Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Sunt de ajuns tăierile de salarii şi creşterile de taxe?

Lucian Davidescu 05.07.2010 - 12:09

Ce urmează. 5 veşti bune şi 5 veşti proaste.   Vestea Bună #1. FMI a dat drumul banilor, după ce ne-a lăsat o săptămână să fierbem în suc propriu. Vestea Proastă #1. Fondul avertizează însă ...

Share

Ce urmează. 5 veşti bune şi 5 veşti proaste.

 

Vestea Bună #1. FMI a dat drumul banilor, după ce ne-a lăsat o săptămână să fierbem în suc propriu.

Vestea Proastă #1. Fondul avertizează însă că mărirea TVA mută ţinta de inflaţie de la 3,5% la 7,9%. Cam mult!

VB#2. Inflaţia mare ajută guvernul să-şi atingă ţintele. Chiar dacă economia scade, PIB nominal va fi substanţial mai mare, încasările nominale relativ mai mari iar cheltuielile - identice.

VP#2. Inflaţia mare ajută doar guvernul. Pe toţi ceilalţi îi încurcă, de la salariaţi până la deţinătorii de economii.

VB#3. Leul are două motive în plus de apreciere. Mărirea TVA răreşte leii în circulaţie şi poate aduce mai multă valută din plusul de exporturi. În plus, leul oferă cea mai atractivă dobândă din UE - 6,25%, iar investitorii au garanţia că BNR nu prea poate s-o mai reducă în contextul enormei presiuni inflaţioniste.

VP#3. La dobânda asta creditul e greu accesibil, crizele de lichiditate vor fi dese, iar multe firme vor fi împinse direct în faliment.

VB#4. FMI estimează reducerile de cheltuieli la 1,3% din PIB iar creşterile de venituri la 1% din PIB. Consolidarea fiscală de 2,3% din PIB în doar jumătate de an se va transforma într-una de cel puţin 4,6% din PIB în 2011.

VP#4. Condiţia este ca această ajustare să nu se scurgă în blocaj financiar sau evaziune. În plus, cu un guvern care nu pare capabil să îşi gestioneze cheltuielile, economia poate fi repede spulberată cu programe de "investiţii" sau de "stimulare a economiei".

VB#5. Mărirea TVA va forţa ajustarea severă a deficitului comercial. Exporturile devin, comparativ, mai rentabile ca până acum, în timp ce restrângerea consumului intern va limita importurile.

VP#5. Ce era doar un scenariu a devenit certitudine. Şi anul acesta, România rămâne în recesiune.

Citeşte mi mult pe www.riscograma.ro