6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialTopul "celor mai mari romani" reflecta o societate dezorientata si confuza

Topul "celor mai mari romani" reflecta o societate dezorientata si confuza

Pe 21 octombrie, TVR a incheiat serialul sau despre "Marii Romani". Ultimul episod a decis pe baza votului telespectatorilor topul final al celor mai mari 10 romani. Reprezentand nume meritorii, prezenta celor mai multe personalitati din acest top nu era vreo surpriza; iar Stefan cel Mare a fost o optiune practic necontestata pentru primul loc. Sustinut de istoricul Stejarel Olaru, Richard Wurmbrand, un pastor luteran care a petrecut 14 ani in inchisorile comuniste, a fost o prezenta bine-venita pe locul al cincilea. Wurmbrand, care a murit in 2001, era pana acum destul de putin cunoscut in Romania, in ciuda publicarii in Occident a cartii sale In God's Underground (aparuta intre timp si in Romania sub titlul Cu Dumnezeu in subterana), o marturie impresionanta a experientelor traite in sistemul concentrationar comunist. Pastorul povesteste in aceasta carte cum s-a sprijinit pe credinta sa crestina pentru a supravietui tratamentului brutal, intesat cu abuzuri nu doar fizice, ci si psihice, la care a fost supus pentru a-si denunta crezul. Este foarte probabil ca romanii din diaspora au fost suporterii cei mai activi in acest concurs.

In schimb, prezenta pe locul al saselea a lui Ion Antonescu, sustinut de Adrian Cioroianu, senator PNL si observator la Parlamentul European, reflecta continua ramanere in urma a culturii politice din Romania si esecul asumarii trecutului de catre o mare parte a populatiei. Acest esec include rolul jucat de Romania in Holocaust, desi sub presiunea procesului de aderare la UE in ultimii ani s-au constatat eforturi oficiale de asumare a istoriei. Sub regimul lui Antonescu au avut loc masacre si deportari ale evreilor, in special in Transnistria ocupata de Romania, iar guvernul de la Bucuresti a adoptat legi antisemite dupa modelul celor din Germania lui Hitler. Cultul antonescian a fost un fenomen al anilor "90 – rezistenta lui Antonescu fata de Uniunea Sovietica instrumentalizata de catre liderii politici post-1989, fiind o componenta a eforturilor acestora de cultivare a nationalismului ca metoda de a distrage atentia de la faptul ca puterea politica si economica ramasese neschimbata. Mai exact, dat fiind faptul ca Antonescu intrase in conflict cu Regele Mihai, cultul antonescian a oferit regimului Iliescu argumente pentru a-l discredita pe fostul monarh si pentru a-l impiedica sa se intoarca in tara. Un asemenea cult nu ar trebui sa-si gaseasca locul intr-o tara pe punctul de a adera la UE.

Si, totusi, clasamentul celorlalti 90 este cel care ofera o imagine extrem de bulversanta a unei societati dezorientate, care ignora trecutul comunist si meritele celor care au luptat impotriva sistemului dictatorial. Nicolae Ceausescu a ratat cu putin intrarea in topul celor zece, plasandu-se pe locul 11, la un loc deasupra lui Vlad Tepes. La 17 ani de la caderea dictatorului comunist se reflecta astfel lipsa de vigoare a sentimentului democratic si continuitatea mitului simplist al conducatorului puternic. Gigi Becali urmeaza pe locul 13, iar liderul Garzii de Fier, Corneliu Zelea Codreanu, se afla pe locul 22 Ð la un loc deasupra lui Nicolae Titulescu. Cel ce cauta nume ale unor adevarati patrioti, care au luptat pentru democratie, care s-au opus sistemului comunist si au suferit ani de inchisoare si torturi, trebuie sa se uite mult mai jos in clasament. Iuliu Maniu se claseaza abia pe locul 32. Corneliu Coposu, secretarul lui Maniu, incarcerat de comunisti in conditii brutale timp de 17 ani, este pe locul 39. Iar Coposu a fost practic singurul politician cu o statura morala verticala in Romania post-comunista si a depus pana la moartea sa in 1995 eforturi sustinute pentru reconstructia democratiei. Elisabeta Rizea, cea care a ajutat rezistenta anticomunista din munti si a suportat incarcerari si torturi, s-a plasat pe locul 58, mult mai jos decat Corneliu Vadim Tudor (45).

La nivelul culturii, clasamentul reflecta superficialitatea timpurilor noastre. Maria Tanase (locul 91) si Nicu Covaci de la Phoenix (locul 96) sunt considerati a fi mai putin valorosi decat Madalina Manole (44), Andreea Marin (66) si Laura Stoica (87). Cel putin in aceasta privinta, Romania nu este probabil foarte diferita de majoritatea tarilor europene, unde staruri pop s-ar clasa aproape sigur mai bine decat figuri marcante ale culturii. Per total, clasamentul reflecta insa o societate confuza fara repere puternice in politica sau cultura.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă