15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialSpirit conservator sau retrograd?

Spirit conservator sau retrograd?

Sondajele nu sunt litera de evanghelie si deci nu le putem da crezare. De multe ori ele chiar au menirea sa induca o anumita tendinta in mentalitatea populatiei care pana atunci nici nu era manifestata. Totusi, trei sondaje date de curand publicitatii, ale prestigiosului Institut Gallup, ne-au pus pe ganduri si ne fac sa ne intrebam ce fel de popor suntem.
In primul rand este vorba de atitudinea romanilor fata de seropozitivi. 50 la suta din noi nu vor sa lucreze alaturi de un contaminat de SIDA. Ce inseamna aceasta? O fi bine, o fi rau? In alte tari cei loviti de sinistra maladie nu sunt exclusi din societate, dimpotriva. Organizatiile care se ocupa de drepturile lor fac tot ce le sta in putinta ca ei sa nu fie discriminati sau marginalizati. Faptul ca jumatate din romani ii resping dovedeste atat teama fireasca fata de o infectare periculoasa, cat si diabolizarea in sine a bolii cat un sifilis la patrat sau la cub. Atitudinea conservatoare se impleteste astfel cu cea retrograda. De la o pozitie rezervata fata de un bolnav incurabil pana la incriminarea lui severa – caci, asa zice poporul, se imbolnavesc de SIDA doar libertinii – calea e lunga, dar si scurta.

Aspectul retrograd se vadeste insa mai abitir in cazul celui de-al doilea sondaj. Tot jumatate din romani considera ca homosexualii ar trebui sa stea in inchisoare. De data aceasta asistam la un exces absolut condamnabil. Poti sa nu fi de acord cu pervertirea moravurilor, dar in nici un caz aceasta nu poate sa reclame sanctiuni penale. Homosexualii sunt si ei niste oi ale Domnului care au libertatea sa traiasca asa cum le place. Grav e insa cand ajung sa ceara aceleasi drepturi de care se bucura persoanele heterosexuale. Cu alte cuvinte, sa se poata casatori, sa intemeieze o familie, sa aiba copii. Din acest moment incolo traditia insasi este ultragiata, ideea sacra de familie – profanata, taina cununiei – puternic lezata. Probabil ca aceia care doresc pedepsirea homosexualilor cu o vehementa fascista au in vedere acest "salt peste cal" pe care nu atat homosexualii individuali il fac, cat organizatiile lor militante si foarte active.

In sfarsit, ajungem la al treilea sondaj privitor la minoritatea roma, aflata, evident, in mare ofensiva. Din cate am inteles, doar  o foarte mica parte dintre romani, aproape de procentul de 1 la suta, ceea ce mi se pare complet exagerat, considera ca tiganii ar fi curati. si aici, fara indoiala, functioneaza o prejudecata dura, mostenita din trecut, de la generatiile varstnice sau care nici nu mai traiesc, potrivit careia romii sunt o populatie inferioara, impura, caracterizata de defecte majore. Aspectul conservator si cel retrograd se impletesc din nou si fac imposibila discernerea. Numai ca, lipsiti de discernamant, suntem ca si orbi si nu avem nici cea mai firava idee despre lumea in care traim.
Am fost deseori criticati  de Occident din cauza felului in care ne tratam sau ne privim minoritatile. Nu cred ca asemenea critici au fost intotdeauna juste. Noi ne educam mai greu, asa cum doresc noile norme ale corectitudinii politice.  si poate ca "indaratnicia" sa fie intr-un sens salutara. Dar nici cealalta extrema, derivata dintr-un tip de gandire totalitar, nu ne poate face cinste. La urma urmei intre a considera ca un cuplu gay e ceva normal si a dori imediat sa le pui catusele nici nu e mare distanta. Avem de-a face cu extreme la fel de periculoase. Una este sa fii conservator luminat si alta retrograd represiv. Romania de maine poate fi o tara a tolerantei in spiritul traditiei, si nu o slujnica supusa a postmodernitatii.

Cele mai citite

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...
Ultima oră
Pe aceeași temă