23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialStefan, Stefan, om de show...

Stefan, Stefan, om de show…

Topul celor zece mari romani s-a configurat, in cele din urma, in totalitate. Si ca in faimoasa poezie pentru copii despre cei zece negri mititei, in final a ramas doar unul sa ocupe podiumul respectului absolut al natiunii noastre televizionare: Stefan cel Mare.
Problema este insa ca la vremea cand voievodul domnea, tarandu-si usor piciorul bolnav, a fi roman – ruman, mai precis – insemna sa fii serb; si inca numai in Valahia, la sud de Carpati (in Moldova stefaniana aceeasi conditie sociala fiind desemnata cu numele de vecin, iar in Ardeal – cu cel de iobag). Ce inseamna, deci, vremurile de democratie burgheza! Sa fi fost slavit Stefan in vremea vietii lui terestre cu numele de mare roman, pre multi i-ar fi tras el in teapa ori i-ar fi dat pe mana gadelui sa-i scurteze de cap… Fiindca si asta este una dintre confuziile in care traim: celebram un print pur sange, din marea dinastie moldava a Musatinilor, dar o facem prin vot, in felul nostru burghez (si inca de pe canapeaua din sufragerie), nerespectand regula de aur a felului aristocratic de a fi: prosternarea pura, cu capul in tarana, si fara alternativa.
Insa Stefan nu poate fi privit drept un mare roman si dintr-o alta pricina: in luptele lui de subordonare a Tarii Romanesti, in stradania de a impune pe tronul domnesc de acolo niste aliati obedienti, asprul musatin a despicat, tras in teapa si prigonit nu putini oameni de aceeasi limba si izvorati din aceeasi stirpe cu el. O spun si cronicile noastre, mai pe scurt, dar o zic si istoriile polone, mai in detaliu. Apare, asadar, si o problema morala, careia nu e usor sa ii dai de capat daca ii urmezi firul: poate fi mare roman un taietor de romani pentru care interesele politice erau mai importante decat crestineasca mila fata de cei de acelasi neam? Se va spune, pesemne, ca la vremea aceea moldovenii erau un neam, iar muntenii altul. Cel putin asa rezulta ca gandeau contemporanii acelei epoci. Dar atunci, iarasi, domnul Moldovei nu avea cum fi sensibil la necazurile invinsilor sai valahi; nu altfel decat in calitate de crestin.
Se va fi datorand zelul sau de ctitor febril si apasarii de la maturitate in fata asprimilor tineretii, cine stie. Dupa cum au bagat de seama istoricii, majoritatea ctitoriilor sale au aparut in ultima parte a vietii lui Stefan in legatura cu preocuparea pentru mantuirea dorita dupa moarte. Crucea pentru care lupta, folosind dibacia in lupta si vicleniile care ii veneau la indemana, nu l-a facut un domn indurator din cale afara.
Romanilor le plac insa, astazi, asemenea lucruri. “Cum nu vii tu, Tepes doamne…?!”, repeta oricine dintre cei trecuti prin scolile zilei, retinand gloria de justitiar a sangerosului Vlad cu satisfactia ca ii face cu ochiul, cu un singur drum, si lui Eminescu. Pornind de la enorma publicistica nationala care, de la serbarile putnene ale studentimii romane din Viena (binomul Eminescu – Slavici, desigur) incoace, face din Stefan un mit national idealizat si inseninat, populatia legata prin telecomanda de micile ecrane perpetueaza confuzia. Drept pentru care marele roman al tuturor timpurilor se dovedeste un incapatanat principe gotic al Moldovei, fara vreo preocupare panromaneasca, desi dornic sa-si apere, intareasca si chiar largeasca tinuturile peste care era stapan, fie ce-o fi.
Invinge, pana la urma, in topul marilor romani, nu Stefan cel Batran din scrisul cronicarilor – cine sa mai citeasca azi Grigore Ureche, absent de peste douazeci de ani din vitrinele librariilor?! -, ci imaginea de Mos Craciun al natiei romane creata de invatatori, de profesorii de istorie din ciclul gimnazial si de atmosfera filmelor lui Sergiu Nicolaescu.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă