mai spun ca inainte de publicarea raportului acelasi Severin deja dadea comunicate nervoase unde acuza Comisia ca obliga Parlamentul de la Bucuresti, pentru ca blocheaza judecarea lui Nastase, sa "renunte la diferentele ideologice". Ce sa mai zici?! Mai nou, a lua spaga contra numirii in functie pare a fi un act de haiducie social-democrata, asta e coruptie de stanga pesemne.

Intr-un singur punct are dreptate Adrian Severin, anume ca, fiind monitorizata, Romania pierde prestigiu, functii si influenta in UE. Cum am fondat Centrul Roman de Politici Europene tocmai pentru a sprijini Romania ca un actor credibil si coerent la Bruxelles, sunt confruntat cu o dilema grea: monitorizarea face bine Romaniei in plan intern, dar ne creeaza si probleme acolo. Dar a fi isterici à la Severin nu ne ajuta cu nimic. Ne facem si mai rau de ras. Monitorizarea trebuie sa continue, iar partidul lui Severin ar ajuta Romania daca nu si-ar mai apara coruptii in Parlamentul de la Bucuresti, in loc sa faca istericale in cel de la Bruxelles.

Cele mai citite

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...
Ultima oră
Pe aceeași temă